H Honda επιστρέφει στην Formula 1 με την Aston Martin

Ανακοινώθηκε η επίσημη επιστροφή της Honda στην Formula 1 με την ομάδα της Aston Martin την οποία θα προμηθευτεί κινητήρες από το 2026

Aston Martin Honda F1 2026

Μετά τον περιπετειώδη χωρισμό της με την Red Bull η Honda δεν έκρυψε την επιθυμία της να επιστρέψει στην Formula 1, πολύ δε περισσότερο από την στιγμή που επιβεβαιώθηκαν οι νέοι κανονισμοί, οι οποίοι είναι πιο φιλικοί προς το περιβάλλον. Η πόρτα της Red Bull όμως είχε ήδη κλείσει με αποτέλεσμα η πρόοδος της Aston Martin όπως διαμορφώνεται φέτος να την κάνει μια σημαντική επιλογή για τους Ιάπωνες. Έτσι από το 2026 η Aston Martin θα κινείται με κινητήρες της Honda και αυτή είναι μια μεγάλη επιστροφή για την Honda. 

Aston Martin Honda F1 2026

Θα φύγει αλλά θα είναι σαν να μην φύγει 

Η επιστροφή βεβαίως έγκειται στο μέγεθος της επένδυσης και της ενασχόλησης της Honda με το σπορ, γιατί επί της ουσίας η ιαπωνική φίρμα δεν λείπει από την Formula 1. Με τους δικούς της κινητήρες ο Max Verstappen κατέκτησε τον πρώτο τίτλο της καριέρας του το 2021 και με την τεχνογνωσία της η Red Bull Powertrains κινεί αυτή την εποχή το ταχύτερο μονοθέσιο στο grid. 

Διαβάστε Επίσης

Παρόλα αυτά, το 2020 όταν η Honda ανακοίνωσε την αποχώρησή της από την Formula 1, το έκανε αναφερόμενη σε μια διαφορετική προσέγγιση, όσον αφορά την τεχνολογία και την φιλικότητα προς το περιβάλλον. Από τη στιγμή που η φιλικότητα προς το περιβάλλον στην Formula 1 ήρθε σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό με την ψήφιση των νέων κανονισμών για το 2026 η Honda είδε ξανά στο σπορ το πεδίο δράσης και εξέλιξης για μελλοντικές δραστηριότητες. 

Aston Martin Honda F1 2026

Η πρόoδος της Aston Martin

Το ίδιο όμως είδε και η Ford που κατάφερε να επιτύχει τη συνεργασία με την Red Bull για το 2026, έτσι οι επιλογές της Honda είχαν στενέψει. Έτσι μπήκε στο κάδρο η Aston Martin καθώς η ομάδα το 2025 ολοκληρώνει την συνεργασία της με την Mercedes όσον αφορά τους κινητήρες, αλλά η ανάπτυξή της δεν έχει σταματήσει. Για την ακρίβεια όπως είπε και ο Διευθύνοντας Σύμβουλος της Aston, Martin Whitmarsh, "Είναι ένα από τα τελευταία κομμάτια που μπαίνουν στο παζλ των φιλόδοξων σχεδόν της Aston Martin για την συνέχεια". 

Aston Martin Honda F1 2026

Κλειδί η βιωσιμότητα 

Από την πλευρά του ο παγκόσμιος Διευθύνων Σύμβουλος της Honda, Toshihiro Mibe, τόνισε, "Ένας από τους βασικούς λόγους για την απόφασή μας να αναλάβουμε τη νέα πρόκληση της F1 είναι ότι η κορυφαία μορφή αγώνων παγκοσμίως προσπαθεί να γίνει ένα βιώσιμο σπορ, η οποία είναι σύμφωνη με την κατεύθυνση που η Honda επιδιώκει σε σχέση με την περιβαλλοντική ουδετερότητα, και θα γίνει μια πλατφόρμα που θα διευκολύνει την ανάπτυξη των τεχνολογιών ηλεκτροκίνησης που διαθέτουμε".

Από την Συνέντευξη Τύπου των στελεχών της Honda για την συγκεκριμένη ανακοίνωση προέκυψε επίσης μια σαφής και κατηγορηματική θέση όσον αφορά τους πιλότους της ομάδας. Αυτούς θα τους επιλέγει και θα αποφασίζει η Aston Martin, με την μοναδική υποσημείωση των Ιαπώνων πως θα ήθελαν να έχουν την δυνατότητα να προτείνουν, όπως επίσης και το οτι θα ήταν ευτυχείς αν μεταξύ των υποψηφίων ή και των τελικών επιλογών υπήρχαν Ιάπωνες οδηγοί. 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Best of Network