Εταιρείες χωρίς μοντέλα SUV: Κι όμως υπάρχουν

Ο αριθμός τους μειώνεται διαρκώς και θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως, ακόμη κι όσοι για την ώρα προβάλλουν σθεναρή αντίσταση, στο τέλος θα ενδώσουν

SUV stop

Μπορεί να υπάρξει αυτοκίνηση χωρίς SUV; Κατά βάση όχι, αν και υπάρχουν ακόμη κάποιες εταιρείες που αντιστέκονται στις σειρήνες των υπερυψωμένων αμαξωμάτων. Οι περισσότερες από αυτές, θα υποστηρίξουν πως η συγκεκριμένη κατηγορία δεν συνάδει με το DNA τους. Κουραφέξαλα. Ποιος κατασκευαστής είναι αυτός που μπορεί να διεκδικήσει για πάρτη του μεγαλύτερη δόση συνέπειας προς την ιδρυτική του διακήρυξη, από μια Lamborghini, μια Porsche, ή μια Ferrari;

Ευτυχώς για όλους, αυτά τα διλήμματα έχουν απαντηθεί εδώ και πολλά χρόνια και η απάντηση, δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. Τα SUV ήρθαν για να μείνουν και έχουν ένα πολύ καλό επιχείρημα για να στηρίξουν την διαρκή αύξηση του μεριδίου τους στην αγορά. Το μεγαλύτερο μέρος της δημοφιλίας τους, στηρίζεται στο γεγονός πως αποτελούν τον πιο πρακτικό τύπο αμαξώματος. Αυτό όμως αφορά στον αγοραστή.

Για τις εταιρείες, ο λόγος που καίγονται να παρουσιάσουν ένα SUV σε κάθε πιθανή μορφή, είναι το οικονομικό όφελος. Ακολουθεί η εξήγηση...

Πιθανότατα θα έχεις παρατηρήσει πως ένα SUV, είναι λίγο έως αρκετά ακριβότερο από ένα αντίστοιχων διαστάσεων μοντέλο που βλέπει την άσφαλτο από χαμηλότερη απόσταση. Σε έναν κόσμο που η τιμή πώλησης ενός αυτοκινήτου θα ήταν άμεσα συνδεδεμένη με το εκτόπισμά του, αυτό θα ήταν απόλυτα δικαιολογημένο. Αλλά δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Αντιθέτως, τα μοντέλα αυτά συνήθως χρησιμοποιούν το ίδιο πάτωμα με τα hatchback ή sedan μοντέλα της εταιρείας, ή ακόμη συχνότερα, του ομίλου στον οποίο ανήκουν.

Αποτέλεσμα; Η εταιρεία κερδίζει περισσότερα γιατί πουλάει ακριβότερα και ο αγοραστής μένει ικανοποιημένος γιατί το καινούργιο του αυτοκίνητο έχει χώρους για όλη την οικογένεια και ο ίδιος κάθεται ψηλότερα. Πρόκειται για μια κλασική win win κατάσταση. Το θέλεις και με νούμερα; Στη γειτονική Ιταλία, ένα B-SUV είναι περίπου 35% ακριβότερο από ένα αντίστοιχο μοντέλο της μικρής κατηγορίας. Όσο μεγαλώνει η κατηγορία, μειώνεται το ποσοστό της διαφοράς στην τιμή, φτάνοντας ενδεικτικά το 11% στο segment F. Μεσοσταθμικά όμως, ένα SUV είναι κατά 33% ακριβότερο ανεξαρτήτως κατηγορίας.

Αν είσαι εταιρεία αυτοκινήτων και επιλέξεις να αγνοήσεις τα συγκεκριμένα στοιχεία, είναι σαν να βγάζεις τα μάτια σου με τα ίδια σου τα χέρια.

Πάμε να δούμε ποιοι είναι οι κατασκευαστές που μέχρι στιγμής δεν διαθέτουν SUV στη γκάμα τους, λαμβάνοντας υπόψη πως το αμέσως προηγούμενο διάστημα, δύο ακόμη ονόματα του χώρου, παρουσίασαν τα μοντέλα με τα οποία θα εισέλθουν στην κατηγορία. Ο λόγος για τις Lotus και Smart, με τα μοντέλα Eletre και #1 αντίστοιχα.

Ποιες είναι οι μάρκες που δεν έχουν μοντέλα SUV

Συνολικά 11 μάρκες δεν διαθέτουν SUV, αν και σε κάποιες περιπτώσεις το νερό έχει ήδη μπει στο αυλάκι. Πρόκειται για τις Abarth, Alpine, Bugatti, Chrysler, Ferrari, Lancia, Lucid, McLaren, Pagani, Polestar και Ram. Από τη λίστα εξαιρούνται εταιρείες niche, όπως οι Caterham, Morgan, Dallara, Rimac, Koenigsegg και άλλες. Από αυτές όμως, οι Alpine, Ferrari και Polestar έχουν ήδη ανακοινώσει την είσοδό τους στα SUV, με τα αποκαλυπτήρια της Ferrari Purosangue να αναμένονται μέσα στους επόμενους μήνες.

Τέλος, η Chrysler αποκάλυψε το πρωτότυπο Airflow που είναι κάτι ανάμεσα σε SUV, crossover και hatchback χωρίς όμως να υπάρχει στον ορίζοντα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την παραγωγή του, ενώ η Abarth, παρουσίασε πρόσφατα το Pulse, που βασίζεται στο όμώνυμο μοντέλο της Fiat και προορίζεται για την αγορά της Ν. Αμερικής.

Best of Network