Ο Elvis Presley, τα αυτοκίνητα και οι rock stars

O Elvis είχε ιδιότυπο πάθος με τα αυτοκίνητα. Από την BMW 507 που παραλίγο να γίνει καλοκύθα και την De Tomaso Pantera που πυροβόλησε μέχρι τα αυτοκίνητα των μεγάλων rock stars, αυτό είναι πολύ μεγάλο αφιέρωμα

Rock Cars Elvis Presley

Λες και δεν λατρεύαμε ήδη αρκετά την ροκ μουσική, οι αστέρες της  αγαπούν τα αυτοκίνητα. Από τη στιγμή που ο Elvis Presley πάρκαρε το pick-up του στο τέλος της Lonely Street, έξω από το Heartbreak Hotel, ο κύβος ερρίφθη. Τα αυτοκίνητα ενέπνευσαν αμέτρητα κλασικά τραγούδια και χρησιμοποιήθηκαν για να υποδηλώσουν την αγάπη και, κυρίως, την απόδραση, κυριολεκτική ή μεταφορική.

Αλλά επίσης ήταν ένας εξαιρετικός τρόπος για να αυξηθούν τα κέρδη, κάτι που σημάδεψε αυτή την άγρια νέα μουσική περίοδο. Όταν η νέα αριστοκρατία της ροκ καθιερώθηκε τη δεκαετία του ’60, ο επαναστάτης Keith Richards "κούρδιζε" την παλιά φρουρά του είδους οδηγώντας μια Bentley, η τεχνολογία της οποίας τον ξεπερνούσε, όπως παραδεχόταν ο ίδιος. Ο Mick Jagger και ο Paul McCartney είχαν από μία Aston Martin DB6.

Ο Eric Clapton κάποτε είπε ότι τελικά κατάφερε να δαμάσει τη Ferrari 365 GT4 BB οδηγώντας τη σε έναν χωματόδρομο για να πάρει το καλάμι ψαρέματος που είχε παρατήσει στην όχθη ενός ποταμού. Ο Nick Mason των Pink Floyd αγόρασε την 250 GTO το 1975, όταν με το άλμπουμ Τhe Dark Side of the Moon το χρήμα άρχισε να ρέει άφθονο. Τότε δεν ήταν παρά μια παλιά Ferrari, αλλά αργότερα του πρόσφεραν 70 εκατ. δολάρια για να την πουλήσει. Αρνήθηκε.

 Pete Townshend

Rock Cars Pete Townsend

Ο George Harrison έστρεψε τον Eric Clapton στη Ferrari το 1969. Και ο Slowhand (ψευδώνυμο του Eric Clapton) με τη σειρά του μύησε τον Townshend, βασικό δημιουργό των The Who, στα κόκκινα αυτοκίνητα, παρά το γεγονός ότι δική του Daytona Spider ήταν βαμμένη σε ένα υπέροχο απαλό μπλε χρώμα.

Υπήρχαν, επίσης, μία 400i, μία 550 Maranello και μία 550 Barchetta, καθώς και μία Jaguar E-type και μία Lincoln Continental των ’70s. Αλλά, όπως και τα τέσσερα Σκαθάρια και σχεδόν όλα τα μέλη των Stones, καθώς και κάποιες από τις πιο εκκεντρικές ηγετικές προσωπικότητες και την Coco Chanel, ο Townshend είχε στην κατοχή του και μία Mercedes 600. Η δική του ήταν μία Pullman, μια εξάπορτη έκδοση, αντίστοιχη στον κόσμο των ροκ σταρ με ένα όχημα μεταφοράς προσωπικού.

David Bowie

Rock Cars David Bowie

Ως γνωστόν, ο Bowie ήταν συλλέκτης έργων τέχνης παγκόσμιας κλάσης, ωστόσο, σε αντίθεση με πολλούς συνομήλικους αστέρες της ροκ σκηνής, τα αυτοκίνητα δεν ήταν το μεγάλο πάθος του. Αλλά, όπως και καθετί που σχετίζεται με τον Bowie, αυτά που είχε ήταν cool. Είχε αποκτήσει κατά καιρούς πολλές Mercedes και είχε συλληφθεί από τον φωτογραφικό φακό πίσω από το τιμόνι μιας σκονισμένης 450 SEL φεύγοντας από τα Cherokee Studios του Χόλιγουντ (όπου ηχογράφησε το υπέροχο άλμπουμ Station to Station το 1976).


