Κλασική διαφήμιση: Ξέρεις την γυναίκα της Veedol;

Τι ήταν η Veedol και για ποιο λόγο επέλεξε να διαφημιστεί μέσω μιας γυναίκας με παγοπέδιλα; Φημολογείται ότι η γυναίκα-μοντέλο ήταν η Μις Γερμανία του 1951

Κλασική διαφήμιση: Η γυναίκα της Veedol

Πριν από 70 χρόνια εμφανίστηκε η γυναίκα της Veedol. Μια γυναίκα γλιστρά στον πάγο φορώντας παγοπέδιλα. Σε αυτή την διαφήμιση η ταχύτητα και η άνεση χαρακτηρίζουν τη διάσημη φιγούρα. Δημιουργήθηκε ως επιγραφή από λαμαρίνα ή σμάλτο και διαφήμιζε το λιπαντικό της Veedol.

Κλασική διαφήμιση: Η γυναίκα της Veedol

Η γυναίκα της Veedol είναι μια κλασική διαφήμιση

Εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1952. Τότε φορούσε ακόμα καπέλο με γάντια και ζιβάγκο πουλόβερ. Τα κόκκινα γράμματα της εταιρείας κοσμούσαν το πουλόβερ της. Η μάρκα Veedol ανήκε αρχικά στην αμερικανική εταιρεία Tidewater Oil, η οποία ίδρυσε τη γερμανική θυγατρική της το 1925. Σήμερα η Veedol αποτελεί μέρος της ινδικής εταιρείας Tide Water Oil India.

Ο δημιουργός

Η φιγούρα δημιουργήθηκε από τον διαφημιστή Heinz Fehling, ο οποίος δεν ήταν καθόλου άγνωστος εκείνη την εποχή. Εργάστηκε για διάφορους πελάτες και τομείς: από την Aral και την Blaupunkt μέχρι τη Sinalco. Οι πρώτες σελίδες εντύπων όπως το "Motor und Sport" σχεδιάστηκαν επίσης από τον Fehling. Ορισμένοι ειδικοί λένε ότι η γυναίκα Veedol ήταν η σημαντικότερη δημιουργία του. Θεωρείται ότι το μοντέλο για το θέμα ήταν η Vera Marks, η οποία ήταν "Μις Γερμανία" το 1951.

Κλασική διαφήμιση: Η γυναίκα της Veedol

Ένα κορίτσι pin-up

Ο Fehling αναδημιούργησε επανειλημμένα τη γυναίκα της Veedol και την προσάρμοσε στην εικόνα μιας σαγηνευτικής γυναίκας σε αμερικανικό pin-up στιλ. Στη Γερμανία ήταν η πρώτη διαφημιστική φιγούρα αυτού του είδους. Ένα κοντό φόρεμα που τόνιζε τη σιλουέτα της τραβούσε την προσοχή στο βαθύ ντεκολτέ και στα μακριά πόδια της - ήταν άλλες εποχές και το body positivity άγνωστη έννοια. Τα γράμματα της εταιρείας βρίσκονταν τώρα σε ένα λευκό ζωνάρι που έμοιαζε με βραβείο καλλιστείων.

Κλασική διαφήμιση: Η γυναίκα της Veedol

Οι ιδιότητες χαμηλής τριβής των λιπαντικών της Veedol παρέμειναν το επαναλαμβανόμενο θέμα της ξανθιάς γυναίκας. Η γυναίκα της Veedol διαφήμιζε το λιπαντικό στα συνεργεία. Τη δεκαετία του 1950 και του 1960 γλιστρούσε επίσης μαζί με τους "ιππότες του δρόμου" (aka οδηγούς φορτηγών) με παγοπέδιλα. Τοποθετημένη στη μάσκα του ψυγείου των φορτηγών, ταξίδεψε σε ολόκληρη την ήπειρο. Ήταν η μασκότ των φορτηγατζήδων - μια "αρραβωνιαστικιά της Ευρώπης" - όπως την αποκαλούσαν εκείνη την εποχή.

Κλασική διαφήμιση: λιπαντικά Veedol

Best of Network