RENAULT 4EVER TROPHY: Η αναγέννηση του εμβληματικού Renault 4

Το είδωλο επιστρέφει, ως πρωτότυπο αρχικά και σηματοδοτεί την νέα (ηλεκτρική) εποχή του

Renault 4Ever Trophy
Renault 4Ever Trophy
Renault 4Ever Trophy
Renault 4Ever Trophy
Renault 4Ever Trophy
Renault 4Ever Trophy
Renault 4Ever Trophy
Renault 4Ever Trophy
Renault 4Ever Trophy
Renault 4Ever Trophy
Renault 4Ever Trophy
Renault 4Ever Trophy
Renault 4Ever Trophy
Renault 4Ever Trophy
Renault 4Ever Trophy
Renault 4Ever Trophy
Renault 4Ever Trophy
Renault 4Ever Trophy
Renault 4Ever Trophy
Renault 4Ever Trophy
Renault 4Ever Trophy

Ο δρόμος για το μελλοντικό αμιγώς ηλεκτρικό SUV της κατηγορίας Β, ανοίγει με το εμφανώς περιπετειώδες 4EVER Trophy, το πρωτότυπο που κοσμεί με την παρουσία του αυτή τη στιγμή το Σαλόνι Αυτοκινήτου στο Παρίσι. Είναι εδώ μάλιστα για να γιορτάσει ταυτόχρονα και την 25η επέτειο του ανθρωπιστικού ράλι "4L Trophy", μια διοργάνωση που συμμετέχουν φοιτητές με τα ιστορικά κατρέλ τους.

Renault 4Ever Trophy

"Το 4L είναι ένας μύθος. Και οι μύθοι δεν πεθαίνουν ποτέ! Σήμερα, μέσα από την αναγέννηση του, θέλουμε να προσφέρουμε την σύγχρονη και ηλεκτρική επανερμηνεία του Renault 4".
Luca de Meo, Διευθύνων Σύμβουλος της RENAULT S.A.

Το Renault 4 ήταν και είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα αυτοκίνητο, ένα πραγματικό είδωλο που φώναζε παγκοσμίως την δημιουργικότητα της Renault, με απλά βήματα. Από το 1961 έως το 1992 παραπάνω από 8 εκατομμύρια πωλήσεις αυτοκίνητων σε περισσότερες από 100 χώρες, έχουν βάλει την υπογραφή τους στις αναμνήσεις και την κοινωνικότητα της Renault σε όλα τα κοινωνικά στρώματα. Τα κατορθώματά του, είναι γνωστά τα τελευταία 60 χρόνια. Άνετο και μποέμ στις πόλεις απολαυστικά αποτελεσματικό στην ύπαιθρο και πολλαπλών χρήσεων ως προάγγελος μελλοντικών κατηγοριών, ενσωμάτωνε χαρίσματα SUV και MPV σε συσκευασία του ενός. Ταξιδιώτης και μεταφορέας παντός εδάφους το ανεπιτήδευτο και πανέξυπνο Renault 4 γνώρισε πιένες στην εποχή του από άνδρες και γυναίκες και μια αναβίωση ήταν θέμα χρόνου για τον Γάλλο κατασκευαστή.

Renault 4Ever Trophy

Η παραγωγή διακόπηκε πριν από 30 χρόνια, αλλά ο θρύλος του 4L δεν έφυγε ποτέ από το προσκήνιο. Είναι ένα από τα αυθεντικά vintage αυτοκίνητα για νέους και τα τελευταία 25 χρόνια το 4L Trophy έχει αναζωπυρώσει την ύπαρξη και αξία του ως ένα ευέλικτο αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε τότε αλλά εξυπηρετεί το σκοπό του ακόμα και σήμερα.

Το 4EVER Trophy που παρουσιάζει η Renault στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Παρισιού το 2022 είναι το δεύτερο εμβληματικό μοντέλο της που αποκτά ηλεκτρική επανεκκίνηση, μετά το Renault 5 Prototype, κατά τη διάρκεια του Renaulution. Η Renault, με άλλα λόγια, αξιοποιεί το ένδοξο παρελθόν της για να ηλεκτροδοτήσει καλύτερα το μέλλον της.