Αυτή ήταν η εποχή της περσόνας του Thin White Duke, όταν η χρήση ναρκωτικών του επέσπευσε ένα εξαιρετικά αμφισβητήσιμο ενδιαφέρον για τον φασισμό. Όταν επέστρεψε στο Λονδίνο στις 2 Μαΐου 1976, ο φακός τον συνέλαβε σε μια Mercedes 600 Landaulet να χαιρετά όρθιος το κοινό που τον περίμενε με μία κίνηση που κατηγορήθηκε ότι έμοιαζε με ναζιστικό χαιρετισμό, αν και ο ίδιος πάντα το αρνιόταν κατηγορηματικά.

Μετακομίζοντας στο Βερολίνο αργότερα μέσα στην ίδια χρονιά, όπου μοιράστηκε ένα διαμέρισμα στη Hauptstrasse με τον Iggy Pop, το δίδυμο εμφανιζόταν συχνά στην πόλη με μια Mercedes W114 saloon, το απόλυτο ταξί της Στουτγάρδης. Μέχρι το 1981, και ζώντας πλέον ήσυχα στην Ελβετία, το όχημα των καθημερινών μετακινήσεων του Bowie ήταν ένα Volvo 262C Bertone coupe, το οποίο πουλήθηκε σε δημοπρασία το 2018 έναντι 160.735 λιρών, σε τριπλάσια δηλαδή τιμή από την υψηλότερη εκτίμηση.

Miles Davis 

Rock Cars Miles Davis

Ο τρομπετίστας της τζαζ Miles Davis δημιούργησε μερικές από τις πιο άριστα μελαγχολικές μουσικές που έχουν ηχογραφηθεί ποτέ. Είχε εξαιρετικό γούστο και στα αυτοκίνητα, εμφανώς επηρεασμένο από τα χρόνια που έζησε στο Παρίσι.

Αγαπούσε τη μελωδία του V12 της Ferrari –ήταν κάτοχος μιας 250 GT California Spider, μιας 250 GT Lusso, μιας 275 GTB/4, μιας Testarossa καθώς και μιας 308 GTS– και ήταν γνωστός με τον άνθρωπο του Mαρανέλο στη Νέα Υόρκη, τον Luigi Chinetti.

Το 1969 συνέκρινε τη διαδικασία δημιουργίας μουσικής με την αυτοκινητική εμπειρία: "Φίλε, έτσι μπορείς κρίνεις ένα αυτοκίνητο, όταν το βάζεις μπροστά. Είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα. Θέλω να πω, οδηγώ μια Ferrari όχι για να είμαι χαριτωμένος, αλλά επειδή τη γουστάρω".


Ο Miles είχε και μία Lamborghini Miura S, ένα αυτοκίνητο που ο ίδιος τράκαρε το 1972 κατά τη διάρκεια ενός θεαματικού, όσο και αποτυχημένου ελιγμού στον αυτοκινητόδρομο των τριών λωρίδων West Side που βρίσκεται στο Mανχάταν.

Το αποτέλεσμα της σύγκρουσης ήταν ένα κατεστραμμένο αυτοκίνητο, δύο σπασμένα πόδια για τον ίδιο και μια ολόκληρη καμπίνα πασπαλισμένη με ναρκωτικές ουσίες. Ο πρώτος αυτόπτης μάρτυρας στη σκηνή έκανε ό,τι μπορούσε για να βοηθήσει τον τραυματισμένο σταρ, σκίζοντας ένα πουκάμισο που βρήκε πεταμένο στο πάτωμα του αυτοκίνητου, θέλοντας να σταματήσει τη ροή του αίματος, αλλά και γα να τον εμποδίσει να δει το μέγεθος της καταστροφής.

Η ταυτότητά του; Δεν ήταν άλλος από τον φίλο του TopGear και κινηματογραφικό παραγωγό, που έγινε μεγιστάνας της αυτοκινητοβιομηχανίας και ιδιοκτήτης αγωνιστικής ομάδας, τον Jim Glickenhaus.

