Η EQE είναι το πρώτο ηλεκτρικό SUV της Mercedes-AMG

Η Mercedes EQE SUV έρχεται να προστεθεί στα αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα της εταιρείας και να γίνει το πρώτο SUV της AMG με 687 ίππους και αυτονομία 600 χλμ.

Mercedes EQE SUV
Mercedes EQE SUV
Mercedes EQE SUV
Mercedes EQE SUV
Mercedes EQE SUV
Mercedes EQE SUV
Mercedes EQE SUV
Mercedes EQE SUV
Mercedes EQE SUV
Mercedes EQE SUV
Mercedes EQE SUV
Mercedes EQE SUV
Mercedes EQE SUV

Μετά την παρουσίαση της Mercedes EQS SUV πριν από περίπου, τέσσερις μήνες, ήρθε η ώρα να προστεθεί ένα ακόμη SUV στην γκάμα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων της γερμανικής φίρμας. Πρόκειται για την Mercedes EQE SUV που θα είναι κάπως πιο προσιτή από την μεγαλύτερη και πιο χλιδάτη EQS, όπως εξάλλου είναι ελαφρώς πιο σπορτίφ και πιο compact από εκείνη. Και επειδή είναι κάπως δύσκολο να πιστέψει οποιοσδήποτε τον χαρακτηρισμό σπορτίφ σε ένα ογκώδες αυτοκίνητο με βάρος 2.600kg, η Mercedes θέλει να μας πείσει λανσάροντας και δύο εκδόσεις της EQE υπό την περιποίηση της AMG, οι οποίες θα είναι φυσικά οι κορυφαίες της γκάμας. 

Mercedes EQE SUV

Η Mercede EQE SUV πλησιάζει σε διαστάσεις την EQS. Το μήκος της είναι 4.863mm και το πλάτος της 1.940mm. Το μεταξόνιο της υπολείπεται της EQS κατά σχεδόν 170mm και είναι στα 3.030mm, κάτι που της δίνει τη δυνατότητα να είναι, σύμφωνα με την Mercedes, ένα από τα πιο άνετα αυτοκίνητα της συγκεκριμένης κατηγορίας και παράλληλα ευέλικτη και εύκολα διαχειρίσιμη. Ωστόσο βασικό της χαρακτηριστικό δεν είναι οι χώροι, τους οποίους λίγο ή πολύ τους περιμένεις σε ένα τέτοιο όχημα, αλλά η αυτονομία που σύμφωνα με την Mercedes θα αγγίζει τα 600χλμ

Ηλεκτρική πλατφόρμα 

Η νέα Mercedes EQE SUV είναι το τέταρτο μέλος της EQ οικογένειας που προκύπτει από την νέα πλατφόρμα της εταιρεία για ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Έχουν προηγηθεί η EQE Sedan ή Saloon όπως τις ονομάζει η Mercedes και οι δύο EQS σε εκδόσεις Saloon και SUV. Το πλεονέκτημα της ολοκαίνουριας και εντός της εποχής μας, νέας πλατφόρμας είναι πως είναι φτιαγμένη για να "γεννά" αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Σταματούν έτσι οι συμβιβασμοί που βλέπαμε μέχρι τώρα, που μπορεί κανείς να βρει στις υπάρχουσες EQA και EQB, οι επόμενες γενιές των οποίων θα είναι επίσης αποτέλεσμα της νέας πλατφόρμας. 

Mercedes EQE SUV

3+2 εκδόσεις 

Σε επίπεδο κινητήριας δύναμης η νέα Mercedes EQE SUV διαθέτει τρεις διαφορετικές εκδόσεις, πέραν των δύο που έρχονται από την AMG. Η EQE 350+ είναι η πισωκίνητη entry level με 290 ίππους. Αυτή διαθέτει και την μεγαλύτερη αυτονομία με 590 χλμ. Ακολουθούν η τετρακίνητη EQE 350 με ίδια ιπποδύναμη και ελάχιστα μικρότερη αυτονομία και η EQE 500, η οποία διαθέτει σχεδόν 410 ίππους, είναι τετρακίνητη επίσης και  η αυτονομία της φτάνει στην ανώτερη τιμή της τα 547 χλμ. 

