Ακτιβισμός του αέρα: Γιατί ξεφουσκώνουν τα λάστιχα των SUV

Ακτιβισμός να 'ναι και ό,τι να 'ναι: Οι ξεφουσκωτές ελαστικών είναι η νέα μόδα στον ακτιβισμό και θέλουν να μας αποτρέψουν από το να αγοράζουμε SUV

σκασμένο ελαστικό

"Τη νύχτα της 5ης Σεπτεμβρίου 2023, στοχεύσαμε σε αυτοκίνητα ενός από τους κατασκευαστές του Βερολίνου που παρουσιάζουν τα βρώμικα αυτοκίνητά τους στη Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου (IAA) στο Μόναχο, η οποία αρχίζει σήμερα. Στην πλούσια συνοικία Schmargendorf και τη γύρω περιοχή, ψάξαμε συγκεκριμένα για αυτοκίνητα Porsche, τα βρήκαμε και τα αφοπλίσαμε. 51 από αυτούς τους δολοφόνους του κλίματος έχουν πλέον σκασμένα ελαστικά".

Έτσι ξεκινάει το κείμενο των ακτιβιστών Tyre Extinguishers, μιας ομάδας που ξεφουσκώνει λάστιχα παλεύοντας για κατά της κλιματικής αλλαγής. Καταλαβαίνετε την ματαιότητα; Αυτοί οι άνθρωποι μόλις ξεφούσκωσαν λάστιχα από 51 Porsche και πιστεύουν ότι θα σώσουν το κλίμα -ενώ αποκαλούν δολοφόνους τους οδηγούς τους. Μια απίστευτα αφελής -και επικίνδυνη- πλάνη. Χωρίς κανένα αποτέλεσμα. 

Ψοφάνε για δημοσιότητα αυτοί οι ακτιβιστές. Χαίρονται ας πούμε που η Telegraph σημειώνει σε ένα άρθρο της ότι αν πάρεις SUV ίσως να κινδυνεύεις με βανδαλισμό. Θεωρούν ότι αποδίδει ο "αγώνας". Να, δείτε πόσο τους ανεβάζει η αναφορά στη δράση τους. 

Γιατί το κάνουν; 

Στην ιστοσελίδα τους εξηγούν ότι τα SUV είναι ο διάβολος επί της Γης και αναφερόμενοι σε μια έρευνα του International Energy Agency θεωρούν ότι για όλο του CO2 του πλανήτη ευθύνονται τα SUV. 

Εύλογα δεν αναφέρουν πόσο CO2 παράγoυν π.χ. οι βιομηχανίες (έξι φορές περισσότερο είναι μια μαζεμένη εκτίμηση) στις αναπτυσσόμενες οικονομίες γιατί τότε τι ακριβώς θα κάνουν; Θα κλείσουν τα εργοστάσια της Ασίας ας πούμε; Αστεία πράγματα. Και βρίσκουν μιμητές. Π.χ. Εμφανίστηκαν και στην Αυστραλία αντιπρόσωποι της ακτιβιστικής ομάδας και φυσικά ενεργοποιούνται σε ΗΠΑ, Δανία, Γαλλία κ.α.

Δείτε εδώ την τελευταία παρέμβαση εξαιτίας της έκθεσης Αυτοκινήτου του Μονάχου -την οποία σιχαίνονται όσο οι οπαδοί της επίπεδης Γης την Φυσική. 

"Σε λίγα δευτερόλεπτα, ένα ελαστικό είναι έτοιμο να χάσει αργά αλλά σταθερά τον αέρα του. Το αυτοκίνητο με τα σκασμένα ελαστικά συχνά πρέπει να ρυμουλκηθεί στο συνεργείο για να διαπιστωθεί πιθανή ζημιά που μπορεί να έχει προκληθεί στα ελαστικά. Ένα ξεφούσκωτο ελαστικό είναι επομένως κάτι περισσότερο από μια μικρή ενόχληση που θα μπορούσε να διορθωθεί με μια την προσθήκη αέρα". Ναι, αυτά γράφουν στην ανακοίνωση. 

Και κλείνει η ανακοίνωση: "Υπάρχουν SUV σε κάθε πόλη. Είναι τέλειοι στόχοι. Αυτοί που ποινικοποιούν την ειρηνική διαμαρτυρία κατά του καπιταλισμού των αυτοκινήτων παίρνουν ως απάντηση τους ξεφουσκωτές ελαστικών". 

Αυτή λοιπόν είναι μια νέα διάσταση του ακτιβισμού, μια τέλεια γιαλατζί επανάσταση χωρίς σοβαρό και διασταυρωμένο αφήγημα, με μόνο κίνητρο την ευκολία και την δημοσιότητα και όχι την ουσία της οικολογίας. 

Αν διαβάσετε το κείμενο που αφήνουν στα αυτοκίνητα που επιτέθηκαν, μπορεί να σας πιάσει νευρικό γέλιο. Πώς αλλιώς να αντιδράσεις σε μια θεωρία ότι όχι μόνο τα SUV αλλά και οι οδηγοί τους είναι επικίνδυνοι για την κοινωνία; Ακόμα και ματαιόδοξους αποκαλούν τους οδηγούς των SUV. Και έχουν ξεκάθαρη πρόθεση να τους ελέγχουν τον τρόπο μετακίνησης. Είθισται. Ο "φασισμός" πάντα κρύβεται πίσω από "καλές προθέσεις". 

Έχουν μέχρι και κείμενο "πώς να αναγνωρίσεις ένα SUV" και στοχοποιούν ακόμα και συγκεκριμένες μάρκες. Αφού σε άλλο σημείο εξηγούν πώς να ξεφουσκώσεις ένα λάστιχο. Η σχέση τους με την αυτοκίνηση είναι η ίδια με αυτή που θα είχε ένα οποιδήποτε πρωτεύον θηλαστικό αλλά όχι ο άνθρωπος. Είναι σχεδόν κωμικό ότι στοχοποιούν αυτοκίνητα όπως το Nissan Juke. 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Best of Network