Η BYD ετοιμάζει εργοστάσιο ηλεκτρικών στην Βραζιλία-θέλει να επικρατήσει και στην Λατ. Αμερική

Εκατοντάδες εκατομμύρια θα ρίξει στην Βραζιλία η BYD για να φτιάξει εργοστάσιο ηλεκτρικών και είναι ξεκάθαρο ότι θέλει να επικρατήσει σε μια τεράστια αγορά πιο οικονομικών αυτοκινήτων που μοιάζει με της Κίνας

BYD Tang

Η BYD θα επενδύσει 624 εκατομμύρια δολάρια στη Βραζιλία για να κατασκευάσει το πρώτο της εργοστάσιο ηλεκτρικών αυτοκινήτων εκτός Ασίας, καθώς ο κινεζικός γίγαντας επιδιώκει να επεκτείνει τη γεωγραφική του εμβέλεια εν μέσω μιας παγκόσμιας αύξησης των πωλήσεων. 

Η BYD που κατασκευάζει ηλεκτρικά και plug-in υβριδικά αυτοκινήτα -και ανταγωνίζεται την Tesla ως ο μεγαλύτερος παραγωγός ηλεκτρικών οχημάτων στον κόσμο- σχεδιάζει να κατασκευάσει ένα συγκρότημα παραγωγής στη βορειοανατολική πολιτεία Bahia. Οι εγκαταστάσεις θα περιλαμβάνουν παραγωγή υβριδικών και ηλεκτρικών αυτοκινήτων, μια μονάδα που θα επικεντρώνεται σε σασί για ηλεκτρικά λεωφορεία και φορτηγά, καθώς και μια μονάδα για την επεξεργασία λιθίου και φωσφορικού σιδήρου για τη διεθνή αγορά. Η λειτουργία αναμένεται να ξεκινήσει μέχρι το 2024. 

Διαβάστε Επίσης

Η εγκατάσταση θα είναι η πρώτη της BYD εκτός Ασίας, όπου η εταιρεία σχεδιάζει επίσης να επενδύσει στην Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ. 

Η Βραζιλία θέλει επενδύσεις από την Κίνα

Η απόφαση ακολουθεί τις προσπάθειες της κυβέρνησης της Βραζιλίας να εμβαθύνει τους δεσμούς μεταξύ της μεγαλύτερης οικονομίας της Λατινικής Αμερικής και της Κίνας και να προσελκύσει κορυφαίες εταιρείες να επενδύσουν στη χώρα. Οι προσπάθειες αυτές θα επιταχύνουν τις επενδύσεις, ιδίως σε βιώσιμα έργα, και θα συμβάλουν στην τόνωση της ανάπτυξης, σύμφωνα με τη Stella Li, παγκόσμια αντιπρόεδρο της BYD. 

"Αυτή είναι μια χώρα που εμπιστευόμαστε και αυτή είναι μια κυβέρνηση που εμπιστευόμαστε", δήλωσε η Li σε συνέντευξή της στο Σάο Πάολο. "Βλέπω μια θέση Κίνας-Βραζιλίας win-win για την οικοδόμηση μιας κορυφαίας, πολύ φιλικής σχέσης. Και αυτό κάνει τεράστια διαφορά".

Ο πρόεδρος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα επισκέφθηκε τον Σι Τζινπίνγκ τον Απρίλιο και υπέγραψε 15 συμφωνίες αξίας περίπου 50 δισεκατομμυρίων ρεάις σε κινεζικές επενδυτικές δεσμεύσεις. Ο αριστερός πρόεδρος της Βραζιλίας "φλερτάρει" τις κινεζικές εταιρείες για την κατασκευή νέων εργοστασίων στη χώρα για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την υλοποίηση της υπόσχεσής του για ευημερία. 

Το εργοστάσιο της BYD θα έχει αρχική ετήσια δυναμικότητα 150.000 μονάδων, με δυνατότητα να φτάσει τις 300.000 μονάδες. Θα είναι η δεύτερη εγκατάσταση αποκλειστικά για ηλεκτρικά και υβριδικά αυτοκίνητα στη Βραζιλία. Πριν από δύο χρόνια, η Great Wall Motors συμφώνησε να αγοράσει ένα εργοστάσιο της Daimler AG στο Σάο Πάολο, υποσχόμενη επενδύσεις πολλων εκατομμυρίων δολαρίων έως το 2032. 

Η BYD αναμένει ότι η επένδυση θα προσελκύσει τοπικούς προμηθευτές που μπορούν να εξειδικευτούν στην παραγωγή ηλεκτρικών και υβριδικών οχημάτων. Η εγκατάσταση θα δημιουργήσει περισσότερες από 5.000 θέσεις εργασίας. 

"Αυτό θα γίνει ο κόμβος καινοτομίας", είπε, προσθέτοντας ότι οι προμηθευτές θα προπονηθούν. "Επειδή κατέχουμε την τεχνολογία, έχουμε τη δυνατότητα να τους βοηθήσουμε".

Η κινεζική εταιρεία βρίσκεται στη Βραζιλία από το 2015, όταν άνοιξε ένα εργοστάσιο σασί για ηλεκτρικά λεωφορεία στο Σάο Πάολο. Αργότερα, ξεκίνησε την παραγωγή φωτοβολταϊκών μονάδων στην ίδια περιοχή και μπαταριών φωσφορικού σιδήρου λιθίου στην πολιτεία Αμαζόνας. 

Διαβάστε Επίσης

Η αγορά της Βραζιλίας έχει τη δυνατότητα να αναπτυχθεί με τον ίδιο τρόπο όπως και η αγορά της Κίνας, με τα υβριδικά οχήματα να δίνουν σταδιακά τη θέση τους στις αμιγώς ηλεκτρικές τεχνολογίες, καθώς βελτιώνονται οι υποδομές φόρτισης, σύμφωνα με τον Li. 

Το ρεύμα θα έχει ανταγωνισμό από την αιθανόλη

Αλλά η τεχνολογία θα πρέπει να ανταγωνιστεί τα αυτοκίνητα που τροφοδοτούνται με αιθανόλη από ζαχαροκάλαμο, μια άλλη καθαρότερη λύση που κυριαρχεί στους δρόμους της Βραζιλίας. Οι πωλήσεις υβριδικών ή ηλεκτρικών οχημάτων στη Βραζιλία αντιπροσώπευαν μόνο το 2,5% του συνόλου πέρυσι, σύμφωνα με την Anfavea (Η ένωση κατασκευαστών αυτοκινήτων της Βραζιλίας). Η τεχνολογία αυτή αναμένεται να φτάσει το 7% των πωλήσεων ελαφρών οχημάτων μέχρι το 2030, πολύ χαμηλότερα από τον εκτιμώμενο μέσο όρο του 37% παγκοσμίως, σύμφωνα με την Bright Consulting. 

Αλλά σε αντίθεση με τις ΗΠΑ -μια αγορά που η BYD αποφεύγει επειδή η κυβέρνηση δεν είναι ξεκάθαρη για τα σχέδιά της "απέναντι στις κινεζικές εταιρείες"- η Βραζιλία είναι καλά τοποθετημένη στη στρατηγική επέκτασης της εταιρείας, αναφέρει η Bright.

"Η Βραζιλία θέλει περισσότερες κινεζικές εταιρείες να επενδύσουν εδώ, για να βοηθήσουν την τοπική οικονομία", δήλωσε ο Li.

Πηγή: Bloomberg

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Best of Network