Ξεκινά η παραγωγή του απίθανου hypercar Praga Bohema

Έχει ισχύ 700 ίππων, ζυγίζει λιγότερο από έναν τόνο και κοστίζει 1,35 εκατομμύρια ευρώ. Φαίνεται πως το GM T.50 απέκτησε αντίπαλο.

Praga Bohema

Το πιθανότερο είναι πως ο περισσότερος κόσμος δεν γνωρίζει καν πως υπάρχει κατασκευαστής αυτοκινήτων με το όνομα Praga. Κι όμως, η εν λόγω εταιρεία ιδρύθηκε το 1907 και όπως ίσως μπορείς να φανταστείς απότην ονομασία της, είναι τσέχικη.

Τα πρώτα χρόνια που ακολούθησαν την ίδρυσή της, η Praga παρήγαγε αυτοκίνητα, φορτηγά και αεροπλάνα. Μάλιστα το φορτηγό V3S χρησιμοποιήθηκε από τον στρατό της Τσεχοσλοβακίας για περισσότερο από μισό αιώνα.

Διαβάστε Επίσης

Σήμερα, η Praga έχει εστιάσει στην παραγωγή καρτ, αγωνιστικών και hypercars. Ενδιαφέρουσα εξέλιξη αναμφίβολα. Και αφού τελειώσαμε με τις συστάσεις, πλέον είσαι έτοιμος να υποδεχτείς το Bohema. Η εμφάνισή του δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες. Πρόκειται για ένα μοντέλο υπερ-υψηλών επιδόσεων, με φιλοσοφία αντίστοιχη του εντυπωσιακού GM T.50.

Praga Bohema

Οι συνάδελφοι του βρετανικού TG είχαν την τύχη να οδηγήσουν ένα πρωτότυπο προπαραγωγής στα τέλη του 2022 και δήλωσαν εντυπωσιασμένοι. Πλέον, η Praga έδωσε το πράσινο φως για να ξεκινήσει η παραγωγή του, με τις πρώτες παραδόσεις να είναι προγραμματισμένες για το πρώτο εξάμηνο του 2024. Οι πιθανότητες ένα τέτοιο αυτοκίνητο να είναι προσιτό ήταν έτσι κι αλλιώς περιορισμένες. Η τιμή των 1,35 εκατομμυρίων ευρώ κόβει κάθε διάθεση για όνειρα.

Καρδιά από GT-R

Το Bohema εφοδιάζεται με τον κινητήρα V6 3.8 λίτρων bi-turbo του Nissan GT-R. Είναι διθέσιο, με δυνατότητα αφαίρεσης της οροφής, όμως μην πέσεις στην παγίδα να θεωρήσεις πως είναι ένα αυτοκίνητο για χαλαρές βόλτες. 700 ίπποι κατευθύνονται στους πίσω τροχούς μέσω ενός χειροκίνητου, σειριακού παρακαλώ, κιβωτίου 6 σχέσεων (το οποίο πάντως δεν διακρίνεται στην εικόνα του εσωτερικού από το μοντέλο προπαραγωγής).

Praga Bohema

Ο ήχος που θα φτάνει στα αυτιά των δύο τυχερών που θα βρίσκονται στο εσωτερικό του είναι βέβαιο πως θα παραπέμπει σε αγωνιστικό. Άλλωστε η Praga έχει παράδοση στο χώρο των αγώνων. Και το επίσης βέβαιο, είναι πως και οι επιδόσεις θα παραπέμπουν σε αγωνιστικό. Με τέτοια ισχύ και συνολικό βάρος κάτω από 1.000 κιλά μιας και το αμάξωμα είναι κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από ανθρακονήματα, το Bohema θα βάζει φωτιά στην άσφαλτο.

Ξεπερνά τις προσδοκίες

Ο Tomas Kasparek, επικεφαλής της Praga Cars, δήλωσε πως η εταιρεία "παρακολουθεί στενά κάθε στάδιο της διαδικασίας κατασκευής, ώστε να διασφαλίσει ότι το αυτοκίνητο παραγωγής όχι απλά θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πελατών, αλλά θα τις ξεπερνάει”.

Praga Bohema

Πριν μπει στην παραγωγή, το Bohema πέρασε αμέτρητες ώρες στις πίστες. Nurburgring, Red Bull Ring και Spa-Francorchamps είναι κάτι σαν απαραίτητα διαπιστευτήρια για κάθε hypercar που σέβεται τον εαυτό του, και στην περίπτωση του Bohema, κάποια από τα ονόματα όσων βρέθηκαν στη θέση οδήγησης κατά τη διάρκεια των δοκιμών εξέλιξης, ήταν αυτά του πρώην πιλότου της F1, Romain Grosjean και του Ben Collins. Σου θυμίζει κάτι; Για να μην κουράζεσαι, ήταν ο περιβόητος Stig του τηλεοπτικού Top Gear.

Για το κλείσιμο, αφήσαμε τη δήλωση του διευθυντή πωλήσεων και μάρκετινγκ της Praga Cars, Mark Harrison. "Η Praga είναι νέα στην αγορά των hypercar, αλλά η ποιότητα του προϊόντος και κυρίως, οι επιδόσεις του αυτοκινήτου προκαλούν ενθουσιασμό. Ανυπομονώ να δω το πρώτο αυτοκίνητο να παραδίδεται”. Κι εμείς το ίδιο.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Best of Network