NASA με ρόδες: Τα 5 rover που έχουν πατήσει στον πλανήτη Άρη

Δεν μας αφορούν τόσο οι εξωγήινοι. Εμείς θέλουμε να βλέπουμε τροχοφόρα και εκτός Γης. Θέλουμε να βλέπουμε ροδιές και στην επιφάνεια του πλανήτη Άρη και η NASA μας έχει καλύψει στέλνοντας όχι ένα, ούτε δύο αλλά πέντε rover

Curiosity

Σίγουρα θα είδατε την ατελείωτη ufoλογία με αφορμή την έκθεση της NASA περί UFO αλλά και τα περί ύπαρξης εξωγήινων στην Γη. Εμείς αγαπάμε την NASA για πολλούς λόγους και ένας από αυτούς είναι τα rover που στέλνει στον Άρη. 

Οι άνθρωποι έχουμε εμμονή με τον τροχό και προφανώς δεν μας φθάνει να υπάρχουν ροδιές σε επιφάνειες της Γης. Θέλουμε να βλέπουμε ροδιές και σε άλλους πλανήτες και η NASA έχει φροντίσει γι΄αυτό -και ας μην είναι ο σκοπός της να γεμίσουμε ροδιές τον πλανήτη Άρη.

Στο πλαίσιο εξερέυνησης του Κόκκινου Πλανήτη, η NASA έχει κατασκευάσει και στείλει στην επιφάνεια του Άρη πέντε τροχοφόρα οχήματα (ονομάζονται rover) και αποφασίσαμε να τους κάνουμε ένα μικρό αφιέρωμα. Οι πέντε εξερευνητές με ρόδες είναι οι: Sojourner, Opportunity και Spirit (είναι δίδυμα), Curiosity και Perseverance.

Sojourner

sojourner

Το 1997, οι επιστήμονες της NASA έκαναν κάτι εκπληκτικό. Για πρώτη φορά χρησιμοποίησαν ένα μικρό ρομπότ με ρόδες για να μελετήσουν την επιφάνεια του Άρη. Αυτός ο ρομποτικός εξερευνητής, ονομάστηκε Sojourner. Είχε το μέγεθος ενός φούρνου μικροκυμάτων ενώ το βάρος του ήταν μόλις 10, 4 κιλά. Προφανώς δεν ήταν ταχύ με μέγιστη ταχύτητα τα 0,03 km/h (δηλαδή 30 μέτρα την ώρα) και σίγουρα δεν του έκοβαν χιλιόμετρα τα μόλις δύο επιστημονικά όργανα που έφερε. Είχε τρόχους μόλις 5,1 ιντσών.


Το rover εξερεύνησε μια περιοχή του Άρη κοντά στο σημείο προσεδάφισής του που ονομάζεται Ares Vallis. Οι επιστήμονες ενδιαφέρθηκαν για την περιοχή αυτή επειδή έμοιαζε με την περιοχή μιας αρχαίας πλημμύρας. Υπέθεσαν ότι τα ορμητικά νερά μιας πλημμύρας θα είχαν συγκεντρώσει πολλούς βράχους και χώμα σε ένα μέρος. Αυτό σημαίνει ότι το ρόβερ θα μπορούσε να μελετήσει πολλούς διαφορετικούς τύπους πετρωμάτων χωρίς να ταξιδέψει πολύ μακριά.

Διαβάστε Επίσης

Στους μηχανικούς άρεσε επίσης η περιοχή επειδή φαινόταν σαν ένα επίπεδο, ασφαλές μέρος για να προσγειωθεί το Sojourner. Καθώς το Sojourner έκανε μικρές αποστάσεις, χρησιμοποίησε την κάμερά του για να τραβήξει φωτογραφίες του αρειανού τοπίου. Έστειλε πίσω περισσότερες από 550 φωτογραφίες του Κόκκινου Πλανήτη. Το ρόβερ χρησιμοποίησε όργανα για να μελετήσει από τι ήταν φτιαγμένα τα αρειανά πετρώματα και το χώμα.

Spirit και Opportunity

Opportunity
Opportunity

Μετά την επιτυχία του Sojourner, η NASA θέλησε να στείλει περισσότερα οχήματα για να μάθει τι γίνεται στον Άρη. Έτσι, το 2003, έστειλε δύο ρόβερ στον Κόκκινο Πλανήτη. Τα ρόβερ ονομάστηκαν Spirit και Opportunity. Μαζί αποτελούσαν μέρος της αποστολής Mars Exploration Rover.

