F1 Silverstone GP: Η χαρά των δεύτερων οδηγών

Ο Carlos Sainz Jr. πήρε ανέλπιστη νίκη, εμπρός από τον Sergio Perez που έφτασε μέχρι 18ος και τον Lewis Hamilton που πήρε δεύτερο συνεχόμενο βάθρο

Formula 1 Silverstone Grand Prix

Run and gun ήταν το Grand Prix του Silverstone, το δέκατο της φετινής Formula 1, το οποίο ήταν μάλλον και το ομορφότερο για φέτος, έστω και  αν ξεκίνησε με τον πιο τρομακτικό τρόπο, που θα μπορούσε. Η τρίτη φετινή νίκη της Ferrari ήταν η πρώτη του Carlos Sainz Jr., μια ημέρα μετά την πρώτη pole position της καριέρας του. Ο Ισπανός ολοκλήρωσε έτσι το καλύτερο Σαββατοκύριακο στην καριέρα του μέχρι τώρα και η Ferrari ολοκλήρωσε ένα ακόμη Grand Prix για το οποίο πρέπει να δικαιολογηθεί έστω και αν το αποτέλεσμα δεν είναι κακό.

Formula 1 Silverstone Grand Prix
Ο Sergio Perez έκανε ένα ονειρικό ντεμαράζ μετά την επαφή που είχε στον πρώτο γύρο με τον Charles Leclerc και πήρε ό,τι καλύτερο μπορούσε για την Red Bull ειδικά από την στιγμή που ο Max Verstappen δεν μπορούσε να κινηθεί αρκετά γρήγορα ώστε να διεκδικήσει τη νίκη. Έτσι το Silverstone ήταν η χαρά των δεύτερων οδηγών των δύο κορυφαίων ομάδων, καθώς ο Sainz με τις εντολές που δέχτηκε και σήμερα είναι σαφές πως είναι ο δεύτερος οδηγός της ομάδας, ενώ όλοι ξέρουμε πως ο Perez έχει τον δεύτερο λόγο πίσω από τον Verstappen.  
Formula 1 Silverstone Grand Prix

Στην τρίτη θέση στο βάθρο βρέθηκε για δεύτερο συνεχόμενο αγώνα ο Lewis Hamilton, ο οποίος από τους τρεις του βάθρου, είναι μάλλον εκείνος που άξιζε περισσότερο την νίκη. Η Mercedes W13 ανταποκρίθηκε με τον καλύτερο τρόπο στην πίστα του Silverstone και  έδωσε τη δυνατότητα στον Βρετανό να κάνει εμπρός στους συμπατριώτες του τον αγώνα με το λιγότερο porpoising φέτος. 

Formula 1 Silverstone Grand Prix

Ο Charles Leclerc έμεινε τέταρτος με τα ταλαιπωρημένα σκληρά ελαστικά που του άφησε η Ferrari για το τελευταίο σκέλος του αγώνα, μετά το αυτοκίνητο ασφαλείας που προέκυψε έπειτα από την εγκατάλειψη του Esteban Ocon περίπου δέκα γύρους πριν το τέλος. Η Ferrari έτσι βρήκε έναν ακόμη τρόπο να εκτεθεί και θα είχε βρει και έναν τρόπο να χάσει τον αγώνα, καθώς αν ο Sainz είχε ακούσει τις οδηγίες της ομάδας να μείνει μακριά από τον Leclerc στην επανεκκίνηση ο Hamilton και  ο Perez θα τους είχαν προσπεράσει και τους δύο. 

Στην Αγγλία ολοκληρώθηκε το εντυπωσιακό σερί τερματισμών μέσα στην πεντάδα του George Russell. Ο δεύτερος οδηγός της Mercedes εγκατέλειψε στον πρώτο γύρο, πρωταγωνιστής στο πιο τρομακτικό ατύχημα που είδε η Formula 1 μετά την φωτιά στο μονοθέσιο του Grosjean στο Μπαχρέιν του 2020.

Ο Αγγλος με την Mercedes στην προσπάθειά του να πλασαριστεί για την 4η στροφή της πίστας, αμέσως μετά την εκκίνηση, έπεσε με ταχύτητα πάνω στην Alfa Romeo του Guanyou Zhou. Το μονοθέσιο του Κινέζου σηκώθηκε στον αέρα και  κατέληξε ντελαπαρισμένο στο έδαφος να σέρνεται επι πολλά μέτρα με μεγάλη ταχύτητα. Κατέληξε στο συρματόπλεγμα, περνώντας από την αμμοπαγίδα και πάνω από τα προστατευτικά ελαστικά και χρειάστηκε αρκετή ώρα για τον απεγκλωβισμό του νεαρού Κινέζου που και πάλι ήταν αρκετά σταθερός και με θετική παρουσία στις δοκιμές του Σαββάτου. 

Παρά τις αγχωτικές στιγμές που περάσαμε όλοι, εν αναμονή των θετικών νέων από το ατύχημα του Zhou, οφείλουμε να πούμε πως ο συγκεκριμένος χειρισμός της Liberty Media και της Formula 1, που δεν έδειξε το παραμικρό πριν επιβεβαιωθεί η σωματική ακεραιότητα του οδηγού, ήταν άριστος, απολύτως επαγγελματικός και όπως ακριβώς πρέπει να γίνεται, χωρίς να αφήνει περιθώρια στους λάτρεις της κινδυνολογίας. Τουτέστιν αν είχε προβληθεί το σοκαριστικό ατύχημα με τα ριπλέι που το συνοδεύουν πριν μάθουμε αν είναι καλά ο οδηγός θα ήταν πολύ χειρότερο για όλους. 

