Τα 10 ηλεκτρικά αυτοκίνητα με την μεγαλύτερη αυτονομία

Ο όρος range anxiety (άγχος αυτονομίας), είναι βασικός εξοπλισμός των ηλεκτρικών αυτοκινήτων από την πρώτη μέρα παρουσίας τους στην αγορά. Κάποια από αυτά, φιλοδοξούν να σε κάνουν να τον ξεχάσεις.

Mercedes EQS

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Η τάξη των πραγμάτων που έρχεται, ήρθε, είναι εδώ. Και η αυτονομία, είναι για την ώρα η Αχίλλειος πτέρνα της, ή το βούτυρο στο ψωμί των πολέμιών της. Στο μέλλον είναι βέβαιο πως τόσο οι αυτονομίες θα έχουν αυξηθεί, όσο και πως οι χρόνοι φόρτισης θα έχουν μειωθεί. Τι γίνεται όμως σήμερα; Η κλασική ερώτηση στην οποία θα κληθείς να απαντήσεις σε κάποιον που ενδιαφέρεται για την αγορά ενός ηλεκτρικού μοντέλου, είναι αν με αυτό θα μπορεί να ταξιδέψει, ή θα πρέπει να περιοριστεί στη χρήση του αυστηρά εντός πόλης. Ε, λοιπόν, ήδη υπάρχουν στην αγορά (αν και όχι απαραίτητα στην ελληνική) τουλάχιστον 10 μοντέλα, των οποίων η αυτονομία επαρκεί για την πραγματοποίηση ενός ταξιδιού εντός της ελληνικής επικράτειας. Ή του μεγαλύτερου μέρους αυτής.

Lucid Air Dream Edition R: 835 km

Lucid Air

Ο βασιλιάς της αυτονομίας έχει τα σήματα της Lucid με έδρα τη Silicon Valley και αφορά στο σεντάν Air, το οποίο μπορεί να υπερηφανεύεται για έως και 835 km αυτονομίας στην κορυφαία του έκδοση. Για να φτάσεις βέβαια εκεί, θα πρέπει να περάσεις από πέντε "ταπεινότερες” εκδόσεις, από την βασική Air Pure (473 ίπποι, 650 km αυτονομίας) μέχρι την Dream Edition R (920 ίπποι και 835 km). Το R, σε περίπτωση που αναρωτιέσαι, σημαίνει Range και δεν θα πρέπει να συγχέεται με το Dream Edition P, που σημαίνει Performance. Η τελευταία έκδοση σου παρέχει ισχύ 1.096 ίππων, αλλά περιορίζει την αυτονομία στα μόλις... 755 km. Κρίμα που μέχρι στιγμής δεν διατίθεται στην Ευρώπη, κάτι που όμως αναμένεται να αλλάξει σύντομα.

Mercedes EQS 450+ AMG Line: 730 km


Mercedes EQS

Ναι, θα μπορούσες να διανύσεις τα κάτι παραπάνω από 400 km της απόστασης Αθήνα- Θεσσαλονίκη με τρένο, αλλά θα έπρεπε να μοιραστείς το τρένο με αρκετούς ακόμη επιβάτες. Πρόκειται για μια αχρείαστη συνθήκη. Αντ' αυτού, γιατί να μην χαλαρώσεις στην καμπίνα της ηλεκτρικής λιμουζίνας της Mercedes, της EQS, η οποία, όπως ισχυρίζεται ο Γερμανός κατασκευαστής, μπορεί να διανύσει έως και 730 km στην πιο αποδοτική της έκδοση; Εντάξει, μπορεί οδικώς η απόσταση να είναι 500+ km, αλλά αυτό δεν είναι πρόβλημα για την EQS και την μπαταρία των 108kWh που διαθέτει, έτσι δεν είναι;

Tesla Model S: 650 km

Tesla Model S

Για ένα αυτοκίνητο που παρουσιάστηκε πρώτη φορά το 2012, είναι τουλάχιστον εντυπωσιακό πως το Model S της Tesla παραμένει στην πρώτη τριάδα των κορυφαίων σε αυτονομία 10 χρόνια αργότερα. Αυτές τις μέρες διατίθεται σε δύο μόνο εκδοχές: την βασική με δύο κινητήρες και AWD, που μπορεί να διανύσει έως και 650 km, ή την κορυφαία έκδοση Plaid, εξοπλισμένη με τρεις κινητήρες, 1.006 ίππους και ελαφρώς μειωμένη αυτονομία στα 635 km. Το αν θα μπορείς να οδηγήσεις με το τιμόνι yoke είναι ένα εντελώς διαφορετικό θέμα.

BMW iX xDrive50: 610 km

BMW iX

 

Tο πρώτο ηλεκτροκίνητο όχημα της BMW μετά το i3 διαθέτει αμφιλεγόμενη αισθητική, όμως αρκετοί θεωρούν πως στην πράξη είναι πιο όμορφο από ό,τι δείχνουν οι φωτογραφίες. Διατίθεται σε δύο εκδόσεις, αμφότερες με δύο κινητήρες, αμφότερες με AWD, ξεκινώντας από το xDrive40 με μπαταρία 71kWh, ικανή να παρέχει αυτονομία 410 km, και το xDrive50 με μπαταρία 105,2kWh, ικανό να σε ταξιδέψει για 610 km. Προσωπικά εμείς πάντως, ακόμα δεν έχουμε πειστεί για την εμφάνιση...

