Η Formula 1 μέσα από τη ματιά του Wes Anderson

Πώς ο Wes Anderson κατάφερε σε οκτώ λεπτά να μεταφέρει στην οθόνη το χρώμα της F1, το ταπεραμέντο των Ιταλών και τις δικαιολογίες των οδηγών αγώνων

Έχει περάσει σχεδόν μια δεκαετία από τότε που ο Wes Anderson μετέφερε την καλλιτεχνική του προσέγγιση στον χώρο του αυτοκινήτου και δη των αγώνων αυτοκινήτου. Το Castello Cavalcanti είναι ένα φιλμ μικρού μήκους, μόλις 8 λεπτών για την ακρίβεια, το οποίο έχει γράψει και έχει σκηνοθετήσει ο φημισμένος δημιουργός για λογαριασμό της Prada. 

Castello Cavalcanti Wes Anderson

H εταιρεία μόδας θέλησε το 2013 να γίνει κομμάτι του ιδιαίτερου κόσμου που είχε δημιουργήσει από τότε (και νωρίτερα) ο βραβευμένος Wes Anderson. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο Anderson να γυρίσει μια ταινία μικρού μήκους στα στούντιο της Τσινετσιτά και με ατμόσφαιρα Felini. Σε αυτήν μας μεταφέρει, στον υπέροχο κόσμο των πρώιμων αγώνων της Formula 1 και συγκεκριμένα των αγώνων σε ανοιχτούς δρόμους της δεκαετίας του 50. 

Castello Cavalcanti Wes Anderson

Molte Miglia και σπαγγέτι

Έτσι παρακολουθούμε ενα κομβόι αγωνιστικών αυτοκινήτων που συμμετέχουν στον αγώνα Molte Miglia, να περνά από την κεντρική πλατεία ενός μικρού ιταλικού χωριού, του Castello Cavalcanti. Τελευταίος και καθυστερημένος φτάνει ο Jed Cavalcanti με ένα κατακόκκινο αγωνιστικό το οποίο τρακάρει πάνω στο άγαλμα του Χριστού στη πλατεία του χωριού. 

Castello Cavalcanti Wes Anderson

Αφου αραδιάζει αμέτρητες δικαιολογίες, προσπαθώντας να εξηγήσει τι ακριβώς συνέβη στο ατύχημα, κάθεται με τους ντόπιους και συνειδητοποιεί πως αυτό είναι το χωριό των προγόνων του, με τους μακρινούς συγγενείς του να είναι αυτοί που τον βοηθούν μετά το ατύχημα. 

Castello Cavalcanti Wes Anderson

Η οπτική του Wes Anderson δημιουργεί μερικά καρέ που θα μπορούσες εύκολα να μπερδέψεις με πίνακες ζωγραφικής, όπως αυτό με το τρακαρισμένο ρετρό αγωνιστικό στο άγαλμα του Χριστού, ενώ η αγωνιστική στολή του Jason Schwartzman, ο οποίος έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο είναι φυσικά δημιουργία της Prada και ταιριάζει απολύτως σε αισθητική και ποιότητα με το περιβάλλον που σκιαγραφεί ο δημιουργός. 

Castello Cavalcanti Wes Anderson

Το φίλμ Castello Cavalcanti έκανε πρεμιέρα τον Νοέμβριο του 2013. Ακολούθησε μια συνεργασία της Prada με τον Roman Polanski που είχε γίνει έναν χρόνο πριν και παράλληλα ήταν μια μικρή δόση από Wes Anderson για τους φίλους του, οι οποίοι ανέμεναν ήδη το Grand Budapest.

Best of Network