H Liberty Media αγόρασε και το MotoGP αντί αστρονομικού ποσού

Μετά την F1, η Liberty Media θα διαχειρίζεται τα δικαιώματα ενός εξίσου κορυφαίου πρωταθλήματος σε δημοφιλία καθώς εξαγόρασε το MotoGP.

MotoGP

Η Liberty Media, η εταιρεία που διαχειρίζεται τα δικαιώματα της Formula 1 ανακοίνωσε πως εξαγόρασε την εταιρεία Dorna που αντιστοίχως διαχειρίζεται τα δικαιώματα του MotoGP. Η συμφωνία ολοκληρώθηκε αντί 4,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

MotoGP

Η Liberty Media θα αποκτήσει έτσι το 86% του MotoGP, ενώ η διοίκηση του MotoGP θα διατηρήσει περίπου το 14% του μετοχικού της κεφαλαίου στην επιχείρηση.

H Dorna πλην του MotoGP και των μικρότερων κατηγοριών του είναι επίσης η εταιρεία που είναι υπεύθυνη τόσο για το World Superbikes (WSBK), όσο και για το αντίστοιχο πρωτάθλημα ηλεκτρικών μοτοσυκλετών MotoE. 

MotoGP

Το αντίτιμο των ιδίων κεφαλαίων προς τους πωλητές αναμένεται να αποτελείται από περίπου 65% μετρητά, 21% μετοχές κοινών μετοχών της Liberty Formula One Series C και 14% διατηρούμενο μετοχικό κεφάλαιο της διοίκησης της MotoGP.

MotoGP Miller

"Είμαστε ενθουσιασμένοι που διευρύνουμε το χαρτοφυλάκιό μας με κορυφαία περιουσιακά στοιχεία ζωντανών αθλημάτων και ψυχαγωγίας με την εξαγορά του MotoGP", δήλωσε ο Greg Maffei, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Liberty Media. "Το MotoGP είναι ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα με μια πιστή, ενθουσιώδη βάση οπαδών, συναρπαστικούς αγώνες και ένα οικονομικό προφίλ που παράγει υψηλές ταμειακές ροές".

MotoGP

"Ο Carmelo (Ezpeleta, CEO της Dorna) και η ομάδα διαχείρισής του έχουν δημιουργήσει ένα σπουδαίο αθλητικό θέαμα το οποίο μπορούμε να επεκτείνουμε σε ένα ευρύτερο παγκόσμιο κοινό. Η επιχείρηση έχει σημαντικές προοπτικές και σκοπεύουμε να αναπτύξουμε το άθλημα για τους οπαδούς του MotoGP, τις ομάδες, τους εμπορικούς συνεργάτες και τους μετόχους μας".

MotoGP

Η εξαγορά αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, εν αναμονή της λήψης των αποφάσεων και των εγκρίσεων από τις αρχές ανταγωνισμού και τις αρχές δικαίου περί ξένων επενδύσεων. σε διάφορες δικαιοδοσίες.

MotoGP

Εκκρεμούν έλεγχοι για λόγους ανταγωνισμού

Οι έλεγχοι από τις αρχές μάλιστα ήταν και ο βασικός λόγος που η συμφωνία καθυστέρησε να ανακοινωθεί, καθώς το αρχικό σχέδιο ήταν να γίνει γνωστή η αλλαγή ιδιοκτησίας του MotoGP, ακόμη και πριν καν ξεκινήσει το φετινό πρωτάθλημα.

MotoGP Miller

Μένει πλέον να δούμε πώς θα αντιδράσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μόλις αναλύσει την υπόθεση. Το 2006, η CVC ήθελε τον έλεγχο τόσο της F1 όσο και του MotoGP, αλλά οι ευρωπαϊκές αντιμονοπωλιακές αρχές ανάγκασαν το ταμείο του Λουξεμβούργου να απαλλαγεί από τα συμφέροντά του στο MotoGP προκειμένου να ολοκληρώσει την αγορά της F1, καθώς το ευρωπαϊκό όργανο θεώρησε ότι μια εταιρεία που θα είχε στην κατοχή της και τα δύο πρωταθλήματα δεν θα ήταν καλό σε θέματα ανταγωνισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το 2022, το τελευταίο έτος για το οποίο οι λογαριασμοί είναι δημόσια διαθέσιμοι στο μητρώο εταιρειών, η Dorna Sports πραγματοποίησε κύκλο εργασιών 474,8 εκατ. ευρώ, δηλαδή 33% περισσότερο από το προηγούμενο έτος (2021), το οποίο άφησε ζημίες 7,8 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα του απόηχου της πανδημίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Liberty Media, ο Carmelo Ezpeleta θα παραμείνει στη θέση του ως Διευθύνων Σύμβουλος και θα συνεχίσει να διευθύνει το MotoGP από την έδρα της Μαδρίτης. 

"Αυτό είναι το τέλειο επόμενο βήμα στην εξέλιξη του MotoGP και είμαστε ενθουσιασμένοι για το τι θα φέρει αυτό το ορόσημο στη Dorna, στο paddock του MotoGP και στους οπαδούς των αγώνων", δήλωσε ο Carmelo Ezpeleta και συμπλήρωσε, "Είμαστε υπερήφανοι για το παγκόσμιο άθλημα που αναπτύξαμε και αυτή η συναλλαγή αποτελεί απόδειξη της αξίας του αθλήματος σήμερα και των δυνατοτήτων ανάπτυξής του. Η Liberty έχει ένα απίστευτο ιστορικό στην ανάπτυξη αθλητικών περιουσιακών στοιχείων και δεν θα μπορούσαμε να ευχηθούμε καλύτερο συνεργάτη για την επέκταση της βάσης των οπαδών του MotoGP σε όλο τον κόσμο". 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Best of Network