













Τι κάνεις όταν έχεις μόλις μερικές ώρες στη διάθεσή σου, για ένα ηλεκτρικό SUV 2,7 τόνων, 619 ίππων, 1.100 Nm ροπής, 140 χιλιάδων ευρώ κατ' ελάχιστο, που χρειάζεται 3,8 sec για τα 0-100 km/h; Κατ' αρχάς, την προσευχή σου.
Γιατί οι 619 ίπποι εμπαίζουν το βάρος και η επιτάχυνση σφεντόνας είναι εθιστική, αλλά δεν εκθέτουν την αυτονομία.
Γιατί το κυνήγι της απόλυτης δύναμης έχει τίμημα που μετράται σε πολλά κιλά και πολλαπλάσια ευρώ. Γιατί πρέπει να συμβιβαστείς με την αίσθητη του τιμονιού και των φρένων.
Η φυσική είναι μια άτιμη επιστήμη, που δε σηκώνει μύγα στο σπαθί της. Όταν σου λέει ότι η ακτίνα αυτής της -όποιας- στροφής έχει ένα μίνιμουμ και ένα μάξιμουμ που καθορίζεις εσύ με την οδηγική "γραμμή" που διάλεξες και εξαρτάται από τις επιλογές σου αν το αυτοκίνητο θα συνεχίσει την καμπυλόγραμμη πορεία του, ή θα καταλήξει στο χωράφι να παριστάνει το "Ο Σκεπτόμενος Άνθρωπος” (το γλυπτό του Rodin), σου εκχωρεί το δικαίωμα στην απόφαση. Αλλά, η φυσική είναι αμείλικτη. Είναι άραγε το ίδιο ανάλγητη και με την ηλεκτρική BMW iX M60;
Τώρα που η ηλεκτροκίνηση μπήκε στ' αυλάκι, το βάρος είναι το επόμενο, μεγάλο στοίχημα της αυτοκινητοβιομηχανίας. Μέχρι το χρονικό σημείο που θα θυμόμαστε τις σημερινές αυτονομίες, τους χρόνους φόρτισης και τα ασήκωτα βάρη και θα χαμογελάμε νοσταλγικά, σαν να βλέπουμε ένα Motorola του '93 με το πορτάκι και την κεραία, έχουμε καιρό. Και το πρόβλημα δεν είναι οι ευθείες, όπου το βάρος ηττάται ντροπιασμένο από τις ακαριαίες ροπές και την "εύκολη” ισχύ των ηλεκτροκινητήρων. Το ζήτημα είναι οι στροφές, που η μάζα είναι το βούτυρο στο ψωμί της αδράνειας.
Τον τρόπο που κατάφερε η "Μ" να διαχειριστεί τα 2.584 κιλά της iX M60, το ξέρει μόνο η ίδια. Το ανήκουστο αποτέλεσμα, το συνειδητοποιείς και εσύ, στροφή με τη στροφή, αφού πρώτα συνέλθεις από την επιτάχυνση σφεντόνας. Ναι, η φυσική είναι άτεγκτη, αλλά η Μ60 λοιδορεί τους κανόνες της και δεν εκθέτει το μονόγραμμά της. Υπό κανονικές συνθήκες (όσο κανονικό μπορεί να θεωρηθεί το περιβάλλον αυτής της δύναμης και ροπής), οι δύο ηλεκτροκινητήρες (ένας σε κάθε άξονα) αποδίδουν 539 ίππους και παρέχουν 1.015 Nm, νούμερα που αυξάνονται για μερικά δευτερόλεπτα στα 619 και 1.100, αντίστοιχα, όταν ενεργοποιείται το launch control. Η αίσθηση από το "turbo boost" του "Ιππότη της Ασφάλτου" (αλλά χωρίς το cult των '80s), είναι τέτοια που οι εικόνες διαδέχονται αστραπιαία η μία την άλλη και οι στροφές μπαίνουν σε μια μαύρη τρύπα που καμπυλώνει το χρόνο.
