Μαζική ανάκληση Ferrari στις ΗΠΑ-σχεδόν κάθε μοντέλο από το 2005

Η ανάκληση για πιθανό πρόβλημα στο καπάκι του δοχείου υγρού φρένων, επηράζει σχεδόν όλες τις Ferrari που έχουν πουληθεί στις ΗΠΑ από το 2005.

Μπορείς να σκεφτείς κάτι αρνητικό στο σενάριο να έχεις στην κατοχή σου μια Ferrari; Ναι, εντάξει, προφανώς είναι δύσκολο να βρεις κάτι, πέρα από το κόστος και τη συχνότητα ανεφοδιασμού της. Κι όμως, αν τυχαίνει να είσαι κάτοικος ΗΠΑ και να έχεις στην τσέπη σου το κλειδί ενός μοντέλου της Ferrari, ακόμη κι αν αυτό είναι σχεδόν εικοσαετίας, τότε μάλλον θα χρειαστεί να περάσεις να πεις ένα γεια στον τοπικό σου αντιπρόσωπο.

Η Ferrari κατέθεσε αίτηση ανάκλησης στη National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) για συνολικά 23.555 μοντέλα της που έχουν ταξινομηθεί στις ΗΠΑ και στα οποία έχει τοποθετηθεί ένα δυνητικά ελαττωματικό καπάκι στο δοχείο υγρού φρένων, που μπορεί να μην εξαερίζει επαρκώς την πίεση στο δοχείο, αφήνοντας ένα κενό που μπορεί να προκαλέσει διαρροή του υγρού και σε ακραία περίπτωση, ολική βλάβη των φρένων του αυτοκινήτου.

Επιχείρηση σκούπα

Αν αναφερόμασταν σε μια mainstream εταιρεία, ο συγκεκριμένος αριθμός θα αφορούσε σε ένα μικρό ποσοστό των οχημάτων της που θα είχαν πουληθεί. Στην περίπτωση της Ferrari όμως, μιλάμε για σχεδόν το σύνολο των οχημάτων που έχει διαθέσει στις ΗΠΑ από το 2005. Η ιταλική εταιρεία εκτιμά πως μόνο το 1% των αυτοκινήτων που ανακαλεί είναι δυνητικά επηρεασμένα από το συγκεκριμένο ελάττωμα, ενώ όπως αναφέρει, η διόρθωση συνεπάγεται μια επίσης πολύ απλή διαδικασία.

Συγκεκριμένα, τοποθετείται ένα νέο καπάκι στο δοχείο υγρού φρένων και γίνεται μια ενημέρωση του λογισμικού που παρέχει μήνυμα στα όργανα, ώστε να ειδοποιηθεί ο οδηγός εάν τα επίπεδα υγρού φρένων μειωθούν επικίνδυνα.

Τα παλαιότερα αυτοκίνητα που επηρεάζονται, είναι η 612 Scaglietti, η οποία μπήκε στην παραγωγή τον Μάρτιο του 2004, και η F430, η οποία βγήκε για πρώτη φορά από τη γραμμή παραγωγής ένα χρόνο αργότερα το 2005. Τα μόνα μοντέλα που πωλήθηκαν από τη Ferrari από το έτος μοντέλου 2005 και δεν επηρεάζονται, είναι η 575M Maranello, η 599 GTB, η SF90 και η 296. Σπάνιες ειδικές εκδόσεις όπως η F12tdf, η LaFerrari και η F60 America επηρεάζονται, μαζί με κάποια πιο... συμβατικά μοντέλα, όπως η California και η 458.

Το πρόβλημα επηρεάζει αυτοκίνητα που κατασκευάστηκαν μέχρι τις 22 Ιουλίου 2022, τα οποία πιθανώς δεν έχουν καν φτάσει στις ΗΠΑ. Η Ferrari γνωστοποίησε την ανάκληση στις 26 Ιουλίου 2022 και σχεδιάζει να στείλει ειδοποιήσεις στους ιδιοκτήτες και τους αντιπροσώπους στις 24 Σεπτεμβρίου