F1 GP Βραζιλίας: O Russell στο club νικητών με double

Απόλυτος κυρίαρχος στο GP Βραζιλίας ο George Russell που επικράτησε του Lewis Hamilton σε έναν αγώνα που συμπύκνωσε σε δύο ώρες ολόκληρη την Formula 1

F1 GP Brazil Russell

To Grand Prix Βραζιλίας ήταν ολόκληρη η Formula 1. Η ατμόσφαιρά της, οι αγώνες της, οι ίντριγκές της, οι κόντρες μέσα στην πίστα με τις επαφές, οι πρώτοι και οι δεύτεροι οδηγοί των ομάδων, οι εντολές των διευθυντών. Αν η Liberty Media θέλει έναν αγώνα για δείγμα ώστε να πουλήσει σε ακόμη περισσότερες αγορές το σπορ, αν υπάρχουν δηλαδή και άλλες αγορές για να πουλήσει, τότε μπορεί να στέλνει αυτόν τον αγώνα. Έναν αγώνα που περιλάμβανε την παρθενική νίκη του George Russell η οποία σηματοδοτεί την πρώτη φετινή της Mercedes και πρώτη για την Mercedes που δεν έρχεται από τον Lewis Hamilton εδώ και 13 μήνες. 

Καλωσήρθατε με Αυτοκίνητο Ασφαλείας 

Η εκκίνηση ήταν καθαρή, αλλά ο πρώτος γύρος δεν ήταν. Η επαφή του Ricciardo με τον Magnussen στην έβδομη στροφή της πίστας, έφερε το Αυτοκίνητο Ασφαλείας στον αγώνα πολύ νωρίς. Η επανεκκίνηση έφερε κλιμάκωση στην ένταση του πρώτου γύρου.

F1 GP Brazil Verstappen Hamilton

Ο Verstappen βρήκε χώρο δίπλα στον Hamilton, τη στιγμή που ο Russell παρέμενε επικεφαλής και στην προσπάθεια των δύο να στρίψουν δίπλα δίπλα, ακούμπησαν με αποτέλεσμα ο Verstappen να έχει μεγαλύτερο πρόβλημα, αλλά ο Hamilton να συνεχίσει με εξαιρετικό ρυθμό

Σπαζοκεφαλιές και στρατηγική

Με οκτώ οδηγούς να κάνουν τρία pit stops και τους υπόλοιπους από δύο καταλαβαίνει κανείς πως οι στρατηγικές που επέλεξαν οι ομάδες περιείχαν πολύ σκέψη, προσομοίωση και ρίσκο. Αυτό έφερε περισσοτερη αγωνία παρά ουσιαστικές αλλαγές, τουλάχιστον για τις τρεις κορυφαίες ομάδες, καθώς ούτε ο Russell έχασε την πρωτοπορία παρά την διαφορετική στρατηγική με τον Hamilton, ούτε ο Sainz έχασε την θέση του από το Leclerc που είχε πέσει αρκετά πίσω έπειτα από επαφή με τον Lando Norris. 

Ο Verstappen ήταν επίσης αρκετά πιο πίσω και είχε ξεκινήσει τις προσπεράσεις, κάτι που άφηνε τον Perez να μάχεται μέσα στις πρώτες θέσεις και να βρίσκεται δεύτερος ή τρίτος, έχοντας είτε ως στόχο τον Hamilton, είτε ως μέλημα να κρατήσει πίσω του τον Sainz. Αυτή η παρουσία του Μεξικανού στον αγώνα όμως τελείωσε λίγο πριν φτάσουμε στο δεύτερο αυτοκίνητο ασφαλείας, που ήρθε στον 55ο γύρο λόγω εγκατάλειψης του Norris. 

F1 GP Brazil McLaren

Ο Perez στο δεύτερο pit stop του έβαλε και πάλι ενδιάμεσα ελαστικά και δεν επέστρεψε στα μαλακά, όπως έκαναν και ο Hamilton και ο Sainz, έτσι μέσα σε ελάχιστους γύρους έπεσε από τρίτος στην έκτη θέση καθώς τον προσπέρασε και  ο Fernando Alonso. 

