Οι μπαταρίες που έρχονται: 160 χλμ. με 5 λεπτά φόρτισης

Μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων: 160 χλμ. με 5 λεπτά φόρτισης

Η StoreDot, μια startup στο Ισραήλ που εξελίσσει μπαταρίες για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αναφέρει ότι θα παραδώσει στοιχεία μπαταρίας που θα είναι σε θέση να επιτύχουν 160 χιλιόμετρα αυτονομίας σε μόλις πέντε λεπτά φόρτισης.

Η εταιρεία τονίζει ότι αυτές οι μπαταρίες θα είναι έτοιμες για μαζική παραγωγή το 2024, ενώ σε τέσσερα χρόνια αργότερα ο χρόνος για την ίδια απόσταση θα έχει μειωθεί στα τρία λεπτά φόρτισης.

Η StoreDot ισχυρίζεται ότι βρίσκεται σταθερά σε καλό δρόμο για το πρώτο της ορόσημο των 160 χιλιομέτρων εμβέλειας: "Τα 160 χλμ. σε 5 λεπτά, 160 χλμ. σε 3 λεπτά και 160 χλμ. σε 2 λεπτά φόρτισης είναι τρεις γενιές τεχνολογιών StoreDot με κυρίαρχο στοιχείο το πυρίτιο XFC σε semi-solid state και solid state εκδοχή. Μέχρι το 2024 θα είναι έτοιμες οι μπαταρίες που δίνουν 160 χιλιόμετρα αυτονομίας σε 5 λεπτά φόρτισης, το 2028 σε 3 λεπτά (40% βελτίωση) και 160 χλμ. σε 2 λεπτά έως το 2032 (επιπλέον βελτίωση 33%)".

Οι κυψέλες έξτρα ταχείας φόρτισης της εταιρείας θα είναι διαθέσιμες τόσο σε semi-solid state λιθίου (την οποία ο Έλον Μασκ είπε ότι δεν προτιμά για την Tesla) όσο και σε 4680 (ο τύπος που έχει το Model Y της Tesla).

Πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες δοκιμάζουν ήδη τις νέες μπαταρίες

Οι κυψέλες "160 χλμ. σε 5 λεπτά" δοκιμάζονται ήδη από αρκετές αυτοκινητοβιομηχανίες, αλλά η StoreDot δεν έχει ακόμη αποκαλύψει ποιες είναι αυτές οι αυτοκινητοβιομηχανίες. Οι στρατηγικοί επενδυτές της StoreDot περιλαμβάνουν τις VinFast, BP, Daimler, Samsung Ventures και TDK.

Ο Δρ Doron Myersdorf, Διευθύνων Σύμβουλος της StoreDot, αναφέρει σχετικά: "Είναι απολύτως σημαντικό να δώσουμε στους παγκόσμιους κατασκευαστές αυτοκινήτων έναν σαφή, ρεαλιστικό οδικό χάρτη για την εισαγωγή των τεχνολογιών ταχείας φόρτισης των μπαταριών μας. Μετά από εντατική ανάπτυξη των τεχνολογιών μας πάνω στο πυρίτιο, θα είμαστε έτοιμοι για μαζική παραγωγή έως το 2024, παρέχοντας ένα προϊόν που θα ξεπεράσει το κύριο εμπόδιο στην ευρεία υιοθέτηση ηλεκτρικών αυτοκινήτων, δηλαδή χρόνους φόρτισης και άγχος αυτονομίας".

Στις αρχές Σεπτεμβρίου 2021, η StoreDot ανακοίνωσε ότι παρήγαγε την πρώτη κυλινδρική κυψέλη 4680 που ισχυρίζεται ότι μπορεί να φορτίσει σε μόλις 10 λεπτά. Τον Νοέμβριο του 2021, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι είχε γίνει η πρώτη που παρήγαγε στοιχεία XFC για ηλεκτρικά οχήματα σε γραμμή μαζικής παραγωγής. Και τον Δεκέμβριο του 2021, η StoreDot ανακοίνωσε μια νέα -κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας- τεχνολογία, που χρησιμοποιεί έναν "μηχανισμό" ανάκτησης ενέργειας που επιτρέπει στα στοιχεία της μπαταρίας να φορτίζουν ενώ χρησιμοποιούνται.

Best of Network