Αυτό σημαίνει ότι μέχρι να προλάβεις να κάνεις hi-five με τον εαυτό σου (μάλλον γιατί ο συνοδηγός σου είναι λιπόθυμος), έχει φτάσει η επόμενη στροφή. Και, ό,τι και να κάνεις, όσο κι αν κομπάσεις για την ανοιχτή καμπή που μόλις υπέταξες, καταλαβαίνεις ότι το "όριο" είναι πολύ ψηλότερα. Η διένεξη με την Μ60, είναι ματαιοπονία και, παρά το ηλεκτρικό της ποιόν, ή ακριβώς εξαιτίας του, είναι από τα αυτοκίνητα που αν προτίθεσαι να αντιπαρατεθείς, θα πρέπει να επενδύσεις σε λάστιχα και χρόνο στη συγχωρητική ατμόσφαιρα μιας πίστας.
Μέχρι τότε, θα εκπλαγείς με τις περιορισμένες κλίσεις, θα εκτιμήσεις τη "ρύθμιση" της αερανάρτησης (που ακόμη και στην ταγμένη ρύθμιση "Sport" δεν ευνοεί το χαρακτήρα εις βάρος της άνεσης), θα κλείσεις τα αυτιά σου στις σειρήνες των υδραυλικών τιμονιών και θα συμβιβαστείς με το "αποκομμένο" του σύστημα διεύθυνσης, που διαφεντεύει τεράστιους τροχούς και γιγαντιαία λάστιχα (22 ίντσες και 275/45, αντίστοιχα) και θα μείνεις άναυδος με την απόδοση και την αντοχή των φρένων, αφού ξεπεράσεις την αίσθηση του πεντάλ (που δουλεύει ακούραστα για να ανακτά ενέργεια για το δικό σου καλό).
Το ερώτημα είναι θερμικό και άτοπο. Τα οδηγικά χαρακτηριστικά και οι ελάχιστες κλίσεις, η αποτελεσματικότητα της ανάρτησης και η απόδοση σε οποιαδήποτε στροφή (πλην μιας φουρκέτας, που η δύναμη και ο όγκος και η μάζα της Μ60 βολεύονται όσο ένας αθλητής του σούμο σε τηλεφωνικό θάλαμο), βάζουν τα θεμέλια για το ηλεκτρικό μέλλον της μάρκας. Οι θερμικές "Μ" είναι μηχανολογικά τεχνουργήματα και η ανεδαφική σύγκριση μαζί τους ένα debate που καλό είναι να περιορίζεται στο καφενείο.
Πριν ή μετά την πρέφα.
* Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση του Top Gear Magazine που κυκλοφορεί στα περίπτερα
Κινητήρας: Ένας ηλεκτροκινητήρας σε κάθε άξονα
Μπαταρίες: 115,5 kWh (ωφέλιμη χωρητικότητα 105,2 kWh)
Κιβώτιο / σχέσεις: Αυτόματο / 1
Κίνηση: Τετρακίνηση
Ισχύς: 619 ίπποι
Ροπή: 1.100 Nm
0-100 km/h: 3,8sec
Τελική ταχύτητα: 250 km/h
Κατανάλωση:
μέση εργοστασιακή: 21,9 kWh/100 km
μέση δοκιμής: 27,5 kWh/100 km
Αυτονομία εργοστασιακή: 561 km
Χρόνος φόρτισης: 10,75 ώρες σε Wallbox (AC) με ισχύ 11 kW
Διαστάσεις:
ΜxΠxΥ: 4.953 mm x 1.967 mm x 1.695 mm
Μεταξόνιο: 3.000 mm
Βάρος: 2.584 kg
Χώρος αποσκευών: 500 lt
Εκπομπές CO2: 0 g/km
Τιμή: από €137.450