The Beatles

Rock Cars Beatles John Lennon

Η ψυχεδελική Rolls-Royce του Lennon είναι αναμφισβήτητα το πιο διάσημο αυτοκίνητο των Beatles, ένα σημαντικό μήνυμα αντικουλτούρας κρυμμένο πίσω από μία Phantom V, όπως αυτή που χρησιμοποιούσε η βασίλισσα. Η ψυχεδελική βαφή της ήταν έργο της ολλανδικής κολεκτίβας σχεδιαστών της Marijke Koger, The Fool, και μεταξύ των πολλών ειδικών χαρακτηριστικών της ήταν τα φιμέ τζάμια, κάτι σπάνιο για την εποχή.

"Ο κόσμος πιστεύει ότι έχουν μαύρα παράθυρα για να κρυφτούν" είπε ο Lennon το 1965. "Εν μέρει αυτό συμβαίνει, αλλά είναι επίσης για όταν επιστρέφεις σπίτι αργά. Αν έχει φέξει, μπαίνοντας μέσα στο αυτοκίνητο, είναι ακόμη σκοτάδι. Οπότε, κλείνεις όλα τα παράθυρα και είσαι ακόμη στο κλαμπ". Υπήρχε, επίσης, ένα πικάπ της Philips, που κατά μαγικό τρόπο "αιωρείτο".


Παίρνοντας το δίπλωμά του στην ηλικία των 24, το πρώτο αυτοκίνητο του Lennon ήταν μία Ferrari 330 GT. Επίσης, ήταν κάτοχος μιας Iso Fidia (όπως εμφανίζεται στην ταινία Magical Mystery Tour). Αλλά τα Σκαθάρια ήταν όλοι λάτρεις του αυτοκινήτου, πιθανόν ακόμα και σπασίκλες.

Ο φανατικός οπαδός της F1, George Harrison ποτέ δε συγκέντρωσε μια μεγάλη συλλογή, αλλά πάντα είχε το κατάλληλο αυτοκίνητο την κατάλληλη στιγμή, μεταξύ των οποίων μία Ferrari 365 GTC, μία Porsche 930 turbo και μία 928 S, μία Mercedes 600 Pullman και μία AMG 500 SEL, καθώς και μία McLaren F1 (ο καλύτερος φίλος του ήταν ο Gordon Murray, ο οποίος έκρυψε σύμβολα της ινδικής θεότητας Γκανέσα κατά τη διάρκεια της κατασκευής του αυτοκινήτου).


Ο McCartney είχε τη Lamborghini 400 GT που φαίνεται παρκαρισμένη στον δρόμο στο βίντεο της αυτοσχέδιας συναυλίας της μπάντας στη στέγη των κεντρικών γραφείων τους στην οδό Savile Row, στις 30 Ιανουαρίου 1969. Αργότερα αγόρασε μία Espada –που κατέληξε σε μια λίμνη, αυτή τη φορά όχι από τον Moon–, μία Rolls-Royce Corniche, ένα Ford Bronco από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 και πιο πρόσφατα ένα Lexus LS600h.

Ο Ringo είχε ένα Radford Mini, που μετατράπηκε σε hatchback για να μπορεί να χωράει την ντραμς του. Μια πιο συναισθηματική επιλογή ήταν η Facel Vega II και πολύ αργότερα ήρθε η Mercedes 280 SE coupe, που διέλυσε ολοσχερώς σε έναν κυκλικό κόμβο στο Σάρεϊ το 1980 (το αυτοκίνητο κόπηκε σε κομμάτια και έγινε διακόσμηση σπιτιού).

Keith Richards

Rock Cars Keith Richards

Οι Stones ήταν τρελαμένοι με τα αυτοκίνητα, χάρη στον βιρτουόζο της κιθάρας Keith Richards (αν και ο ντράμερ Charlie Watts δεν έμαθε ποτέ να οδηγεί). O ενάντιος στην καθεστηκυία τάξη κομπασμός του Richards τον οδήγησε στο να αποκτήσει μία Bentley S3 Continental Flying Spur του 1965, την οποία βάφτισε "Blue Lena" (προς τιμήν της τραγουδίστριας Lena Horne).

Όπως επισήμανε στην καταπληκτική αυτοβιογραφία του Life, "η Blue Lena απαιτούσε τέχνη και γνώση του μεγέθους της σε μια δύσκολη κατάσταση. Πρέπει να ξέρεις το αυτοκίνητό σου, δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό. Ένα μηχάνημα τριών τόνων… Κάναμε μαζί του αρκετά ταξίδια γεμάτα ηδονή". Συμπεριλαμβανομένου του διαβόητου στο Μαρακές, το 1967, κατά τη διάρκεια του οποίου όρμησε στη φιλενάδα του Brian Jones, Anita Pallenberg.

