Τι ζημιές παθαίνει ένα αυτοκίνητο που μένει στον ήλιο

Είναι γνωστό ότι τα αυτοκίνητα αδιαφορούν για την βιταμινή D και ως εκ τούτου αν τα αφήνουμε στο ήλιο δεν τους κάνουμε καλό. Τουναντίον είναι σίγουρο ότι προκαλούμε φθορά και προβλήματα

Αυτοκίνητο στον ήλιο

Ενώ κορίτσια και αγόρια στον ήλιο είναι ωραία φάση, αυτοκίνητα στον ήλιο δεν είναι, κυρίως το καλοκαίρι και ιδίως στην Ελλάδα. Σίγουρα πολλές φορές έχεις ανοίξει το αυτοκίνητό σου μετά από αρκετές ώρες στον καλοκαιρινό ήλιο και ένα καυτό κύμα χτυπάει το πρόσωπο σου.

Εκείνη την στιγμή το αυτοκίνητο σου είναι ένας φούρνος και επειδή δεν είναι φτιαγμένο για ψήσιμο, αυτές οι θερμοκρασίες προκαλούν προβλήματα, τόσο στην καμπίνα, όσο στο εξωτερικό και κάποια μηχανικά μέρη.

Από το εσωτερικό μέχρι τα ελαστικά του αυτοκινήτου, αυτά είναι τα πιο ευάλωτα μέρη του αυτοκινήτου, τα οποία θα μπορούσαν να επηρεαστούν από τον καυτό καιρό με αποτέλεσμα περιττές επισκευές και απαξίωση του οχήματος.

Εσωτερικό

καθίσματα αυτοκινήτου

Στο πλαίσιο της εκστρατείας ευαισθητοποίησής του, ο σεφ Matt Moran έψησε μια ολόκληρη μπριζόλα σε ένα αυτοκίνητο παρκαρισμένο κάτω από τον ήλιο. Η καμπάνια σχεδιάστηκε για να ενημερώσει τους ανθρώπους για το πόσο επιβλαβές και συχνά θανατηφόρο μπορεί να είναι να αφήνετε τα παιδιά μέσα στο αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. 


Σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη από το πανεπιστήμιο του Σαν Χοσέ η θερμοκρασία μέσα σε ένα κλειστό αυτοκίνητο με βασικό γκρι εσωτερικό μπορεί να ανέβει έως και 62˚C σε μια ώρα, όταν έξω έχει 38˚C. Αυτού του είδους η ζέστη μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ζημιές στο εσωτερικό σας με αποτέλεσμα να ραγίσει το ταμπλό και να αποσυντεθούν τα καλύμματα των καθισμάτων. 

Εξωτερικό

χαλασμένο χρώμα αυτοκινήτου

Ποιος δεν θέλει ένα λαμπερό αυτοκίνητο; Μάλλον κανένας. Αυτό συμβαίνει επειδή όχι μόνο το εξωτερικό παίζει ζωτικό ρόλο στον καθορισμό της αξίας μεταπώλησης του αυτοκινήτου, αλλά είναι επίσης το πρώτο πράγμα που θα παρατηρήσει ο καθένας για το αυτοκίνητό σας.

Διαβάστε Επίσης

Υπάρχει ένας αόρατος εχθρός που μπορεί να διαβρώσει την προστατευτική διαφανή επίστρωση προκαλώντας την οξείδωση και το ξεθώριασμα του χρώματος. Οι υπεριώδεις ακτίνες που εκπέμπονται από τον ήλιο έχουν μικρότερο μήκος κύματος, γεγονός που τις καθιστά αόρατες στο ανθρώπινο μάτι, αλλά είναι αρκετά ισχυρές. 

Μπαταρία 

μπαταρία αυτοκινήτου

Η μπαταρία σας είναι ένα ακόμη εξάρτημα που μπορεί εύκολα να πάθει ζημιά τα καλοκαίρια, καθώς τροφοδοτείται από νερό και οξύ. Η υπερβολική έκθεση στη θερμότητα μπορεί να εξατμίσει το νερό αφήνοντας εκτεθειμένες τις πλάκες μολύβδου. Αυτό αποδυναμώνει την μπαταρία ακόμη πιο γρήγορα και μέχρι να κρυώσει ο καιρός, δεν θα έχει πλέον την απαιτούμενη ένταση ρεύματος για να ξεκινήσει το αυτοκίνητο.  

Κινητήρας

καπνός από κινητήρα αυτοκινήτου

Αφήνοντας το αυτοκίνητό σου εκτεθειμένο κάτω από τον ήλιο σε υψηλότερες θερμοκρασίες, τα υγρά και λιπαντικά του κινητήρα χάνονται πιο γρήγορα απ' ό,τι το χειμώνα. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ρωγμές στο μπλοκ του κινητήρα. Η αλλαγή του λαδιού κινητήρα σε τακτά χρονικά διαστήματα και ο συχνός έλεγχος των επιπέδων υγρού στο ψυγείο σου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού μπορεί να σε γλιτώσει από πολλά προβλήματα. 

Ελαστικά 

ελαστικό αυτοκινήτου

Το να ζείτε σε θερμές περιοχές όπως μεγάλο μέρος της Ελλάδας το καλοκαίρι σημαίνει ότι το αυτοκίνητό σου θα αντιμετωπίσει πρόσθετες προκλήσεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και τα ελαστικά του αυτοκινήτου σου δεν αποτελούν εξαίρεση. Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να "ξεράνουν" το καουτσούκ καθιστώντας το πιο αδύναμο.

Η άμεση έκθεση στο ηλιακό φως για παρατεταμένο χρονικό διάστημα προκαλεί ρωγμές στα πλευρικά τοιχώματα και στην περιοχή του πέλματος των ελαστικών, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε επικίνδυνα περιστατικά, όπως ένα σκάσιμο.

Διαβάστε Επίσης

Επιπλέον, η ζέστη μπορεί να αυξήσει την πίεση των ελαστικών προκαλώντας ακανόνιστη φθορά στην περιοχή του πέλματος, προκαλώντας θόρυβο και κραδασμούς που έχουν ως αποτέλεσμα μια δυσάρεστη εμπειρία οδήγησης. Διατηρείτε τα ελαστικά σας δροσερά και φροντίστε να ελέγχετε την πίεση του αέρα κάθε τόσο.

Πώς προστατεύουμε το αυτοκίνητο από τον ήλιο

Ο πιο πρακτικός και αποτελεσματικός τρόπος για να προστατέψετε το αυτοκίνητό σας από τις ζημιές του ήλιου είναι να το σταθμεύετε κάτω από τη σκιά, η οποία όχι μόνο βοηθάει στο να διατηρείται πιο δροσερό, αλλά ένα φυσικό φράγμα εμποδίζει επίσης το 100% των ακτίνων UV.

Πάρκινγκ σκιά

Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "temperature" καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα οχήματα που σταθμεύουν κάτω από τη σκιά είναι κατά 9 βαθμούς Κελσίου πιο δροσερά από εκείνα που αφήνονται κάτω από τον ήλιο. Μπορείς να χρησιμοποιείς σκιάδια και άλλα αξεσουάρ που διατίθενται στην αγορά εάν δεν μπορείς να σταθμεύσεις σε γκαράζ.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Best of Network