Μελέτη: Ποιο είναι το κόστος επισκευής αν τρακάρεις ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Τι έδειξε πρόσφατη μελέτη για το κόστος επισκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε περίπτωση σύγκρουσης, σε σχέση με την επισκευή συβματικού αυτοκίνητου

Tesla τρακάρισμα

Αν η δεκαετία του 1990 ήταν η εποχή που η πλειοψηφία προσέγγιζε τα αυτοκίνητα με κριτήριο τις επιδόσεις, στη σημερινή εποχή το κύριο ενδιαφέρον έχει μεταφερθεί στο πεδίο του κόστους χρήσης και συντήρησης. Γιατί προφανώς, με τις τιμές των καυσίμων να τραβάνε την ανηφόρα, είναι λογικό να σε ενδιαφέρει περισσότερο η μέση κατανάλωση, παρά η επιτάχυνση. Και βέβαια δεν μπορείς να αγνοήσεις την άνοδο των ηλεκτρικών μοντέλων, που υπόσχονται φθηνό κόστος μετακίνησης, τουλάχιστον στη χρήση εντός πόλης.

Διαβάστε Επίσης

Καλά ολα αυτά, τι γίνεται όμως στην απευκτέα περίπτωση ενός ατυχήματος; Εκεί, είναι αρκετά πιθανό να έχουμε αντιστροφή της κατάστασης, όσων αφορά το κόστος επισκευής. Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από μια έκθεση που δημοσιοποίησε η εταιρεία Mitchell International, η οποία σχετίζεται με τον τομέα των ασφαλειών.

EV collision

Σύμφωνα με την έκθεση, το κόστος των ασφαλιστικών αποζημιώσεων είναι συνήθως υψηλότερο για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Όσον αφορά το μέσο κόστος αποκατάστασης ζημιών των οχημάτων, εκείνο των EV εξακολουθεί να υπερβαίνει το κόστος των αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης. Συγκεκριμένα, το κόστος επισκευής ενός ηλεκτρικού οχήματος ήταν υψηλότερο κατά περίπου 900 ευρώ.

Ακόμη ακριβότερη η επισκευή ενός Tesla

Μάλιστα όπως αναφέρεται, στις περιπτώσεις μοντέλων της Tesla, το κόστος επισκευής είναι ακόμη υψηλότερο, φτάνοντας κατά μέσο όρο τα 1.500 ευρώ. Ο βασικός λόγος για τον οποίο η επισκευή ενός ηλεκτρικού μοντέλου στοιχίζει ακριβότερα, είναι επειδή απαιτείται κατά μέσο όρο στο 90,7% των περιπτώσεων η χρήση ανταλλακτικών της επίσημης αντιπροσωπείας. Στα συμβατικά αυτοκίνητα, το ποσοστό αυτό είναι 66,5%.

Κάποια επιπλέον ενδιαφέροντα στοιχεία, είναι πως τα ηλεκτρικά οχήματα έχουν γενικά χαμηλότερο ποσοστό επισκευάσιμων εξαρτημάτων (13,5% έναντι 19,2%) και μεγαλύτερο χρόνο επαναβαφής του αμαξώματος (8,5 έναντι 8 ωρών). Δεν είναι όμως όλα αρνητικά στην περίπτωση των ηλεκτρικών οχημάτων.

EV collision

Χάρη στην ύπαρξη ενός σχετικά απλού συστήματος κίνησης που στεγάζεται μεταξύ των τροχών, οι μετωπικές συγκρούσεις σε ένα EV θα είναι πολύ λιγότερο καταστροφικές από ό,τι σε ένα όχημα εσωτερικής καύσης.

Αυτό σημαίνει πως σε αρκετές περιπτώσεις, είναι πολύ πιθανό ένα ηλεκτρικό όχημα να είναι σε θέση να κινηθεί ακόμη και μετά από μια σύγκρουση. Η εξαίρεση και εδώ είναι το πίσω μέρος στα μοντέλα της Tesla, που φιλοξενούν κοντά στον πίσω προφυλακτήρα κάποια εξαρτήματα ζωτικής σημασίας για την φόρτιση του οχήματος.

Σε κάθε περίπτωση, η τεχνολογία των ηλεκτρικών οχημάτων και η παραγωγή των εξαρτημάτων που χρησιμοποιούν θα βελτιώνονται διαρκώς, ενώ οι διαφορές στις τιμές τους σε σχέση με τα συμβατικά οχήματα θα μειωθούν. Πόσος ακριβώς χρόνος θα χρειαστεί όμως, μέχρι το κόστος επισκευής τους να φτάσει στα επίπεδα μοντέλων με θερμικούς κινητήρες, παραμένει άγνωστο.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Best of Network