Mercedes EQE SUV

Οι δύο AMG 

Η EQE SUV είναι όπως είπαμε και το πρώτο ηλεκτρικό SUV της AMG. Στις δύο εκδόσεις που δημιουργούν αυτή την πρωτιά παρατηρούμε ιπποδυνάμεις που ξεκινούν από τους 475 ίππους για την έκδοση EQE 43 η οποία είναι τετρακίνητη και φτάνουν μέχρι και την σχετικά υπερβολική τιμή των 687 ίππων για την EQE 53, στη διαδικασία του overboost. Ναι, αυτό το SUV έχει και AMG Dynamic Plus για να γράφει χρόνους μέσα στις πίστες και να συγκινεί όχι μόνο με το περιβάλλον του οδηγού και τον εξοπλισμό του. 

Mercedes EQE SUV

Είναι ενδιαφέρουσα πάντως η προσέγγιση της Mercedes στις συγκεκριμένες εκδόσεις, με την οποία προσαρμόζει την ιπποδύναμη αναλόγως τις συνθήκες που έχει να αντιμετωπίσει ο οδηγός στο δρόμο και φυσικά την επιλογή που θα κάνει στο πρόγραμμα λειτουργίας. Για παράδειγμα στην EQE 53 AMG και στο πρόγραμμα Slippery δεν παρέχονται οι 687 ίπποι, αλλά οι μισοί ώστε η συμπεριφορά του αυτοκινήτου να είναι αυτή που πρέπει. Σε ό,τι έχει να κάνει με την αυτονομία τα 470 χλμ της EQE 53, δεν είναι και τόσο απογοητευτικά. Είναι πάντως η μεγαλύτερη τιμή γιατί η μικρότερη είναι 375. 

Mercedes EQE SUV

90άρα μπαταρία 

Η υψηλή αυτονομία επιτυγχάνεται χάρη στην μπαταρία των 90,6 kWh, που τοποθετείται σε μια κατασκευή 328 Volt. Δεν είναι η μεγαλύτερη που έχουμε συναντήσει και δεν μοιάζει να τοποθετεί την Mercedes δυναμικά στο παιχνίδι των ηλεκτρικών, όταν υπάρχουν ήδη στην αγορά, επιλογές με 600 Volt και 800 Volt. Είναι μια επιλογή ωστόσο που προφανώς θεωρείται πιο ασφαλής από τους Γερμανούς.  

Mercedes EQE SUV

Προαιρετική η Hyperscreen 

Πριν λίγο καιρό το μοναδικό teaser της Mercedes για την EQE SUV ήταν πως θα διαθέτει την hyperscreen. Την τεράστια ενιαία οθόνη που είδαμε και στην EQS. Μόνο που θα είναι προαιρετική, ερχόμενη να συμπληρώσει μια όπως πάντα εντυπωσιακή γκάμα εξοπλισμού στο εσωτερικό, η οποία περιλαμβάνει όλα τα well being στοιχεία που έχει εισάγει η Mercedes τα τελευταία χρόνια. Προαιρετική θα είναι και η αερανάρτηση που θα μπορεί να ανυψώνει το αυτοκίνητο κατά 3 εκατοστά όταν χρειάζεται, ενώ η τετραδιεύθυνση θα είναι στάνταρ, όχι όμως και τα φρένα από ανθρακονήματα. 

Το αυτοκίνητο θα κατασκευάζεται στο εργοστάσιο της Alabama κατά συνέπεια η αγορά της Αμερικής, που είναι σαφής στόχος εξ αρχής, θα έχει πολύ σύντομα στη διάθεσή της την νέα Mercedes EQE SUV. 


 

Best of Network