Το Spirit και το Opportunity κατασκευάστηκαν ως δίδυμα. Και τα δύο έφεραν τα ίδια πέντε επιστημονικά όργανα. Το καθένα είχε περίπου το μέγεθος ενός αμαξιδίου του γκολφ. Τώρα το βάρος είχε αυξηθεί και ήταν περίπου 170 κιλά το καθένα ενώ ήταν και πιο γρήγορα. Η τελική τους του έφθανε τα 0,16 km/h (160 μέτρα την ώρα). Οι τροχοί τους πλέον έφθαναν τις 9,8 ίντσες, δηλαδή είχαν διάμετρο όσο μια μπάλα μπάσκετ.

O τροχός του Spirit
Μια φωτό του Spirit που φαίνονται ο ρομποτικός βραχίονας και δύο τροχοί του
 

Το Spirit προσγειώθηκε σε μια περιοχή που ονομάζεται κρατήρας Gusev. Οι επιστήμονες θέλησαν να εξερευνήσουν τον κρατήρα επειδή πίστευαν ότι θα μπορούσε να περιέχει νερό πριν από πολύ καιρό. Από τις εικόνες που τράβηξαν οι δορυφόροι, οι επιστήμονες πίστευαν ότι φαινόταν ότι στον κρατήρα Gusev κατέληγαν πολλά μεγάλα ποτάμια.

Το Opportunity προσεδαφίστηκε στην άλλη πλευρά του Άρη σε μια περιοχή που ονομάζεται Meridiani Planum. Αυτή η περιοχή ήταν καλή επειδή ήταν ένα επίπεδο, ασφαλές σημείο για να προσγειωθεί το ρόβερ. Επίσης, μελέτες με έναν δορυφόρο γύρω από τον Άρη έδειξαν ότι μπορεί να περιέχει ένα ορυκτό που ονομάζεται γκρίζος αιματίτης. Στη Γη, ο γκρίζος αιματίτης συναντάται συχνά παρουσία νερού.

Στο ταξίδι του, το Spirit τράβηξε πολλές φωτογραφίες του Άρη με την κάμερά του. Ήταν οι πρώτες έγχρωμες φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από ρόβερ σε άλλο πλανήτη. Το Spirit βρήκε επίσης αρκετά σημάδια νερού του παρελθόντος και ενδείξεις γεωθερμικής ή ηφαιστειακής δραστηριότητας. Εξερεύνησε τοποθεσίες που μπορεί να ήταν θερμές πηγές πριν από εκατομμύρια χρόνια.

Το Opportunity τράβηξε επίσης πολλές έγχρωμες φωτογραφίες του αρειανού τοπίου. Βρήκε επίσης ενδείξεις νερού. Το Opportunity μελέτησε στρώματα ορυκτών στο πέτρωμα κοντά στο σημείο προσεδάφισής του. Τα στοιχεία που συνέλεξε έδειξαν ότι η θέση προσεδάφισης του ήταν κάποτε η ακτογραμμή μιας αλμυρής θάλασσας.

Curiosity

Curiosity
Selfie του Curiosity στον πλανήτη Άρη

Τρομερό εργαλείο. Προσεδαφίστηκε στον Άρη τον Αύγουστο του 2012 και τότε όσοι αγαπάμε να βλεπουμε ίχνη από ρόδες σε άλλους πλανήτες κάναme πάρτι. Έφθανε τα 900 κιλά, είχε πάνω του 10 επιστημονικά όργανα ενώ η τελική του ταχύτητα έφθανε τα 0,14 km/h (δηλαδή κάλυπτε 140 μέτρα την ώρα). Ναι, ήταν πιο αργό από τα δίδυμα αλλά ήταν πολύ πιο βαρύ ενώ οι τροχοί του ήταν πλέον 20 ιντσών, δηλαδή όσο και σε ένα μεγάλο SUV. Το μέγεθος του πάντως ήταν όσο ένα μικρό SUV και είναι το μεγαλύτερο όχημα που έχουμε στείλει στον Άρη. Πάντως ο Musk είναι ικανός να στείλει κάνα Model Y για να πάρει τα πρωτεία της NASA.

Γιατί πήγε; ΟΚ, τα δίδυμα ανακάλυψαν ότι υπήρχε νερό και τώρα το Curiosity έπρεπε να ψάξει για ενδείξεις ζωής, πολλά πολλά χρόνια πριν προφανώς -μην σας τρομάξουμε κιόλας όπως η ταινία Life. Το Curiosity προσεδαφίστηκε στον κρατήρα Gale. Αυτός ο κρατήρας είναι ιδιαίτερος επειδή έχει ένα ψηλό βουνό στη μέση. Το βουνό έχει πολλά στρώματα βράχων. Κάθε στρώμα αποτελείται από διαφορετικά ορυκτά από διαφορετικές χρονικές περιόδους. Αυτά τα ορυκτά θα μπορούσαν να πουν στους επιστήμονες για την ιστορία του νερού στον Άρη.

