Γνωρίστε τη νέα γενιά της Mercedes GLC

H νεά γενιά του best seller της Mercedes την τελευταία διετία, έρχεται αποκλειστικά ως ήπια ή plug-in υβριδικό και αμιγώς τετρακίνητο

Mercedes GLC
Mercedes GLC
Mercedes GLC
Mercedes GLC
Mercedes GLC
Mercedes GLC
Mercedes GLC
Mercedes GLC
Mercedes GLC
Mercedes GLC
Mercedes GLC
Mercedes GLC
Mercedes GLC
Mercedes GLC

Την 1η Ιουνίου, η Mercedes παρουσίασε την τελική έκδοση παραγωγής της AMG One, ενός αυτοκινήτου που ουσιαστικά συνδυάζει τις προδιαγραφές μονοθεσίου της F1, με την άδεια να κινείται σε δημόσιους δρόμους. Μάλιστα τα ελάχιστα αντίτυπα που θα κατασκευαστούν, έστω κι αν η τιμή τους ξεπερνά τα €2 εκατομμύρια, έχουν βρει ήδη κάτοχο. Όπως συμβαίνει σε όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις, όσοι είναι διατεθιμένοι να καταβάλλουν ένα ιλιγγιώδες ποσό για την απόκτηση ενός -με βεβαιότητα- συλλεκτικού αυτοκινήτου, πάντοτε είναι περισσότεροι από τα διαθέσιμα κομμάτια του εκάστοτε μοντέλου. Στις 2 Ιουνίου ήταν η σειρά της νέας Mercedes GLC.

Mercedes GLC

Αυτή είναι η νέα Mercedes GLC

Λίγες μόλις ώρες μετά, η Mercedes επανέρχεται στο προσκήνιο με μία ακόμη παρουσίαση ενός νέου της μοντέλου, πολύ διαφορετικού αυτή τη φορά. Και σημαντικότερου απ' όποια πλευρά κι αν το δεις, καθώς απέναντι στην επίδειξη τεχνολογίας και σχεδιασμού της Mercedes-AMG One, στέκεται ο αντικαταστάτης του πιο εμπορικού μοντέλου της Mercedes την τελευταία διετία, η Mercedes GLC. Ειδικά από την στιγμή που εμφανίστηκε στην αγορά, η GLC έχει πουλήσει περισσότερα από 2,6 εκατομμύρια αυτοκίνητα, επιτρέποντας κατά μία έννοια στην γερμανική εταιρεία, να αφιερώσει χρόνο και χρήμα στην εξέλιξη μοντέλων όπως η AMG One.

Mercedes GLC

Η νέα γενιά της Mercedes GLC λοιπόν, μας συστήνεται ως ένα αμιγώς υβριδικό μοντέλο, με τετρακίνηση σε όλες του τις εκδόσεις. Από πλευράς διαστάσεων, το γερμανικό SUV έχει αυξημένο μήκος (4,71m, +6cm), χαμηλότερο ύψος (1,64m, -4cm) και ίδιο πλάτος (1,89m) με τον προκάτοχό του. Tο μεταξόνιο είναι επίσης αυξημένο (2,88m, +1,5cm), στοιχείο που αφήνει υποσχέσεις για βελτιωμένους χώρους επιβατών, με εκείνους για τις αποσκευές να είναι σίγουρα βελτιωμένοι και μάλιστα πολύ. Συγκεκριμένα, με 620 lt, η χωρητικότητα του πορτ μπαγκάζ της νέας GLC είναι κατά 70 lt μεγαλύτερη από εκείνη του απερχόμενου μοντέλου.

Mercedes GLC

Αισθητικά, η Mercedes GLC έχει αρκετές κοινές αναφορές με την C-Class, τον εκπρόσωπο της Mercedes στο segment D. Όχι μόνο εξωτερικά, αλλά και στο εσωτερικό, όπου τα δύο μοντέλα δείχνουν πανομοιότυπα. Αυτό βέβαια, μόνο αρνητικό δεν είναι, καθώς μιλάμε για σχεδίαση που κλείνει το μάτι σε αρκετά μικρότερες ηλικίες απ' ότι συνήθιζε να απευθύνεται η C-Class. Όσο για το εσωτερικό, είναι όσο hi tech και ατμοσφαιρικό θα ήθελες, με την παράσταση να κλέβουν ο πίνακας οργάνων των 12,3 ιντσών και η οθόνη πολυμέσων 11,9 ιντσών στην κεντρική κονσόλα, που προσομοιάζει με tablet. Κερασάκι στην τούρτα, ο βελτιωμένος συντελεστής αεροδυναμικής, που πλέον είναι Cd 0,29 (από 0,31).

Mercedes GLC

Κάτω από το αμάξωμα, υπάρχει μια νέα διάταξη ανάρτησης τεσσάρων συνδέσμων εμπρός και πολλαπλών συνδέσμων πίσω, ενώ προαιρετικά, υπάρχει δυνατότητα επιλογής αερανάρτησης και τετραδιεύθυνσης. Επίσης, αν επιλέξεις το πακέτο "offroad engineering", η GLC σου θα έχει 20 mm μεγαλύτερη απόσταση από το έδαφος.

Εκδόσεις και κινητήρες της νέας Mercedes GLC

Είπαμε και πιο πάνω, πως σε επίπεδο κινητήρων, η νέα GLC θα διατίθεται αποκλειστικά είτε σε ήπια υβριδικές, είτε σε plug-in υβριδικές εκδόσεις, όλες με κινητήρα 2.0lt βενζίνης ή diesel και αυτόματο κιβώτιο 9G-TRONIC. Στην πρώτη περίπτωση, συναντάμε ένα σύστημα με γεννήτρια 48V που λειτουργεί υποστηρικτικά στις χαμηλές στροφές και παρέχει επιπλέον 23 ίππους και 200 Nm. Εδώ οι διαθέσιμες εκδόσεις είναι οι: GLC 200 4MATIC με 204 ίππους, GLC 300 4MATIC με 258 ίππους και η GLC 220d 4MATIC με 197 ίππους. Στις εκδόσεις βενζίνης, οι εκπομπές ρύπων CO2 κυμαίνονται μεταξύ 167-186 gr/100 km, ενώ για την diesel είναι 136-155 gr/100km.

Mercedes GLC

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα περίπτωση αποτελούν οι plug-in εκδόσεις, καθώς η χωρητικότητα της μπαταρίας ανέρχεται σε 31,2kWh, βελτιώνοντας σημαντικά την αυτονομία κίνησης αμιγώς ηλεκτρικά, που πλέον κυμαίνεται μεταξύ 104-120 km. Εδώ ο ηλεκτροκινητήρας 100kW, που σύμφωνα με την Mercedes μπορεί σε έναν φορτιστή 60kW να φορτίσει πλήρως σε 30', προσθέτει 136 ίππους στη συνολική ισχύ.

Η οποία διαμορφώνεται ως εξής: για την έκδοση GLC 300e 4MATIC 313 ίπποι (550 Nm), για την GLC 400e 4MATIC 381 ίπποι (650 Nm) και για την GLC 300de 4MATIC 333 ίπποι (750 Nm). Οι εκδομπές ρύπων CO2 διαμορφώνονται αντίστοιχα σε 14-19 gr/100km για τις βενζινοκίνητες εκδόσεις και σε 13-17 gr/100km για την έκδοση diesel. H νέα GLC αναμένεται να έρθει στην ελληνική αγορά προς τα τέλη του 2022.

Best of Network