"Κινούμαι Ηλεκτρικά": Τι είπε ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας

Με το "Κινούμαι Ηλεκτρικά" στη βάση τους τα μέτρα της κυβέρνησης για την ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης δυναμώνουν σημαντικά την αγορά των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα.

Φορτιστής ηλεκτρικού αυτοκινήτου

Στο πλαίσιο του απολογισμού του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών, ο Υπουργός, Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρθηκε και στον τομέα της ηλεκτροκίνησης. Η ενίσχυση της αγοράς μέσω των κινήτρων που δίνει η κυβέρνηση ήταν από την αρχή της θητείας της συγκεκριμένης ηγεσίας στο Υπουργείο ένας από τους βασικούς άξονες.

Χρήστος Σταϊκούρας Ύπουργός Υποδομών και Μεταφορών

Τώρα, έναν χρόνο μετά τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Σταϊκούρας, μαζί με τους υφυπουργούς κ. Ταχιάο και κ. Οικονόμου δείχνουν την επιτυχία της πορείας και  την σωστή κατεύθυνση στην οποία κινούνται οι δράσεις ενίσχυσης. 

Αναλυτικά ο κ. Σταϊκούρας εξήγησε: 

Επανασχεδιάσαμε το Πρόγραμμα "Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ".

Το αποτέλεσμα είναι, από τον Νοέμβριο του 2023, το Υπουργείο να έχει καταβάλει επιδοτήσεις συνολικού ποσού περίπου 31,6 εκατ. ευρώ σε 9.211 δικαιούχους. Συνολικά, από την έναρξη του Προγράμματος, τον Ιούλιο του 2022, έχουν καταβληθεί περίπου 37 εκατ. ευρώ.

Ο προϋπολογισμός της δράσης, ύψους 65 εκατ. ευρώ, έχει εξαντληθεί από υποβεβλημένες αιτήσεις. Έχουν εγκριθεί και αναμένεται να πληρωθούν, τους ερχόμενους μήνες, αιτήσεις που αντιστοιχούν σε επιπλέον επιδοτήσεις ύψους 10 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, οι αιτήσεις που βρίσκονται σε αξιολόγηση ολοκλήρωσης (πληρωμής) σωρεύουν ποσό επιδότησης 5,5 εκατ. ευρώ, αιτήσεις που έχουν συμπεριληφθεί σε αποφάσεις υπαγωγής και πρέπει να υποβάλλουν δικαιολογητικά πληρωμής ύψους 4 εκατ. ευρώ, εγκεκριμένες αιτήσεις που θα συμπεριληφθούν σε αποφάσεις υπαγωγής ύψους 4 εκατ. ευρώ, καθώς και αιτήσεις που βρίσκονται σε άλλα στάδια αξιολόγησης.
Συνεπώς, ο συνολικός Προϋπολογισμός του Προγράμματος εκτιμάται ότι θα εξαντληθεί.

Θέσαμε σε εφαρμογή το Πρόγραμμα "Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙΙ".

Πρόγραμμα με υψηλότερη επιδότηση για φυσικά πρόσωπα και για απόσυρση οχημάτων, καθώς και με πιο ευέλικτες διαδικασίας χρηματοδότησης.

Το πληροφοριακό σύστημα του νέου προγράμματος ξεκίνησε να δέχεται αιτήσεις από τις 7 Ιουνίου 2024. Μέσα σε 18 ημέρες, έχουν υποβληθεί 963 αιτήσεις οι οποίες έχουν δεσμεύσει περίπου 4 εκατ. ευρώ.

Πράσινα ΤΑΧΙ

Το ύψος της επιδότησης είναι ιδιαίτερα υψηλό, καθώς φτάνει έως το 40% – της προ ΦΠΑ – αξίας του ταξί, με τη μέγιστη συνολική ενίσχυση να ανέρχεται σε 22.500 ευρώ. Μέχρι σήμερα υπάρχουν 105 ενεργές αιτήσεις, από τις οποίες έχουν εγκριθεί οι 85, έχουν επιδοτηθεί οι 35, ενώ 19 έχουν υποβάλει δικαιολογητικά για πληρωμή.

Ταξί στην Αθήνα

Με την πρόσφατη μονιμοποίηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα ΤΑΧΙ, στο 13%, που είχε θεσπιστεί ως προσωρινό μέτρο από τον Ιούνιο του 2020, αποδεικνύεται η βούληση της Κυβέρνησης να υποστηρίξει έμπρακτα τον κλάδο των αυτοκινητιστών ΤΑΧΙ.

Φορτίζω παντού

Υπεγράφη η τροποποίηση της ισχύουσας Κοινής Υπουργικής Απόφασης, με την οποία παρατείνεται η προθεσμία υποβολής αιτήσεων στη δράση επιδότησης δημόσιων σταθμών φόρτισης "Φορτίζω Παντού" έως τέλος Ιουλίου 2024, και η προθεσμία υλοποίησης των έργων έως το τέλος του 2025. 

Επίσης, υπεγράφη Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία τίθενται στη διάθεση των Δήμων τα Πρότυπα Τεύχη Διαγωνισμών Παραχώρησης για την Ανάπτυξη, Διαχείριση και Λειτουργία Δημοσίως Προσβάσιμων Σημείων Επαναφόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων, που περιλαμβάνονται σε Σχέδια Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (Σ.Φ.Η.Ο.). Ήδη, σήμερα, τα σημεία φόρτισης ανέρχονται στα 6.444, πολύ περισσότερα από πέρυσι.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης


 

Best of Network