Οδήγηση τη νύχτα: Βασικοί κίνδυνοι και πως ένας υπνάκος σώζει ζωές

Η οδήγηση τη νύχτα είναι σύμφωνα με τις μελέτες εκείνη που προκαλεί τα περισσότερα θανατηφόρα ατυχήματα, όμως υπάρχει λύση.

Νυσταγμένος οδηγός

Μόλις 20 λεπτά ύπνου σε έναν σταθμό ανάπαυσης στον αυτοκινητόδρομο μπορούν να μειώσουν δραστικά τον κίνδυνο σοβαρού ατυχήματος, ειδικά τις νυχτερινές ώρες όταν η κόπωση του οδηγού είναι αυξημένη.

Νυσταγμένος οδηγός

Μελέτες δείχνουν ότι ο κίνδυνος σοβαρού ατυχήματος είναι τριπλάσιος κατά τη διάρκεια της νύχτας, με τα στατιστικά να είναι ανησυχητικά: το 31% των θανατηφόρων ατυχημάτων συμβαίνουν μεταξύ 10 το βράδυ και 6 το πρωί, παρόλο που αυτή η χρονική περίοδος αντιστοιχεί μόλις στο 9% της συνολικής κίνησης.

Διαβάστε Επίσης

Παρά την αυξημένη άνεση που μπορεί να προσφέρει η μειωμένη κυκλοφορία το βράδυ, οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν παραμένουν πολλοί. Η υψηλότερη ταχύτητα, η περιορισμένη ορατότητα και η υπνηλία είναι οι κύριοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο ατυχημάτων στους αυτοκινητόδρομους τη νύχτα.

Μάλιστα, η έρευνα του Ιδρύματος VINCI Autoroutes καταδεικνύει ότι αρκετοί οδηγοί νιώθουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση λόγω της μειωμένης κίνησης, ωστόσο αυτό μπορεί να τους οδηγήσει σε μια χαλαρότητα που κρύβει κινδύνους.

Νυσταγμένος οδηγός που κοιμάται στο αυτοκίνητο

Η περιορισμένη ορατότητα είναι ίσως ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου κατά την οδήγηση τη νύχτα. Ο βασικός κανόνας παραμένει: "βλέπεις καλά και σε βλέπουν καλά". Το παρμπρίζ του αυτοκινήτου πρέπει να είναι καθαρό, οι υαλοκαθαριστήρες σε άριστη κατάσταση και τα φώτα (μεσαία και μεγάλα) σε πλήρη λειτουργικότητα. Ο σωστός χειρισμός των φώτων είναι κρίσιμος, ώστε να μην ενοχλούνται οι αντίθετα κινούμενοι οδηγοί και να επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή ορατότητα.

Ολυμπία Οδός Έξυπνα φώτα στον αυτοκινητόδρομο

Η τήρηση των ορίων ταχύτητας είναι εξίσου κρίσιμη, καθώς η αυξημένη ταχύτητα περιορίζει την αντίδραση σε απρόσμενες καταστάσεις. Επιπλέον, τη νύχτα οι θερμοκρασίες του οδοστρώματος, ιδιαίτερα τον χειμώνα, είναι χαμηλότερες, γεγονός που επηρεάζει την πρόσφυση και αυξάνει τον κίνδυνο ατυχήματος. Οι οδηγοί πρέπει να αντιληφθούν πως η υψηλή ταχύτητα τη νύχτα είναι εξαιρετικά επικίνδυνη.

Τέλος, κατά την οδήγηση σε μη γνώριμα περιβάλλοντα τη νύχτα, ο οδηγός πρέπει να παραμένει σε εγρήγορση και να αναγνωρίζει σημάδια κόπωσης, όπως χασμουρητά, φαγούρα στα μάτια ή δυσκαμψία στον αυχένα.

Αν εμφανιστούν τέτοια σημάδια, ο οδηγός οφείλει να σταματήσει σε έναν σταθμό ανάπαυσης για ένα σύντομο διάλειμμα, να πιει έναν καφέ ή να περπατήσει. Σε μεγάλες διαδρομές, ένας ολιγόλεπτος ύπνος μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά και να εξασφαλίσει την ασφαλή άφιξη στον προορισμό.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Best of Network