Τέλος εποχής για τους κινητήρες V12 της BMW

Μετά από 35 χρόνια, η BMW αποφάσισε να βάλει τέλος στην παραγωγή των κινητήρων V12, μια απόφαση που συνοδεύεται από μια περιορισμένη έκδοση της Σειράς 7, με την ονομασία “The Final V12”.

BMW V12 engine

Αποτελούν την πιο macho εκδοχή των θερμικών κινητήρων. Είναι ότι πιο πληθωρικό και γεμάτο μπορεί να ζητήσει κανείς σε επίπεδο ήχου, ροπής και ισχύος, από ένα μοτέρ εσωτερικής καύσης. Ο λόγος για τους κινητήρες V12, με την BMW να τοποθετεί για πρώτη φορά σε ένα μοντέλο της έναν τέτοιο, το 1987. Πρόκειται για την Σειρά 7 Ε32, ενώ δύο χρόνια αργότερα, η γερμανική εταιρεία έγινε η πρώτη που έφερε στην αγορά ένα μοντέλο με V12 και χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων, στην 850i.

Όλα τα ωραία όμως κάποτε τελειώνουν και πλέον, με την ηλεκτροκίνηση να προελαύνει, διανύουμε ήδη τον δρόμο που οδηγεί στην κατάργηση του κινητήρα V12, τουλάχιστον σε ότι αφορά την BMW. Όπως συνηθίζεται σε παρόμοιες περιπτώσεις, οι καταστάσεις αυτές δημιουργούν το κατάλληλο έδαφος για την παρουσίαση αποχαιρετιστήριων εκδόσεων περιορισμένης παραγωγής. Η BMW δεν θέλησε να χαλάσει την παράδοση και έτσι, επέλεξε να πει αντίο στον V12 με μία limited edition Σειρά 7, την Μ760Li xDrive. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε εκπρόσωπος της BMW, τα τελευταία οχήματα της εταιρείας με τον V12 κάτω από το καπό, έχουν περάσει ήδη τη γραμμή παραγωγής.

BMW V12 badge

Έχοντας στόχο να μην αφήσει κανένα περιθώριο παρερμηνείας, η εν λόγω έκδοση ονομάζεται "The Final V12” και προτεραιότητα στην απόκτησή της, είχαν όσοι κατά το παρελθόν υπήρξαν κάτοχοι μιας BMW με κινητήρα V12. Ακούγεται δίκαιο και έγινε πράξη, με τα μόλις 12 αντίτυπα που κατασκευάστηκαν να μην δυσκολεύονται να βρουν ιδιοκτήτη. Μάλιστα όπως έγινε γνωστό, και τα 12 μοντέλα Μ760Li xDrive προορίζονται για την αγορά των ΗΠΑ, όπου και αναμένεται να παραδοθούν μέσα στον Ιούλιο.

Η BMW είχε ανακοινώσει ήδη από τον περασμένο Ιανουάριο πως προτίθεται να τερματίσει την παραγωγή των κινητήρων V12. Πλέον, όποιος επιθυμεί να αποκτήσει ένα μοντέλο με κινητήρα V12 κατασκευασμένο από την BMW, θα πρέπει να στραφεί προς την πλευρά της Rolls-Royce. Πέρα όμως από τον προφανή ανασταλτικό παράγοντα της τιμής, η ultra luxury μάρκα έχει ήδη εξαγγείλει με τη σειρά της πως πρόκειται να κατασκευάζει αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Κάτι που σημαίνει πως αν το σκέφτεσαι, θα πρέπει να αποφασίσεις σχετικά σύντομα.

Best of Network