Netflix: Είδαμε το ντοκιμαντέρ για τον φυγά Carlos Ghosn

Το νέο αυτοκινητικού ενδιαφέροντος ντοκιμαντέρ στο Netflix αφορά τον Carlos Ghosn, τον πρώην ηγέτη της συμμαχίας Renault-Nissan, τα κατορθώματα του οποίου ζηλεύει το Hollywood

Carlos Ghosn

Μια μέρα από τη ζωή του, ολόκληρη η δική μας. Τέτοιος είναι ο βίος του Carlos Ghosn, του πρώην ηγέτη της συμμαχίας Renault - Nissanο οποίος είναι ο πρωταγωνιστής στο νέο ντοκιμαντέρ του Netflix, με αυτοκινητικό περιεχόμενο. Ο τίτλος του είναι "Φυγάς: Η περίεργη υπόθεση του Carlos Ghosn" και η πλοκή του σχεδόν δίωρου ντοκιμαντέρ, είναι τέτοια που κάνει τους σεναριογράφους των καλύτερων blockbuster να ντρέπονται, γιατί αυτές ήταν οι περιπέτειες του Λιβανέζου μεγαλοστελέχους της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας. 

Carlos Ghosn

Ποιος είναι ο Carlos Ghosn; 

Καλά, δεν έχει περάσει και τόσος καιρός, ώστε να τον έχουμε ξεχάσει κιόλας, για την ακρίβεια μόλις τον περασμένο Μάιο η γαλλική κυβέρνηση εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψής του, το οποίο ήρθε να προστεθεί στις κατηγορίες που αντιμετωπίζει στην Ιαπωνία. Ο Ghosn έγινε αντιπρόεδρος της Renault το 1996 και μεταξύ των ιδεών που είχε για την ανάπτυξη της γαλλικής φίρμας ήταν η στρατηγική συμμαχία με μια αυτοκινητοβιομηχανία από την Ασία. Έτσι το 1999 δημιουργήθηκε η συμμαχία Renault-Nissan, η οποία διατηρήθηκε στην υγιή μορφή της για περισσότερο από μια δεκαετία. 

Τι πήγε στραβά; 

Το ντοκιμαντέρ του Netflix είναι ένα rollercoaster, καθώς περιπλέκει τα διθυραμβικά σχόλια για τον Ghosn με τις επικρίσεις που δεχόταν για την επιθετική τακτική που ακολούθησε ώστε να κάνει την Renault κερδοφόρα. Ο Ghosn περιγράφεται ως μια χαρισματική προσωπικότητα που είχε όραμα και γνώριζε και τον τρόπο να το ολοκληρώσει, ενώ ήταν ιδιαιτέρως επικοινωνιακός με όλους τους υπαλλήλους. Την ίδια στιγμή βέβαια απαιτούσε από τους εργαζόμενους στο κέντρο εξέλιξης της Renault να δουλεύουν απάνθρωπα ωράρια που είχαν ως αποτέλεσμα προβλήματα ψυχικής υγείας και τουλάχιστον μιας αυτοκτονίας. 

Το τέλος

Εντυπωσιακός ήταν επίσης ο τρόπος με τον οποίο o Carlos Ghosn έγινε ένα είδωλο στην Ιαπωνία και ένα στέλεχος, με δημοφιλία που απολαμβάνουν μόνο οι αθλητές. Ωστόσο όταν χρειάστηκε να επιστρέψει στην Γαλλία και να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στην Renault, φαίνεται πως παραμέλησε την Nissan. Επίσης αυτό παρουσιάζεται ως ένα σημείο που ο Λιβανέζος άρχισε να ασχολείται περισσότερο με τον εαυτό του. Έκανε εμφύτευση μαλλιών, εγχείρηση λέιζερ για την μυωπία του και πρόσεχε το ντύσιμό του. 

Nissan Leaf Concept
Το Nissan Leaf Concept ξεκίνησε να εξελίσσεται από την Nissan επί εποχής Carlos Ghosn, όπως εξάλλου και η αυτόνομη οδήγηση

Κάπου εκεί εμφανίστηκε ο Νομικός Σύμβουλος, Ravinder Passi, ο οποίος διαπίστωσε πως τα οικονομικά της Nissan περιλάμβαναν αδικαιολόγητα νούμερα και αποκάλυψε πως ο Ghosn χρησιμοποιούσε χρήματα της εταιρεία για προσωπικές του υποθέσεις και όφελος. Παράλληλα άλλαξε και η νομοθεσία της Ιαπωνίας σχετικά με τη δημοσιοποίηση των μισθών των κορυφαίων στελεχών και φάνηκε πως ο μισθός του Carlos Ghosn ήταν της τάξης των 8 εκατομμυρίων δολαρίων, ποσό που συμπληρωνόταν από μισθούς από την Renault αλλά και την Mitsubishi για να ξεπερνά τελικά τα 15 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο.

Τελικά το 2017 ο Ghosn ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Nissan, παραμένοντας όμως πρόεδρος στην εταιρεία και σχεδόν ενάμισι χρόνο αργότερα ήρθε η πρώτη του σύλληψη καθώς κατηγορούταν για υπεξαίρεση άνω των 140 εκατομμυρίων δολαρίων. 

Hiroto Saikawa
O Hiroto Saikawa είναι ο άνθρωπος που διαδέχτηκε τον Ghosn ως CEO της Nissan και θεωρείται πως έπαιξε σημαντικό ρόλο στην διώξη του Λιβανέζου

Η απόδραση 

Το πιο κινηματογραφικό κομμάτι της ζωής του Ghosn ωστόσο ήταν η απόδρασή του από τον περιορισμό στον οποίο είχε τεθεί, μετά την αποφυλάκισή του και μέχρι να δικαστεί. Είναι το σκέλος με το οποίο ολοκληρώνεται το ντοκιμαντέρ και δεν χωράει σπόιλερ αν δεν γνωρίζει κανείς την ιστορία. Είναι άκρως ενδιαφέρον και ενδεικτικό της ιδιοσυγκρασίας και της ισχύος που είχε αποκτήσει ο Λιβανέζος επιχειρηματίας.

Υπάρχει σαφής απάντηση;

Όχι, δεν υπάρχει σαφής απάντηση για το αν ο Carlos Ghosn είναι τελικά, αυτός ο τόσο σημαντικός απατεώνας, όπως έχει μείνει στα μυαλά των περισσοτέρων που ενημερώνονται από τις τηλεοπτικές ειδήσεις. Η Nissan τον φορτώνει με σοβαρότατες κατηγορίες και εκείνος έχει μια κάπως απλοϊκή εξήγηση για όλα, αλλά εξίσου σαφή. Παράλληλα ο Ghosn υποστηρίζει πως στην Ιαπωνία δεν θα αντιμετώπιζε την δικαιοσύνη χωρίς πολιτικές ή επιχειρηματικές πιέσεις και στηρίζει σε αυτό την απόδρασή του. 

Carlos Ghosn

Στην πραγματικότητα λίγη σημασία έχει τελικά αν είναι τόσο κακός ή όχι, καθώς δεν έχει κανένα επαγγελματικό μέλλον, αλλά δεν πρόκειται και να μαραζώσει εξ αιτίας αυτού. Τόσο εκείνος όσο και αρκετές γενεές απογόνων του.  

Best of Network