Και πάλι άλλαξαν όλα 

Με την δεύτερη εμφάνιση του Αυτοκινήτου Ασφαλείας όλες οι ισορροπίες που είχαν δημιουργηθεί ταράχτηκαν και όλες οι επικοινωνίες πήραν φωτιά με τους οδηγούς να αναρωτιούνται αν μπορούσαν να μπουν σε μάχη με τους ομόσταυλούς τους ή όχι. Σε εκείνο ακριβώς το σημείο η Formula 1 θύμισε για ποιο λόγο είναι ανέκαθεν τόσο ενδιαφέρουσα και συναρπαστική και συνάμα εκνευριστική και απογοητευτική, αναλόγως ποιον υποστηρίζει ο καθένας. 

F1 GP Brazil Alpine

Στην Alpine για παράδειγμα ξεκαθάρισαν στον Ocon με αρκετά αυστηρό ύφος πως δεν θέλουν να μπει σε μονομαχία με τον Alonso ο οποίος έχει πιο φρέσκα ελαστικά και καλύτερο momentum. Ο Γάλλος υπάκουσε και ο Ισπανός βρέθηκε τελικά πέμπτος στον αγώνα. 

"Οικογένεια" Red Bull 

Στις υπόλοιπες ομάδες τα πράγματα δεν κύλησαν τόσο ομαλά όμως. Στην Red Bull η ομάδα έπρεπε να διαχειριστεί το γεγονός πως ο Perez είχε βρεθεί ακριβώς εμπρός από τον Verstappen, έτσι κάλεσαν τον Ολλανδό πρωταθλητή να περάσει και να πιέσει τον Leclerc για να του κόψει βαθμούς στη μάχη που έχει εκείνος με τον Perez για την δεύτερη θέση των οδηγών. Στην πορεία, προέκυψε πως ζήτησαν από τον Verstappen να δώσει πίσω τη θέση στον Μεξικανό αν τελικά δεν κατάφερνε να πλησιάσει τον Leclerc, καθώς υπήρχε και το εμπόδιο του Alonso μπροστά του. 

F1 GP Brazil Perez

Τελικά ο Verstappen δεν πλησίασε ποτέ τον Leclerc, καθώς δεν προσπέρασε καν τον Alonso, αλλά δεν έδωσε και ποτέ την θέση στον Perez. "Έχω ξεκαθαρίσει τη θέση μου για αυτό και μην μου το ζητήσετε ξανά. Ήμουν σαφής. Σας εξήγησα την άποψή μου και  εξακολουθώ να την υποστηρίζω", ήταν τα λόγια του δύο φορές πρωταθλητή της Formula 1, όταν από την ομάδα τον ρώτησαν τι συνέβη και δεν επέστρεψε την θέση στον Perez. 

Ο Μεξικανός απάντησε φυσικά, με το λακωνικό "δείχνει τι χαρακτήρας είναι" και συνέχισε και  στις δηλώσεις του μετά, με το κάπως πιο βαρύ και ασύγκριτα πιο δεικτικό σχόλιο πως "αν είναι δύο φορές πρωταθλητής το οφείλει σε μένα". 

"Οικογένεια" Ferrari 

Στην Ferrari, η συνθήκη είχε να κάνει με το οτι ο Leclerc βρισκόταν πίσω από τον Sainz. Ο Leclerc σχεδόν παρακάλεσε τον μηχανικό του να δώσει εντολή στον Ισπανό να τον αφήσει να περάσει με γνώμονα την δεύτερη θέση της βαθμολογίας των οδηγών, όμως η απάντηση που πήρε ήταν πως ήταν πολύ επικίνδυνο κάτι τέτοιο. Και ήταν αλήθεια. Περίπου. Ο Alonso ήταν λίγο περισσότερο από ένα δευτερόλεπτο πίσω του και οποιαδήποτε αλλαγή του ρυθμού των δύο μονοθεσίων της Scuderia θα τον έφερνε πολύ κοντά τους. 