Jason Moroder

Rock Cars Giorgio Moroder

Ο Moroder ήταν συνθέτης και ιμπρεσάριος που βοήθησε στη διάδοση της ηλεκτρονικής μουσικής. Μεταξύ πολλών άλλων, έγραψε και ήταν συμπαραγωγός του κλασικού ντίσκο κομματιού I Feel Love του 1977 που άφησε εποχή.

Περίπου μία δεκαετία αργότερα μπούχτισε με το να αγοράζει τα αυτοκίνητα των άλλων και επένδυσε στο δικό του supercar, ενώνοντας τις δυνάμεις του με τον πρώην μηχανικό της Lamborghini Claudio Zampolli και τον διάσημο σχεδιαστή Marcello Gandini στο τολμηρό αλλά αποτυχημένο Cizeta-Moroder V16T.

Το αυτοκίνητο αυτό είχε αναδιπλούμενους προβολείς, ανάρτηση με διπλά ψαλίδια παντού και έναν εγκάρσια τοποθετημένο 16κύλινδρο κινητήρα 6 λίτρων. Ο Moroder αποχώρησε από το project το 1990, αλλά η εταιρεία κατασκεύασε εννέα τέτοια αντίτυπα.

Kate Bush

Rock Cars Kate Bush

Τι σχέση μπορεί να έχει η Kate Bush με τα γρήγορα αυτοκίνητα; Όποια πέτρα κι αν σηκώσεις, από κάτω θα τη βρεις. Εδώ τη βλέπουμε σε κάποιες διακοπές της στην Ιταλία, τον Ιανουάριο του 1978, χαλαρή σε μια Ferrari 308 GTS, λίγες ημέρες μετά την κυκλοφορία του σινγκλ και μελλοντικού Νο 1 κομματιού Wuthering Heights.

Bruce Springsteen

Rock Cars Bruce Springsteen

Υπέροχος τραγουδοποιός, που αποτυπώνει έξυπνα τα σύγχρονα αμερικανική ήθη: ο Springsteen χρησιμοποιούσε τα αυτοκίνητά του με μεταφορική σημασία και μυθικό τρόπο. Έχοντας υμνήσει την εργατική τάξη, είναι δύσκολο να φανταστείς "Το Αφεντικό" (The Boss) με οτιδήποτε άλλο παρά κάποιες ευτραφείς αμερικανικές λαμαρίνες, και υπάρχουν ουκ ολίγες: μία Chevy Bel Air convertible του 1957, ένα Impala του ’63, μία Corvette Stingray και ένα Ford F100 pick-up του 1970.

Πολυτέλειες όπως κλιματισμός, αερόσακοι ή Apple CarPlay δεν είναι γι’ αυτόν. Η φωτογραφία που τράβηξε ο Frank Stefanko το 1978 με τον τραγουδιστή να αγκαλιάζει την δική του Corvette C1 του 1960, στο Χάντονφιλντ του Νιου Τζέρσεϊ, είναι σίγουρα η τέλεια εικόνα του Springsteen. Αυτή ήταν η άποψη και του ιδίου, αφού χρησιμοποιήθηκε ως εξώφυλλο της αυτοβιογραφίας του το 2016, που είχε ως τίτλο Born to Run. Πραγματικά, θαυμάσιος τίτλος για τραγούδι. 

Elvis Presley

Rock Cars Elvis Presley

Η συλλογή αυτοκινήτων του "Βασιλιά" ήταν τεράστια και περιλάμβανε μία De Tomaso Pantera την οποία κάποτε, λέγεται πως, πυροβόλησε. Στο γκαράζ του υπήρχαν διάφορες Lincoln, περισσότερες Cadillac, μία Rolls Phantom, ένα Stutz Blackhawk III και η απαραίτητη Mercedes 600. Αλλά το πιο ενδιαφέρον ήταν μία BMW 507. Διάσημη από μια έκθεση αυτοκινήτου, έτρεξε στη συνέχεια στο Mονλερί με οδηγό τον Hans Stuck.