Η δεύτερη εκκίνηση του αγώνα ήταν η καλύτερη φετινή με έντονες και διαρκείς μονομαχίες στις πρώτες στροφές. Από αυτές νικητής βγήκε ο Sainz που διατηρήθηκε επικεφαλής με τον Verstappen πίσω του και ήρθε και η επαφή των Leclerc - Perez που κόστισε στον τελευταίο μια σπασμένη πτέρυγα και πολλές θέσεις. 

Formula 1 Silverstone Grand Prix

Ο Sainz εχασε την πρώτη θέση στον δέκατο γύρο αλλά δύο γύρους μετά ξεκίνησε το "μαρτύριο" του Verstappen. Ο Ολλανδός πρωταθλητής δεν μπορούσε να οδηγήσει το μονοθέσιο, πιστεύοντας αρχικά πως είχε κλατάρισμα. Άλλαξε ελαστικά αλλά και πάλι δεν έβρισκε πρόσφυση με αποτέλεσμα κάπου εκεί να φύγει από την διαδικασία της διεκδίκησης της νίκης. Έτσι έμειναν οι δύο Ferrari με τον Leclerc να διαμαρτύρεται που δεν του έκανε χώρο ο Sainz, να τον προσπεράσει, όμως να μην του επιτίθεται κιόλας, ενώ και από την ομάδα δεν του έλεγαν και κάτι συγκεκριμένο. 

Formula 1 Silverstone Grand Prix

Όταν πλέον ήταν εμφανές πως ο Sainz δεν μπορούσε να ακολουθήσει σε ρυθμό τον ομόσταυλό του και κατά συνέπεια ήταν ρίσκο να χάνεται πολύτιμος χρόνος σε σχέση με τον απειλητικό Hamilton, ο Ισπανός έκανε στην άκρη. Η τελευταία πράξη σε μια κωμωδία όπως την έστησε τελικά η Ferrari ήταν στο αυτοκίνητο ασφαλείας που ενώ μπήκαν και ο Sainz και ο Hamiton ώστε να αλλάξουν τα σκληρά ελαστικά με φρέσκα μαλακα, o Leclerc έμεινε με σκληρά ελαστικά αρκετών γύρων να υπερασπιστεί στην επανακκίνηση την πρωτοπορία του. Δεν τα κατάφερε φυσικά και ήρθε η νίκη του Sainz. 

Formula 1 Silverstone Grand Prix

Ο Lando Norris με την McLaren έκανε και πάλι έναν αγώνα κατά τον οποίο απέφυγε σχεδόν με μαεστρία τις περιπέτειες και τις εντάσεις. Ολοκλήρωσε έκτος, με τον Daniel Ricciardo να μένει πολύ πίσω, στην 13η θέση. Στην πέμπτη θέση βρέθηκε ο ο Fernando Alonso που στο τέλος έχοντας σταματήσει και εκείνος για μαλακά ελαστιά κατά τη διάρκεια του αυτοκινήτου ασφαλείας, ήταν σε θέση να απειλήσει τον Leclerc. 

Στους τελευταίους γύρους προέκυψε επίσης μια πολύ ασυνήθιστη μονομαχία που θα είναι και  δύσκολο να την ξαναδούμε. Ο έβδομος Max Verstappen έκανε τα αδύνατα, δυνατά να κρατήσει πίσω του τον Mick Schumacher και  στην τελευταία στροφή οι δύο τους σχεδόν ακούμπησαν με τον νεαρό να πιέζει και τον πρωταθλητή να "παίζει άμυνα" με επιτυχία. Η όγδοη θέση του Schumacher συμπληρώθηκε από την δέκατη του Kevin Magnussen στο άλλο μονοθέσιο της Haas σε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα για τον αγαπημένο του κοινού Guenther Steiner. Ένατος έμεινε o Sebastian Vettel, κερδίζοντας το δώρο για τα γενέθλιά του και κάνοντας και μια ωραία και  για πολλούς απολαυστική, προσπέραση στον Verstappen. 

Ο Nicolas Latiffi θα αρκεστεί στο γεγονός πως πήρε με το σπαθί του το Σάββατο την πρόκριση για το τρίτο σκέλος των κατατακτήριων δοκιμών, κάτι που του συνέβη για πρώτη φορά, αν και  η δωδέκατη θέση στην οποία τερμάτισε δεν είναι και κακή, ενω ο Yuki Tsunboda τερμάτισε 14ος και τελευταίος αφού πρώτα τιμωρήθηκε (δικαίως) για την επαφή με τον Pierre Gasly νωρίς στον αγώνα. 

Formula 1 Silverstone Grand Prix

Επόμενος αγώνας είναι εκείνος στην Αυστρία, το προσεχές Σαββατοκύριακο. Αναλυτικά η βαθμολογία της Formula 1 στους οδηγούς είναι αυτή και στους κατασκευαστές αυτή

Best of Network