Είναι ιεροσυλία να μετατρέπουμε κλασικό αυτοκίνητο σε ηλεκτρικό;

Βλέπουμε υπέροχα κλασικά αυτοκίνητα που έχουν μετατραπεί σε ηλεκτρικά να ξανακυκλοφορούν στους δρόμους. Μήπως είναι η ιεροσυλία; Απαντάμε "όχι απαραίτητα" και εξηγούμε γιατί.

Rolls-Royce Phantom II Electrogenic Jason Momoa

Είναι ιεροσυλία η μετατροπή ενός βενζινοκίνητου κλασικού αυτοκινήτου σε ηλεκτρικό; Ως επί το πλείστον όχι. Προφανώς, αν έχει έναν ιδιαίτερα υπέροχο βενζινοκινητήρα, τότε μην το κάνετε. Είμαι καχύποπτος με τα μετασκευασμένες Jaguar ή με τις Porsche που είχαν ένα επίπεδο εξακύλινδρο κινητήρα.

Είναι επίσης χαζή ιδέα να μεταμοσχεύσετε στην καρδιά σε σπάνια ή ιστορικά σημαντικά αυτοκίνητα. Σημασία σε αυτήν την περίπτωση έχει πρωτοτυπία.

Διαβάστε Επίσης

Διαφορετικά, κάντε ό,τι θέλετε. Όπως μου είπε κάποτε ένας σοφός φίλος, που δεν είναι οπαδός των κλασικών αυτοκινήτων: "Το μόνο νόημα των παλιών αυτοκινήτων είναι να κάνουν τα καινούργια να φαίνονται καλά".

Οι κινητήρες στα περισσότερα από αυτά είναι βαριοί και τραχείς. Δεν παίρνουν μπρος από το κρύο. Συχνά δεν παίρνουν μπρος ούτε όταν είναι ζεστά, επειδή έχετε πλημμυρίσει το καρμπυρατέρ. Βήχουν και φουσκώνουν και δεν ξέρεις αν φταίει το καύσιμο ή η ανάφλεξη.

Κρατούσα ένα κλειδί 13mm στην θήκη της πόρτας του τελευταίου μου κλασικού αυτοκινήτου. Έξω από την πόλη έτρεχε δροσερά, αλλά πίσω στην κίνηση του Λονδίνου ζεσταίνονταν περισσότερο και απαιτούσε διαφορετικό χρονισμό, οπότε πήδαγα έξω και ρύθμιζα τον διανομέα στο πρώτο κόκκινο σετ φωτεινών σηματοδοτών στο North Circular.

Rolls-Royce Phantom II Electrogenic Jason Momoa
Η ηλεκτρική Rolls-Royce Phantom II της Electrogenic που ανήκει στον Jason Momoa.

Παρόλα αυτά, η ηλεκτροδότηση των κλασικών δεν πρόκειται ποτέ να γίνει σε μεγάλη κλίμακα. Συνήθως η μετατροπή κοστίζει περισσότερο από ό,τι αξίζει το αυτοκίνητο εξ αρχής. Εξάλλου, τα κλασικά είναι σχεδόν εξ ορισμού σπάνια αυτοκίνητα που δεν οδηγούν μακριά. Έτσι, το CO2 που εκλύεται από όλα τα κλασικά αυτοκίνητα στον κόσμο συμβάλλει απειροελάχιστα στην κλιματική κρίση. Αν δεν οδηγείτε πολύ το κλασικό σας αυτοκίνητο, υπάρχουν καλύτερες χρήσεις για τις μπαταρίες. 

Του Paul Horrell / topgear.com

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Best of Network