Φακές, καρύδια και καφές στο εσωτερικό των αυτοκινήτων

Ο Ian Callum θεωρεί πως το εσωτερικό των μελλοντικών αυτοκινήτων θα μπορούσε να είναι φτιαγμένο από κόκκους καφέ, φακές και καρύδια.

Ian Callum SMS design study

Μην πετάς στα σκουπίδια τις τροφές σου. Μπορούν να αποτελέσουν τη βάση πάνω στην οποία θα φτιαχτεί το επόμενό σου αυτοκίνητο, ή τουλάχιστον το εσωτερικό του. Αν και ακούγεται περισσότερο σαν σενάριο ταινίας που επιχειρεί να συνδυάσει το κωμικό στοιχείο με την επιστημονική φαντασία, ο Ian Callum και το στούντιο σχεδιασμού που φέρει το όνομά του, θεωρούν πως μπορεί να είναι απόλυτα ρεαλιστικό.

Μην τα φάτε, βάλτε τα στο εσωτερικό

Η κεντρική ιδέα πίσω από τη μετατροπή της κλασικής Porsche 911 που έχεις μπροστά σου, θα μπορούσε να είναι "τίποτα δεν παει χαμένο". Το μίνιμαλ εσωτερικό, δημιουργήθηκεμε τη χρήση μερικών από τα πιο ασυνήθιστα υλικά που έχεις φανταστεί ποτέ σε αυτοκίνητο. Το ταμπλό είναι φτιαγμένο από πολτό καφέ, τον καρπό που μας τροφοδοτεί με τους τόσο απαραίτητους στην καθημερινότητά μας κόκκους καφέ. Οι επενδύσεις των καθισμάτων και το τιμόνι χρησιμοποιούν το ίδιο υλικό που συναντάμε και στα λινά πουκάμισα. Όσο για τα καθίσματα αυτά καθαυτά, καθώς και τις επενδύσεις των θυρών, έχει χρησιμοποιηθεί ανακυκλωμένο πλαστικό που έχει αλιευθεί από τους ωκεανούς.

Ian Callum SMS design study

Κέλυφος αυγού και ρύζι;

Οι διάφορες διακοσμητικές πινελιές στο εσωτερικό έγιναν με τη χρήση μείγματος καρυδιάς και κελύφους αυγού. Κι αν όσα έχεις διαβάσει μέχρι τώρα δεν στάθηκαν ικανά να δώσουν στο πρόσωπό σου μια έκφραση που αποτελεί μείγμα απορίας και εντυπωσιασμού, υπάρχουν και καλύτερα. Όπως οι φακές (ή το ρύζι) με περασμένη ημερομηνία λήξης, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή διακοπτών και προβολέων. Πώς ακριβώς γίνονται όλα αυτά; Οι απορίες σας στον Callum.

Ian Callum SMS design study

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Callum, η εκτεταμένη χρήση βιώσιμων υλικών που είναι κατάλληλα για την αυτοκινητοβιομηχανία και εφικτά για την παραγωγή, θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα ήδη από το 2030. Ειδικά από τη στιγμή που καθένα από τα υλικά που βλέπεις στη "μελέτη σχεδιασμού SMS" της συγκεκριμένης 911, πληροί ήδη αυτές τις προδιαγραφές. Αυτό σημαίνει ότι είναι αρκετά ανθεκτικά για μια ολόκληρη ζωή χρήσης στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Ian Callum SMS design study

Και από ασφάλεια;

Και μην προβληματίζεσαι αναφορικά με την ασφάλεια. Τα ανακυκλωμένα υλικά μπορεί συχνά να είναι καλύτερα από τα λεγόμενα παρθένα προϊόντα - το υλικό από πολτό καφέ είναι ανθεκτικό στις φλόγες, προφανώς, οι βαφές μπορούν να προέρχονται από μωβ καρότα και τα φύλλα δέντρων μπορούν να αντικαταστήσουν τις ξύλινες επενδύσεις. Με δεδομένο ότι δεν γνωρίζουμε πολλές ιστορίες ανθρώπων που δηλητηριάστηκαν από φύλλα και καρότα, ή κάηκαν από φωτιές φρούτων, θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε βάσιμα ότι φαίνονται αρκετά ασφαλή.

Best of Network