BMW M2 Μικτή Πραγματικότητα: Το καλύτερο racing game του κόσμου

Πριν λίγο καιρό παρουσιάστηκε το BMW M2 Mixed Reality αλλά τώρα το οδηγήσαμε. Και πρόκειται για κάτι πραγματικά ριζοσπαστικό που ίσως αλλάξει τόσο το gaming όσο και την οδήγηση

Mικτή Πραγματικότητα BMW M2
Mικτή Πραγματικότητα BMW M2
Mικτή Πραγματικότητα BMW M2
m mixed reality
Mικτή Πραγματικότητα BMW M2
Mικτή Πραγματικότητα BMW M2
Mικτή Πραγματικότητα BMW M2
Mικτή Πραγματικότητα BMW M2
Mικτή Πραγματικότητα BMW M2
Mικτή Πραγματικότητα BMW M2
Mικτή Πραγματικότητα BMW M2
Mικτή Πραγματικότητα BMW M2

Πριν από περίπου ένα μήνα διαβάσατε πρώτοι εδώ στο ελληνικό Topgear για την μικτή πραγματικότητα της BMW. Πρόκειται για κάτι πραγματικά ριζοσπαστικό που έχει τα χαρακτηριστικά να αλλάξει τόσο το gaming όσο και την οδήγηση. Τώρα ο Vijay Pattni του βρετανικού TopGear οδήγησε (ή μάλλον έπαιξε ή και τα δύο) την ολόφρεσκια BMW M2 της μικτής πραγματικότητας και μας μεταφέρει τις εντυπώσεις του. Εμείς είχαμε μόνο ένα πρόβλημα: σε τι κατηγορία βάζεις αυτό το άρθρο; Gaming; Δεν είναι ακριβώς. Δοκιμή; Ούτε αυτό είναι ακριβώς. Τότε τι είναι; Κάτι που πιθανόν στο μέλλον θα βλέπουμε όλο και πιο συχνά. Και ας μην μπορούμε ακόμα να του βάλουμε ταμπέλα.

Mικτή Πραγματικότητα BMW M2

Μια μάσκα VR και μια κανονική M2

Η Μικτή Πραγματικότητα της BMW δεν μοιάζει τόσο πολύπλοκη. Αποτελείται από μια εξελιγμένη μάσκα εικονικής πραγματικότητας και μια πραγματική BMW M2 -που αποκαλύφθηκε νωρίτερα φέτος- με έναν twinturbo 3λιτρο straight-six κινητήρα, με 460 ίππους και κίνηση στους πίσω τροχούς. Στη μάσκα της εικονικής πραγματικότητας υπάρχει ένας εικονικός κόσμος (τι άλλο) προγραμματισμένος από την BMW M για να αναπαριστά κάτι που ονομάζεται "M Town".

Mικτή Πραγματικότητα BMW M2

Το "M Town" έχει προγραμματιστεί έτσι ώστε να ταιριάζει στα όρια μιας πραγματικής περιοχής -για παράδειγμα, σε ένα χώρο στάθμευσης που βρίσκεται, ας πούμε, στο BMW Driving Experience στο Μόναχο.

Η αποστολή σας, αν είστε αρκετά θαρραλέοι για να την επιλέξετε, είναι να οδηγήσετε την πραγματική BMW M2, ενώ φοράτε μια VR μάσκα που λέει στον εγκέφαλό σας ότι βρίσκεστε μέσα σε ένα βιντεοπαιχνίδι.

m mixed reality

Είναι μια θαρραλέα ιδεά μια VR μάσκα -που προορίζεται για πολύ ακριβές οικιακές παιχνιδομηχανές- να χρησιμοποιείται σε κάτι με πολύ πραγματικές αντιδράσεις. Το γεγονός είναι ότι οδηγείς μια πολύ γρήγορη, πολύ ισχυρή BMW με δεμένα μάτια γύρω από μερικούς κώνους που έχουν στηθεί σε ένα πάρκινγκ.

Mικτή Πραγματικότητα BMW M2

Πάντως το TopGear.com μάλλον δεν ήταν το μόνο που αναρωτιόταν γιατί να μπει σε τόσο κόπο η BMW να αναπτύξει ένα πραγματικά ισχυρό κουπέ και στη συνέχεια να προστατεύσει αυτό που οι εταιρικοί τύποι αρέσκονται να αποκαλούν "τελικούς χρήστες" από την πραγματικότητα της οδήγησής του.

