Το NSU TT ήταν κάποτε το απόλυτο αγωνιστικό

Το NSU TT ήταν επί μια δεκαετία, το απόλυτο αγωνιστικό στις αναβάσεις και τους αγώνες ταχύτητας. Κέρδισε συνολικά 29 εθνικά πρωταθλήματα σε Ευρώπη και Β. Αμερική και αυτή είναι η σπουδαία ιστορία του.

NSU ΤΤ

Με έτος ίδρυσης το 1873 η γερμανική εταιρεία κατασκευής ποδηλάτων, μοτοσυκλετών και αυτοκινήτων NSU έγινε ευρύτερα δημοφιλής τις δεκαετίες του '60 και '70 – παρήγαγε οχήματα μέχρι το 1977 – κυρίως από την αγωνιστική της εμπλοκή.

Δημοσιεύματα σε γερμανικές εφημερίδες της εποχής χαρακτήριζαν το μοντέλο NSU TT ως το πιο πετυχημένο αγωνιστικό στους εθνικό πρωτάθλημα αναβάσεων μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1970.

Οι οπαδοί της μάρκας θα θυμούνται ονόματα όπως ο Siegfried Spiess, ο Gunther Irmscher ή o Wilhelm "Willi" Bergmeister να διαπρέπουν με τα "φτιαγμένα" NSU Prinz 1000, NSU TT και NSU TTS σε διάφορους αγώνες της εποχής αλλά και σε διάφορα ελληνικά σιρκουί και αναβάσεις – όπως στο Τατόι και στην Πάρνηθα - από Έλληνες οδηγούς όπως ο Γιώργος Ραπτόπουλος, ο "Ιαβέρης" Τάσος Μαρκουίζος – στις αρχές της καριέρας του - ή ο Γιάννης Μπαρδόπουλος που συμμετείχε σε επτά ράλι Ακρόπολις με NSU.

NSU ΤΤ

Οι εκδόσεις TT κατέκτησαν συνολικά 29 εθνικά πρωταθλήματα στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.

Το μοντέλο NSU Prinz 1000 παρουσιάστηκε στην γερμανική έκθεση αυτοκινήτων του 1963. Ήταν ένα μικρό και ισχυρό αυτοκίνητο που παρουσίαζε πολύ καλή συμπεριφορά και είχε εξαιρετική αναλογία ισχύος-βάρους.

Σταδιακά η ζήτηση αυξήθηκε και η εταιρεία δημιούργησε ένα νέο εργοστάσιο με έξι γραμμές συναρμολόγησης. Τα πρώτα μοντέλα Prinz βγήκαν από τη γραμμή παραγωγής στις αρχές Απριλίου του 1964 και μέχρι το 1972, είχαν κυκλοφορήσει περίπου 195.000 μονάδες Prinz 1000 και άλλα 11.500 NSU Prinz 1000 TT.

NSU TT Acropolis Rally
Το NSU TT στα χώματα του ράλλι Ακρόπολις της δεκαετίας του '70

Το NSU Prinz 1000 διέθετε κινητήρα 40 ή 43 ίππους, αναλόγως την έκδοση. Μεταγενέστερες τροποποιήσεις, όπως νέος εκκεντροφόρος άξονας, καρμπυρατέρ Weber, αγωνιστική εξάτμιση και χαμηλωμένη ανάρτηση, έδωσαν στο μοντέλο των 650 κιλών, τελική ταχύτητα 150 χλμ./ώρα, καθιστώντας το ανταγωνιστικό στην πίστα και στις αναβάσεις.

NSU ΤΤ Siegfried Spiess
Ο γερμανός πρωταθλητής αναβάσεων Siegfried Spiess σε ένα NSU TT

Με ένα τέτοιο Prinz 1000 ο Siegfried Spiess αναδείχθηκε το 1965 ως γερμανός πρωταθλητής αναβάσεων σε όλες τις κατηγορίες. Από τους έντεκα αγώνες, ο Spiess τερμάτισε στους οκτώ ως νικητής και στους τρεις ως δεύτερος. Άλλες επιτυχίες εκείνης της χρονιάς περιελάμβαναν μια νίκη στην κατηγορία στο Tour d'Europe και μια νίκη στη γενική κατάταξη στο Ράλλυ Κορσικής, γνωστό ως Ράλλυ των 10.000 στροφών.

NSU TT

NSU TT: Το πιο δημοφιλές αγωνιστικό αναβάσεων

Το 1967, η εταιρεία παρουσίασε δύο σπορ εκδόσεις στο χαρτοφυλάκιό της: το Prinz TT και το ισχυρότερο Prinz TTS. Το NSU TT, με απόδοση 65 ίππων, κατασκευάστηκε μεταξύ 1967 και 1972. Αμφότερα διέθεταν έναν αερόψυκτο τετρακύλινδρο κινητήρα στο πίσω μέρος. Στο πρώτο έτος κυκλοφορίας του TT, ο Günther Irmscher κέρδισε το Tour d'Europe ενώ ο Bill Allen ήταν ο Αμερικανός πρωταθλητής στον Νότιο Ειρηνικό την επόμενη χρονιά.

Διαβάστε Επίσης

Η NSU παρήγαγε 2.400 μονάδες του βασικού TTS με κινητήρα 1.000 και ισχύ 70 ίππων από το 1967 έως το 1971. Συνολικά βγήκαν από τη γραμμή παραγωγής περίπου 50.000 NSU TT. Υπήρξε και μια ειδική έκδοση NSU TT Jägermeister στα 1.300 κ.εκ. που είχε καρμπυρατέρ Weber με πολλαπλή εισαγωγή, διπλή ανάφλεξη και διευρυμένες θύρες εισαγωγής και εξαγωγής. Το συγκεκριμένο μοντέλο απέδιδε 130 ίππους στις 7.800 σ.α.λ. και είχε τελική ταχύτητα 190 χλμ./ώρα.

NSU ΤΤ

O "πρωταθλητής του βουνού”

Το 1968, ένας ιδιοκτήτης αντιπροσωπείας NSU – αργότερα Audi – με την ονομασία Wilhelm "Willi" Bergmeister (στα γερμανικά Bergmeister σημαίνει πρωταθλητής του βουνού) έμελλε να πρωταγωνιστήσει επί σειρά ετών στις αναβάσεις με ένα NSU TT. Όταν το 1974 κέρδισε το γερμανικό πρωτάθλημα αναβάσεων στις εφημερίδες της εποχής υπήρχε ο τίτλος-λογοπαίγνιο: ""Ο Bergmeister γίνεται Bergmeister"!

NSU TT

Το 1978 ο Bergmeister στράφηκε στους αγώνες πίστας και στο Ευρωπαικό Πρωτάθλημα Αυτοκινήτων Τουρισμού όπου τερμάτισε δεύτερος το 1979 και κέρδισε το πρωτάθλημα Ευρώπης ένα χρόνο μετά με με ένα Audi 80 GLE.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Best of Network