Ο Πούτιν πήρε με το ζόρι τον έλεγχο της μεγαλύτερης αντιπροσωπείας αυτοκινήτων της Ρωσίας

Δεν προκαλεί και τόσο μεγάλη έκπληξη ότι η Ρωσία πήρε με το ζόρι τον έλεγχο της μεγαλύτερης αντιπροσωπείας αυτοκινήτων της Ρωσίας αλλά αξίζει να μάθουμε γιατί το έκανε.

Βλάντιμιρ Πούτιν

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έθεσε τη μεγαλύτερη αντιπροσωπεία αυτοκινήτων της Ρωσίας υπό προσωρινή κρατική διαχείριση, σε ένα βήμα που, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, υπαγορεύεται από την εμπορική λογική, αλλά το οποίο, σύμφωνα με τον ιδρυτή της, κάνει τη χώρα να φαίνεται ό,τι χειρότερο για επενδύσεις.

Η αντιπροσωπεία Rolf ανήκει στο Πετρόφ

Η Rolf, η οποία ανήκει σε εταιρεία με έδρα την Κύπρο και ιδρύθηκε από τον Ρώσο επιχειρηματία Σεργκέι Πετρόφ, ήταν μία από τις πρώτες αντιπροσωπείες αυτοκινήτων που εμφανίστηκαν μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Η κατάσχεσή της, η οποία ορίζεται σε διάταγμα που δημοσιεύθηκε σε κυβερνητικό ιστότοπο, έρχεται μετά την ανάληψη από τη Μόσχα του προσωρινού ελέγχου φέτος αρκετών περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν στη Δύση ως απάντηση στα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν παγώσει ή διαταραχθεί λόγω κυρώσεων στη Δύση.

Η δανέζικη ζυθοποιία Carlsberg και ο γαλλικός γαλακτοκομικός γίγαντας Danone ήταν μεταξύ εκείνων που επλήγησαν, αλλά η κατάσχεση της Rolf, η οποία παραδοσιακά πωλούσε μια ευρεία γκάμα αυτοκινήτων με ξένο εμπορικό σήμα, σηματοδοτεί την πρώτη φορά που ένας Ρώσος επιχειρηματίας υψηλού προφίλ "απαλλάσσεται" από την ιδιοκτησία του με αυτόν τον τρόπο.

Διαβάστε Επίσης

Ο Πετρόφ, ο οποίος ζει στην Αυστρία, κατηγορείται από τις ρωσικές αρχές για παράνομη διακίνηση χρημάτων στο εξωτερικό, κάτι που ο ίδιος αρνείται.

"Αυτό συνδέεται αποκλειστικά με την οικονομική σκοπιμότητα και τη συμμόρφωση με την ισχύουσα νομοθεσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας και λαμβάνοντας υπόψη τη γνωστή διεθνή οικονομική κατάσταση που επικρατεί γύρω μας αυτή τη στιγμή", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η Rolf ήταν μια ρωσική εταιρεία, η οποία όμως είχε ένα ιδιοκτησιακό σχήμα που περιελάμβανε ένα υπεράκτιο στοιχείο, το οποίο απαιτούσε κρατική παρέμβαση, πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

"Πολιτικά κίνητρα"

Ο Πετρόφ χαρακτήρισε την κίνηση αυτή ως ένα ακόμη πλήγμα στο επενδυτικό τοπίο της Ρωσίας, διερωτώμενος αν κάποιοι επενδυτές από την Ασία, για παράδειγμα, θα διακινδύνευαν να αγοράσουν μερίδια σε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία.

"Προσωρινή (διαχείριση) σημαίνει μόνιμη", δήλωσε ο Πετρόφ στο Reuters τηλεφωνικά. "Τα γνωρίζαμε όλα αυτά ήδη. Οι τραπεζίτες μας έχουν ήδη πει 'θα τεθείτε υπό εξωτερική διαχείριση'. Αυτό είναι ενδεχομένως προς το συμφέρον μιας από τις δομές που προσπαθούν τώρα να αγοράσουν", δήλωσε ο Πετρόφ, υπονοώντας ότι ο μηχανισμός χρησιμοποιείται ως κάλυψη για την αναδιανομή περιουσιακών στοιχείων.

"Οι άνθρωποι συνάπτουν συμφωνίες χρησιμοποιώντας πολιτικά κίνητρα", πρόσθεσε. "Αυτό έχει καταστροφικές συνέπειες για όλους. Το κράτος είναι, κατά κανόνα, αναποτελεσματικό, ειδικά σε πράγματα όπως το λιανικό εμπόριο".

Ο Πετρόφ ήταν ένας από τους λίγους Ρώσους επιχειρηματίες που υπέγραψαν το 2014 μια επιστολή στην οποία επικρίθηκε η ζημιά στις σχέσεις Ανατολής-Δύσης μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας από τη Ρωσία στην Ουκρανία.

Ρώσοι ερευνητές ξεκίνησαν έρευνα για τη Rolf το 2019, κατηγορώντας την για αγορά μετοχών σε υπερβολικά υψηλές τιμές, κατηγορία που ο Πετρόφ αρνήθηκε και είπε ότι θα μπορούσε να συνδεθεί με τις πολιτικές του απόψεις.

Τον Σεπτέμβριο, ένα πρώην ανώτερο στέλεχος της Rolf καταδικάστηκε σε φυλάκιση 8,5 ετών επειδή φέρεται να συμμετείχε σε μια συμφωνία που θεωρείται ότι συνιστά παράνομη μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό. Εκδόθηκε επίσης ένταλμα σύλληψης για τον Πετρόφ.

Με πληροφορίες από Automotive News Europe και Reuters

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Best of Network