Το ρόβερ χρησιμοποιεί πολλά επιστημονικά όργανα για να μελετήσει τα πετρώματα στον κρατήρα Gale. Το Curiosity χρησιμοποίησε το τρυπάνι του για να ανοίξει μια τρύπα σε έναν βράχο που κάποτε ήταν λάσπη στον πυθμένα μιας λίμνης. Ένα από τα άλλα όργανά του μελέτησε τη σκόνη που τρυπήθηκε από τον βράχο. Αυτές οι πληροφορίες βοήθησαν τους επιστήμονες να μάθουν ότι ο κρατήρας Γκέιλ είχε συστατικά που θα χρειαζόταν η αρχαία ζωή για να επιβιώσει.

Διαβάστε Επίσης

Οι επιστήμονες έστειλαν το Curiosity στον Άρη για να μετρήσει πολλά άλλα πράγματα, μεταξύ των οποίων και την ακτινοβολία. Η ακτινοβολία είναι ένα είδος ενέργειας που μπορεί να προέρχεται από τον ήλιο. Ταξιδεύει σε κύματα υψηλής ενέργειας που μπορεί να είναι επιβλαβή για τα έμβια όντα. Το Curiosity διαπίστωσε ότι ο Άρης έχει υψηλά, επικίνδυνα επίπεδα ακτινοβολίας. Η NASA θα χρησιμοποιήσει τα δεδομένα ακτινοβολίας του Curiosity για να σχεδιάσει αποστολές που θα είναι ασφαλέστερες για τους ανθρώπινους εξερευνητές.

Το Curiosity έφερε μαζί του στον Κόκκινο Πλανήτη 17 κάμερες - περισσότερες από οποιοδήποτε άλλο ρόβερ. Χρησιμοποιεί ορισμένες από τις κάμερες του για να τραβήξει φωτογραφίες από το ταξίδι του. Οι κάμερες λειτουργούν επίσης ως μάτια του Curiosity, βοηθώντας το να εντοπίζει και να μένει μακριά από κινδύνους.

Μία από τις κάμερες του Curiosity -στην άκρη του ρομποτικού βραχίονα μήκους 2,5 μέτρων- λειτουργεί ακόμη και σαν ένα είδος "selfie stick". Μπορεί να κρατήσει την κάμερα δύο μέτρα μακριά και κάπως έτσι μας στέλνει selfie. Πολύ φασαίος το Curiosity.

Perseverance

Perseverance

Το πιο φρέσκο rover της NASA στον πλανήτη Άρη. Ακόμα πιο βαρύ από το Curiosity, σχεδόν 1.025 κιλά αλλά με την την ίδια τελική ταχύτητα. Φέρει 7 επιστημονικά όργανα αλλά με άλλη εστίαση. Το Perceverance πήγε στον Άρη στην ουσία για να μελετήσει αν μπορούμε να πάμε και εμείς. Επίσης πήγε μαζί με ένα ελικοπτέρακι drone. Πολύ φάση. 

Το νέο ρόβερ θα πειραματιστεί με έναν φυσικό πόρο που θα ήταν χρήσιμος για τον σχεδιασμό μιας ανθρώπινης αποστολής στον Άρη.

perceverance
Απεικόνιση της προσεδάφισης του Perseverance

Η ατμόσφαιρα του Άρη αποτελείται κυρίως από διοξείδιο του άνθρακα. Αλλά πολλά έμβια όντα (συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων) χρειάζονται οξυγόνο για να αναπνεύσουν. Αν ένας άνθρωπος πήγαινε στον Άρη, θα έπρεπε να φέρει μαζί του πολύ οξυγόνο. Ωστόσο, δεν υπάρχει πολύς χώρος στο διαστημόπλοιο για να μεταφέρει υγρό οξυγόνο.

Το ρόβερ θα δοκιμάσει μια μέθοδο για τη λήψη οξυγόνου από τον αέρα της αρειανής ατμόσφαιρας. Αυτό θα βοηθήσει τη NASA να σχεδιάσει τα καλύτερα σχέδια για την αποστολή αστροναυτών για να εξερευνήσουν τον Άρη μια μέρα.

Best of Network