F1 GP Brazil Ferrari

Από την άλλη βεβαίως ήταν μια μοναδική ευκαιρία να πάρει περισσότερους βαθμούς και να περάσει εμπρός από τον Perez, όμως την ίδια στιγμή ο Sainz όδευε προς το βάθρο και αυτή, αναμφίβολα, είναι μια θέση που δεν αφήνει κανείς εύκολα. Ούτε και καμία ομάδα μπορεί να ζητήσει εύκολα από κάποιον οδηγό να την παραχωρήσει. 

Το συμπέρασμα είναι πως ακόμη και σε αυτή την περίπτωση η Ferrari πάλι στάθηκε άτυχη γιατί μάλλον είχε το μεγαλύτερο δίλημμα από όσα προέκυψαν στο Σάο Πάολο. Ένα δίλημμα που έμοιαζε εξ αρχής πως δεν είχε σαφές λάθος ή σωστό και πως δεν είχε καθόλου εύκολη λύση. 

"Οικογένεια" Mercedes 

Στον αντίποδα της Mercedes το δίλημμα ήταν μάλλον το πιο εύκολο. Ο George Russell που κατάλαβαν και οι κόκκοι άμμου στην Coppa Cabana πως ήταν ο ταχύτερος οδηγός του Σαββατοκύριακου, ήταν αντιμέτωπος με την πρώτη νίκη της καριέρας του και το διακύβευμα για να την αφήσει ήταν να μην πάει χαμένη η ευκαιρία του Lewis Hamilton να διατηρήσει ένα ρεκόρ έστω και μιας νίκης σε κάθε σεζόν από το 2007 και έπειτα. Σημαντικό ρεκόρ, σπουδαίο επίσης και το γεγονός πως ήταν η πρώτη πραγματική ευκαιρία για τον Βρετανό φέτος να πάρει νίκη. 

F1 GP Brazil Russell

Όμως αναμφίβολα θα ήταν κάπως ανόητο από την ομάδα να ασχοληθεί με το… παντεσπάνι του Hamilton, τη στιγμή που είχε σχεδόν σφραγισμένη τη δυνατότητα να πανηγυρίσει ένα κυριαρχικό 1-2 στην Βραζιλία. Ιδίως από τη στιγμή που όταν ο Russell ρώτησε τι ακριβώς έπρεπε να κάνει η απάντηση ήταν πως "αγωνίζεστε μεταξύ σας με σεβασμό ο ένας απέναντι στον άλλον". Ο Hamilton δεν πλησίασε ποτέ ώστε να ελεγχθεί ο σεβασμός του Russell στο πρόσωπό του και θα ήταν ουτοπικό να περιμένει κανείς από τον Russell να κάνει στην άκρη, αφήνοντας την πρώτη νίκη της καριέρας του, προκειμένου να πανηγυρίσει την (σημαντική μεν) 104η νίκη του ο επτά φορές παγκόσμιος πρωταθλητής. 

F1 GP Brazil Mercedes

Έχουμε θέμα(τα) στο Abu Dhabi 

Κατά συνέπεια οδεύουμε πλέον στον τελευταίο αγώνα της χρονιάς που σίγουρα δεν είναι σαν εκείνον του 2021, αλλά είναι ό,τι καλύτερο μετά από αυτό, μπορεί να προσφέρει στο φιλοθεάμον κοινό η Formula 1, με δεδομένο πως οι τίτλοι έχουν κριθεί εδώ και σχεδόν δύο μήνες. Μπορεί να μην έχουμε την κόντρα του αιώνα, θα έχουμε όμως πολλές επιμέρους, μικρές και απολαυστικές διαμάχες εσωτερικής φύσεως στις ομάδες, οι οποίες ας μην γελιόμαστε είναι αρκετές να μας κάνουν να παρακολουθήσουμε τον αγώνα με λίγο μεγαλύτερο ενδιαφέρον. 

Εδώ μπορείς να δεις τα αποτέλεσματα του αγώνα στην Βραζιλία.
 
Εδώ την βαθμολογία των οδηγών, όπου ισοβαθμούν πλέον στη δεύτερη θέση Leclerc και  Perez και εδώ εκείνη των κατασκευαστών, όπου η Mercedes μπορεί ακόμη και τώρα να κάνει την έκπληξη και να είναι δεύτερη. 


 

Best of Network