Πωλείται "Το Κτήνος" με V12 κινητήρα 27.000 κ.εκ.(σωστά διάβασες)

Πωλείται " Το Κτήνος", ένα αυτοκίνητο με κινητήρα Rolls-Royce Merlin V12 760 ίππων από μαχητικό αεροπλάνο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου

Merlin V12
Merlin V12
Merlin V12
Merlin V12
Merlin V12
Merlin V12
Merlin V12
Merlin V12
Merlin V12
Merlin V12
Merlin V12

Οι ιδιοκατασκευές δεν είναι μια ασυνήθιστη πρακτική στην αυτοκίνηση και αρκετές φορές αποκτούν ιδιαίτερη συλλεκτική και μεταπωλητική αξία όταν η εφαρμογή της ιδέας αποδεικνύεται "πετυχημένη". Μια τέτοια είναι και αυτή ενός μοντέλου shooting break με την υποκοριστική ονομασία "Το Κτήνος" που έγινε ευρύτερα γνωστή στο Ηνωμένο Βασίλειο στις αρχές των seventies ως μια πρόταση οχήματος που κάτω από το καπό της βρισκόταν ένας V12 κινητήρας Merlin 27 λίτρων της Rolls Royce!

Merlin V12

Ο συγκεκριμένος κινητήρας είχε χρησιμοποιηθεί κατά κόρον σε μαχητικά αεροσκάφη Spitfire και Hurricane του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου.

Merlin V12

"Το Κτήνος" και η ιστορία του

Η ιστορία πίσω από το μοντέλο είναι ακόμα πιο συναρπαστική. Το αυτοκίνητο ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1966 από τον Paul Jameson και ήδη από τα πρώτα στάδια είχε αποφασιστεί να έχει τον θηριώδη κινητήρα Merlin V12. Εδώ εμφανίζεται και ο John Dodd που αρχικά ανέλαβε να προμηθεύσει με ένα αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων, ωστόσο κατέληξε να αγοράσει το όλο project και να ολοκληρώσει ο ίδιος την κατασκευή του αυτοκινήτου.

Merlin V12

Τελικώς, λίγους μήνες αργότερα και μετά από ένα ταξίδι στη Σουηδία, το πρωτότυπο μοντέλο κάηκε ολοσχερώς. Έτσι λοιπόν, ο Dodd ξεκίνησε την κατασκευή ενός δεύτερου μοντέλου με νέο αμάξωμα αλλά με τον ίδιο κινητήρα Merlin V12, ο οποίος στην ατμοσφαιρική του έκδοση –στα πολεμικά αεροσκάφη ήταν υπερτροφοδοτούμενος– πιθανολογείται πως απέδιδε 760 ίππους.

Στα δικαστήρια με την Rolls Royce

Λόγω του γεγονότος ότι το αυτοκίνητο είχε έναν κινητήρα Rolls-Royce κάτω από το καπό, ο Dodd το ονόμασε Rolls-Royce και τοποθέτησε την κατάλληλη μάσκα μπροστά με τα αρχικά του ονόματος του: "JD". Αργότερα αυτό είχε ως αποτέλεσμα μια δικαστική διαμάχη μεταξύ της Rolls-Royce και του Dodd που προσέδωσε σε αυτόν και στην ιδιοκατασκευή του, ιδιαίτερη δημοσιότητα στις εγγλέζικες εφημερίδες και στα περιοδικά της εποχής.

Merlin V12

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του 1973, η τελική ταχύτητα του μοντέλου έφθανε τα 295 χλμ./ώρα. Το αμάξωμα ήταν κατασκευασμένο από fiberglass, από την Fibre Glass Repairs στο Bromley του Kent, η οποία έδωσε στο αυτοκίνητο ένα πληθωρικό μπροστινό μέρος ενώ πίσω δανείστηκε δημοφιλή σχέδια από μοντέλα shooting brake της εποχής - όπως το Reliant Scimitar.

Το μοντέλο πήρε όλες τις πιστοποιήσεις τύπου αλλά και άδεια κυκλοφορίας για χρήση στο δρόμο. Μάλιστα, το 1977 συμπεριλήφθηκε στο βιβλίο Ρεκόρ Γκίνες ως το πιο ισχυρό αυτοκίνητο με πινακίδες κυκλοφορίας στον κόσμο.

Merlin V12

Κατά διαστήματα ο Dodd ανακατασκεύαζε το αυτοκίνητο και το 1998 η πιο πρόσφατη εκδοχή του παρουσιάστηκε στο δημοφιλές τηλεοπτικό πρόγραμμα Top Gear με παρουσιαστή τον Steve Berry. Την επόμενη δεκαετία ο Dodd μετακόμισε στην Ισπανία μεταφέροντας εκεί και το ιδιαίτερο αυτοκίνητο όπου το παρουσίαζε τακτικά σε διάφορες εκδηλώσεις.

Merlin V12

Την περασμένη εβδομάδα, το διάσημο αυτοκίνητο προσφέρθηκε για πρώτη φορά σε δημόσια πώληση από την οικογένεια Dodd καθώς ο ίδιος απεβίωσε τον Δεκέμβριο του 2022. Αν ζούσε πιθανότατα να μην είχε καταλήξει σε δημοπρασία, όμως τώρα αναζητά το νέο ιδιοκτήτη του μέσω του ιστότοπου Car & Classic.

Best of Network