Ford Mustang Mach-E Extended Range RWD: 610 km

Mustang Mach-E

Η Mustang Mach-E της Ford, διατίθεται με μπαταρία 75 (Standard Range) ή 98 kWh (Extended Range) και με διάταξη ενός κινητήρα (κίνηση στους πίσω τροχούς) ή δύο κινητήρων (κίνηση σε όλους τους τροχούς). Αυτό που χρειάζεσαι για να έχεις τη μέγιστη αυτονομία, είναι η Extended Range με έναν κινητήρα, που μπορεί να διανύσει έως και 610 km. Ή, με άλλα λόγια, αρκετά για να φτάσεις με μία φόρτιση πολύ κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία, έχοντας ξεκινήσει από την Αθήνα.

Tesla Model 3 Long Range: 600 km


Tesla Model 3

Το Model 3 αποτελεί ένα από τα πιο εμπορικά ηλεκτρικά μοντέλα, ανεξαρτήτως αγοράς. Η έκδοση Standard Range στέλνει την κίνηση στους πίσω τροχούς και έχει 490 km αυτονομίας, την ώρα που το συγκεκριμένο μοντέλο στην έκδοση Long Range, με δύο κινητήρες και AWD, μπορεί να διανύσει 600 km. Αν θέλεις και επιδόσεις, η έκδοση Performance έχει επιτάχυνση 0-100 km/h σε 3,1 sec και αυτονομία 545 km. Άραγε τι απόδοση να έχει στο στοίχημα η κατάληψη της πρώτης θέσης των πωλήσεων και φέτος, από το Model 3;

BMW i4 eDrive40 Sport: 585 km

BMW i4 M50

 

Αν το προσεγγίσεις ως μοντέλο fun to drive, η i4 είναι το καλύτερο EV που μπορείς να αγοράσεις στα χρήματα που κοστίζει. Επιπλέον η eDrive40, που μπορεί να διανύσει έως και 585 km, σημειώνει υψηλή βαθμολογία και στον τομέα της αυτονομίας. Η BMW προσφέρει επίσης την i4 M50 με τους δύο κινητήρες και καταιγιστικές επιδόσεις, με 0-100km/h σε 3,9 sec, αλλά και ελαφρώς μειωμένη αυτονομία στα 510 km. Μια χαρά, αν σκεφτείς πως η μέση ημερήσια διαδρομή του κάτοικου μιας πόλης είναι γύρω στα 50 km.

Tesla Model X: 560 km

Tesla Model X

Το χατ-τρικ της Tesla ολοκληρώνεται με το Model X, το οποίο αξίζει συγχαρητήρια που βρίσκεται σε αυτή τη λίστα παρά το βάρος των 2.500 kg. Κάτω από αυτό μοιράζεται την πλατφόρμα και τους κινητήρες με το Model S, ενώ διατίθεται και σε αντίστοιχες εκδόσεις με αυτό: την βασική έκδοση με δύο κινητήρες και AWD, που έχει αυτονομία έως και 560 km, ή την κορυφαία έκδοση Plac Plaid, εξοπλισμένη με τρεις κινητήρες, 1.006 ίππους και ελαφρώς μειωμένη αυτονομία έως και 535 km.

Polestar 2 Long Range: 540 km

Polestar 2

Το πρώην αγωνιστικό παράρτημα της Volvo, έχει πλέον στρέψει την προσοχή του στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και έχει αρχίσει να γίνεται γνωστό για όλους τους σωστούς λόγους. Πρωταγωνιστής της προσπάθειας είναι το Polestar 2, με την βασική έκδοση με έναν κινητήρα να διαθέτει μπαταρία 64 kWh ικανή για 440 km αυτονομίας, ενώ η έκδοση με έναν κινητήρα και μεγαλύτερη μπαταρία 78 kWh, μπορεί να διανύσει 540 km με μία πλήρη φόρτιση. Στην κορυφή από πλευράς επιδόσεων, βρίσκεται η έκδοση με δύο κινητήρες, την ίδια μπαταρία 78kWh, αλλά μειωμένη αυτονομία στα 480 km. Μία ακόμη μάρκα που δεν θα βρεις στην ελληνική αγορά.

Skoda Enyaq iV 80x: 530 km


Skoda Enyaq

Το πρώτο EV της Skoda διατίθεται σε τρεις εύστοχα ονομασμένες εκδόσεις -60, 80 και 80x. Το Enyaq iV 60 διαθέτει μπαταρία 58 kWh, η οποία έχει αυτονομία 405 km. Οι εκδόσεις με την ονομασία 80 έχουν μπαταρία 77kWh, με το πρώτο να προσφέρει έως και 530 km αυτονομίας, ενώ το 80x με έμφαση στις επιδόσεις, το οποίο διαθέτει έναν επιπλέον κινητήρα και τετρακίνηση, έως και 500 km. Είναι επίσης πολύ πρακτικό, με τρία καθίσματα στην πίσω σειρά, καθώς και χώρο αποσκευών αρκετά μεγάλο ακόμη και για τον τετράποδο φίλο σου.

Best of Network