Ναι, το Alpine A110 θα συνεχίσει να παράγεται-Μέχρι πότε

H αύξηση των πωλήσεων του σπορ μοντέλου της Alpine, οδηγεί την γαλλική εταιρεία στην απόφαση να μεταθέσει για 2-3 χρόνια ακόμη την παρουσίαση του αμιγώς ηλεκτρικού αντικατάστατη του.

Alpine A110 S

Το πλάνο της Alpine για την Α110 είναι να αντικατασταθεί από ένα αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο, κάτι που θεωρητικά θα έπρεπε να πλησιάζει, καθώς το δημοφιλές σπορ μοντέλο διανύει ήδη τον 6ο χρόνο από το 2017 που ξεκίνησε η παραγωγή του. Το παράδοξο όμως για ένα αυτοκίνητο που βρίσκεται τόσα χρόνια στην αγορά, είναι πως αντί οι πωλήσεις του να μειώνονται, αυτές βρίσκονται σε ανοδική πορεία. Ο CEO της Alpine, Laurent Rossi, δεν είναι αφελής για να διακόψει ένα τόσο καλό timing για το μοναδικό μοντέλο της γαλλικής εταιρείας.

Αυξάνονται οι πωλήσεις, άρα θα συνεχίσει να παράγεται

Έτσι λοιπόν, η Α110 φαίνεται πως παίρνει μια παράταση ζωής, ενδεχομένως μέχρι τα τέλη του 2026. Ακούγεται λογικό, καθώς όπως είπαμε οι αριθμοί είναι με το μέρος του. Οι πωλήσεις της αυξήθηκαν κατά 33% το 2022 σε 3.546 μονάδες, κυρίως στην Ευρώπη, ενώ μεγάλο μέρος της παραγωγής του 2023 έχει ήδη εξαντληθεί. Ο Rossi ήταν σαφής στις δηλώσεις του: "Θα παρατείνουμε τη διάρκεια ζωής του σημερινού μοντέλου όσο το δυνατόν περισσότερο, για να αποσβέσουμε την επένδυση και να επωφεληθούμε από την επιτυχία του όσο περισσότερο μπορούμε”.

Alpine A110

Αν και οι πωλήσεις της Α110 μειώθηκαν σημαντικά τη διετία της πανδημίας, ο συνολικός όγκος τους ξεπέρασε τις προσδοκίες ακόμη και της προηγούμενης ηγεσίας της Renault, που είχε εγκρίνει το σχετικό project στα μέσα της δεκαετίας του 2010.

Alpine A110 R

Η βασική έκδοση της Α110 έχει αλλάξει ελάχιστα από τη στιγμή που λανσαρίστηκε, με τον κινητήρα 1.8 lt να έχει αποκτήσει μεγαλύτερη ισχύ. Υπάρχουν πλέον τέσσερις εκδόσεις: Η βασική A110 με 252 ίππους, οι εκδόσεις A110 GT, S και R με 300 ίππους. Οι τιμές στην ευρωπαϊκή αγορά κυμαίνονται από €62.500 έως €105.000 για την έκδοση R. Ως βασικός ανταγωνιστής του Α110 προβάλλει η Porsche 718 Cayman, η οποία ξεκινά από περίπου €61.000 στη Γαλλία. Η A110 την ξεπέρασε σε πωλήσεις στην Ευρώπη το 2022, με 3.260 μονάδες έναντι 2.596 μονάδων, σύμφωνα με στοιχεία της Dataforce.

Ο ηλεκτρικός διάδοχος της Α110

Η Alpine και η Renault έχουν ανακοινώσει κάποια στοιχεία για τον διάδοχο της A110, ο οποίος αναμένεται να αναπτυχθεί σε συνεργασία με τη Lotus. Η Lotus είναι μέρος του ομίλου Geely, ο οποίος έχει συνεργασία με τη Renault στη Νότια Κορέα και θα κατασκευάζει συστήματα κίνησης εσωτερικής καύσης με τη Renault σε μια νέα εταιρεία που θα ονομάζεται Horse. Ο Rossi δήλωσε ότι το νέο μοντέλο θα λανσαριστεί "κάπου το 2026", αλλά αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το διάστημα που οι πωλήσεις του σημερινού μοντέλου θα πηγαίνουν καλά.

Alpine A110 E-Ternite

Τον Ιούλιο του 2022 η Alpine αποκάλυψε το concept E-Ternite (προφέρεται "eternity"), μια πλήρως ηλεκτρική έκδοση της τρέχουσας A110, με τον Rossi να δηλώνει ότι ήταν κατά μια έννοια ένα πιλοτικό project για την προετοιμασία της επερχόμενης σειράς αμιγώς ηλεκτρικών μοντέλωντης Alpine. "Πρέπει να αποδείξουμε την αξία μας όσον αφορά την κατασκευή σπορ ηλεκτρικών οχημάτων", τόνισε, "και ο καλύτερος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσουμε το αυτοκίνητο και τις αναφορές που γνωρίζουμε, όσον αφορά τις επιδόσεις, την ευελιξία και τον χειρισμό".

Ωστόσο ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχουν σχέδια για την παραγωγή του E-Ternite, επειδή κάτι τέτοιο δεν θα είχε νόημα μπροστά στο μελλοντικό A110. Θυμίσουμε πως το E-Ternite είχε επιτάχυνση 0-100 km/h σε 4,5sec και επιπλέον βάρος περίπου 250kg σε σχέση με το βενζινοκίνητο A110. Η αυτονομία του ήταν 420km.

Best of Network