Ο Elvis είχε αλλάξει κινητήρα και το αρχικό λευκό χρώμα είχε αντικατασταθεί με κόκκινο, επειδή οι θαυμάστριές του άφηναν συνεχώς ίχνη από κραγιόν στο αυτοκίνητο. Επιστρέφοντας στις ΗΠΑ, πούλησε το αυτοκίνητο σε έναν DJ και λάτρη των γρήγορων αυτοκινήτων από την Αλαμπάμα, τον Tommy Charles.

Αυτός αντικατέστησε τον κινητήρα με έναν V8 και άλλαξε τον πίσω άξονα. Το αυτοκίνητο κατέληξε σε μια αποθήκη μιας φάρμας με κολοκύθες στο Σαν Φρανσίσκο, σε άθλια κατάσταση, πριν αναπαλαιωθεί πρόσφατα από την BMW Classic στο Μόναχο.

Ozzy Osbourne

Rock Cars Ozzy Osbourne

Είχε πολλά αυτοκίνητα, ανάμεσά τους το Volvo 240 που βλέπεις. Πάντα η ταραχώδης σχέση του με το ποτό και τα ναρκωτικά τού στερούσε τη χαρά της οδήγησης. "Όταν έπινα, αγόραζα μια Ferrari ή κάτι άλλο και η Sharon τα ξεφορτώνονταν πάντα για να μην κάνω καμιά τρέλα όταν ήμουν μεθυσμένος" είπε. Τελευταία παράτησε την οδήγηση. 

James Brown 

Rock Cars James Brown

Είναι δύσκολο ίσως να το αντιληφθούμε τώρα, αλλά η Lincoln ήταν η πιο δημοφιλής μάρκα για τα μεγαλύτερα αστέρια της showbiz την εποχή εκείνη. Ό,τι και να έκαναν ο Frank Sinatra και ο Elvis, ο James Brown τα κατάφερνε καλύτερα.

Εδώ είναι ο "πιο σκληρά εργαζόμενος άνθρωπος της showbiz", όπως χαρακτηριζόταν, στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Λος Άντζελες το 1969, δίπλα σε μια Continental Mark III Coupe, μπροστά από το προσωπικό του Learjet 23. 

Jay Z και Beyonce

Rock Cars Jay Z Beyonce

Σε ένα άρθρο με ονόματα όπως οι Springsteen, Richards, Ozzy, Townshend και Davis, ο Jay Z και η Beyoncé παίζουν μεταξύ ξένου σώματος και ιεροσυλίας. Ας είναι όμως, γιατί τα αυτοκίνητα στο γκαράζ τους αξίζουν μια αναφορά.

Πέρα από αυτή τη vintage Corvette, υπάρχουν μία Bugatti Veyron Grand Sport, ένα Pagani Zonda F, μία μοναδική Maybach Exelero coupe, μία Mercedes SLR McLaren, μία Rolls Silver Cloud και η "υποχρεωτική" Cadillac Escalade. Και ένα Dartz Prombron.

Neil Young

Rock Cars Neil Young

"Με όλες αυτές τις συζητήσεις για τη βενζίνη, ο κόσμος πιστεύει ότι πρέπει να οδηγούμε μικρότερα αυτοκίνητα" σχολίασε πριν από λίγο καιρό ο Young. "Αλλά μου αρέσουν τα μεγάλα και δυνατά αμερικανικά αυτοκίνητα. Γιατί πρέπει να τα εγκαταλείψουμε;". Δες τη LincVolt του, που χρησιμοποιεί ηλεκτροκινητήρα, μπαταρίες, έναν περιστροφικό κινητήρα και κάποιο είδος τεχνολογίας ανάμειξης υδρογόνου. Επίσης, έχει μία Mercedes E-Class που λειτουργεί με φυτικό λάδι.

Francoise Hardy

Rock Cars Francoise Hardy

Η Hardy παραμένει σύμβολο του στυλ εδώ και σχεδόν 60 χρόνια από την πρώτη της επιτυχία, ως πρωτοπόρος στη σκηνή του κινήματος "yé-yé" στη Γαλλία. Ο Bob Dylan, ο Mick Jagger και οι Beatles ήταν εκστασιασμένοι. Έπαιξε επίσης και σε ταινίες και υποδύθηκε το κορίτσι του (φανταστικού) οδηγού της Ferrari Nino Barlini στο Grand Prix το 1966 του σκηνοθέτη Frankenheimer. Δεν είχε τρέλα με τα αυτοκίνητα, αλλά δεν είναι ό,τι πιο cool έχεις δει πίσω από το τιμόνι;

Best of Network