Ακριβώς. Ποιο είναι το νόημα;

Μια εύστοχη ερώτηση, την οποία θέσαμε στον Alex Kuttner της BMW M, τον μηχανικό που είναι υπεύθυνος για αυτή την φαινομενικά αντιφατική ιδέα. "Τα τελευταία χρόνια είχαμε σχόλια από τους οπαδούς μας που έλεγαν 'θέλουμε να πάμε στο M Town, θέλουμε να είμαστε εκεί'", λέει στο TopGear.com. "Έτσι μου ήρθε η ιδέα να σας φέρουμε στο M Town, αλλά να πάρουμε και τα αυτοκίνητά μας".

Αυτό σημαίνει ότι ο εικονικός κόσμος αντικατοπτρίζει το όνειρο ενός ιδιοκτήτη BMW M;

Και πάλι, ρωτήσαμε τον Alex πώς δημιούργησε αυτή την ψηφιακή ουτοπία. "Δεν είμαι πραγματικά σίγουρος!", λέει χαμογελώντας. "Ήταν η πρώτη εικόνα που είχα στο μυαλό μου όταν σκέφτηκα μια φουτουριστική πόλη".

Mικτή Πραγματικότητα BMW M2

Με τον σκεπτικισμό στο "Full", τολμήσαμε δειλά δειλά την "M Town" και ελπίζαμε ειλικρινά α) να μην χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε ποτέ ξανά αυτόν τον όρο και β) να μην ξεστρατίσουμε σε αθέατες μέχρι τώρα γωνιές του πραγματικού κόσμου στον οποίο θα οδηγούσαμε.

Οδήγησες τη νέα BMW M2;

Ναι αλλά η βόλτα ήταν τόσο σύντομη που μετά βίας μπορεί να χαρακτηριστεί ως οδήγηση, ειδικά επειδή μας έστελναν πολύ μπερδεμένα σήματα στον εγκέφαλό μας, οπότε θα πρέπει να περιμένετε λίγο για την πλήρη κριτική. Αλλά ήταν αρκετό για να ζήσουμε την εμπειρία του concept εικονικής πραγματικότητας. Και πώς ήταν; Τέλειο!

Χρειάστηκε περίπου ένα λεπτό στον εικονικό κόσμο για να δούμε πόσο φανταστική ιδέα είναι αυτή η Μικτή Πραγματικότητα. Τα βιντεοπαιχνίδια μπορεί να είναι λαμπρά και οι προγραμματιστές ξοδεύουν εκατοντάδες ώρες για να τελειοποιήσουν τις εγκαταστάσεις προσομοίωσης, την αίσθηση και τους χρόνους απόκρισης, αγωνιώντας για το πόσο ρεαλιστικό μπορούν να κάνουν το παιχνίδι.

Αυτό ξεπερνάει όλα αυτά τα εμπόδια με μια κίνηση, επειδή είναι ένα αληθινό αυτοκίνητο, το οποίο διασχίζει έναν μαγικό κόσμο με μάρκες, ψηλά εικονικά κτίρια και εικονικές στροφές. Φανταστείτε ότι έχετε στα χέρια σας ένα υπερτροφοδοτούμενο χειριστήριο 460 ίππων.

Όπως το καλύτερο VR, δεν υπάρχει καθυστέρηση στο χρόνο απόκρισης, αλλά σε αντίθεση με το VR, το πραγματικό M2 τροφοδοτεί ακριβείς πληροφορίες μέσω των δακτύλων σας, μέσω του καθίσματος, μέσω του ήχου του κινητήρα.

"Μπορείτε να προπονηθείτε με αυτό, μπορείτε να αγωνιστείτε με αυτό", μας λέει ο Alex. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι μπορείς απλά να... παίξεις.

Καλά, και δεν φοβήθηκες καθόλου μην καρφωθείς σε κάποιο (πραγματικό) εμπόδιο;

Ούτε μια φορά. Τα πάντα είναι τόσο φυσικά φτιαγμένα και μοιάζουν τόσο ρευστά και καλοδουλεμένα, που απλά θέλεις να συνεχίσεις να κάνεις lapping στο μικρό τμήμα που είχαμε πρόσβαση.

Το οποίο είναι βέβαια και το μοναδικό πρόβλημα. Ο χρόνος μας ήταν πολύ περιορισμένος, αλλά μετά από μόλις τρεις σύντομους γύρους και συνολικά λιγότερο από τρία λεπτά πραγματικού χρόνου οδήγησης, μπορούμε να δηλώσουμε: αυτό είναι το καλύτερο racing game που δημιουργήθηκε ποτέ.

Best of Network