Renault 4Ever Trophy

"Για να φέρουμε το 4EVER Trophy στη σύγχρονη εποχή, το εμπλουτίσαμε με επίκαιρη τεχνολογική επάρκεια. Η μελετημένη δημιουργία του ήρθε ώστε να έχει απήχηση τόσο σε όσους ήδη γνωρίζουν την ένδοξη ιστορία 4L, όσο και στις νεότερες γενιές".
Gilles Vidal, Αντιπρόεδρος, Renault Brand, Design

Σύγχρονο μεν τολμηρό δε

Το ρετρό στυλ στην επίκαιρη εκδοχή του δένει αρμονικά με τις υπόλοιπες, κατά τα άλλα, εξελιγμένες και τεχνολογικές γραμμές. Η εμβληματική φαρδιά οριζόντια μάσκα του Renault 4 με τα στρογγυλά φωτιστικά σώματα, τώρα εκφράζεται με Matrix LED. Τα καινοτόμα φώτα επιμένουν στη ισχυρή ταυτότητα, κάτι που συμβαίνει και πίσω με τα επίσης αναγνωρίσιμα σχηματικά φώτα που αποτελούν μια σαφή αναφορά στο εμβληματικό 4L.

Renault 4Ever Trophy

Το Renault 4EVER Trophy δημιουργεί προσδοκίες περιπέτειας, φέρνοντας ταυτόχρονα αναμνήσεις από τον πρόγονό του. Κάτω από μια μυώδη και φευγάτη εξωτερική σχεδίαση, οι στιλιστικοί δεσμοί με τον προκάτοχό του 4L είναι εμφανείς και απαραίτητοι, αν θέλει να συνδέσει την ονοματολογία. Κάποια από τα κύρια χαρακτηριστικά του αρχικού κατρέλ έχουν αναβιώσει και εδώ.

Renault 4Ever Trophy

Η σιλουέτα με το προεξέχον καπό, η μάσκα και ο προφυλακτήρας αλλά και το χαρακτηριστικό γωνιώδες πίσω τμήμα είναι τα εύκολα αναγνωρίσιμα τμήματα. Η σύνδεση συνεχίζεται με τα πίσω, τραπεζοειδή πλευρικά παράθυρα με τις στρογγυλεμένες γωνίες τους που βρίσκονται ακριβώς πάνω από τους πίσω τροχούς, ενώ η κάθε πλευρά του αυτοκίνητου διατηρεί την λιτή αισθητική αφήνοντας τους θηριώδης τροχούς σε πρωταγωνιστική θέα. Το ανάστημα άλλωστε δεν έλειπε ποτέ από ένα Renault 4. Τόσο στο αμάξωμα όσο στην απόσταση από το έδαφος.   

Ο σύγχρονος μικρός εξερευνητής

Ένα ηλεκτρικό όχημα που επιχειρεί να ξεφύγει από την πεπατημένη, αυτό είναι που προϊδεάζει με την πρώτη ματιά 4EVER Trophy. Αποπνέει ένα σαφώς περιπετειώδες πνεύμα τόσο στο σύνολο όσο και στις λεπτομέρειες, με την buggy ατμόσφαιρα να είναι έκδηλη. Την υποστηρίζει άλλωστε με φαρδιά μαρσπιέ προστασίας του αμαξώματος, σημαντική απόσταση από το έδαφος για μεγαλύτερη προστασία της μπαταρίας που βρίσκεται στο κέντρο του πλαισίου και τροχούς 255/55R19 με αρκετό "αέρα" στους θόλους για να δραστηριοποιούνται εν δράση.

Renault 4Ever Trophy

Μια ρεζέρβα στην ανθρακονημάτινη οροφή και ένα πτυοσκάπανο με σετ αντιολισθητικών βοηθητικών πέδιλων πρόσφυσης στην πίσω πόρτα, δείχνει ότι έρχεται έτοιμο για τα δύσκολα. Κάθε τροχός του 4EVER Trophy διαθέτει έναν ορατό συμπιεστή που μπορεί εύκολα να ρυθμιστεί από το εσωτερικό του αυτοκινήτου για να προσαρμόσει την πίεση των ελαστικών ανάλογα με το έδαφος.

Renault 4Ever Trophy

Ενώ το 4EVER Trophy είναι σαφώς ένα αυτοκίνητο εκτός δρόμου από τη φύση του, σχεδιάστηκε επίσης για κάθε δρόμο, χωρίς προβλήματα. Και κάπου στο βάθος του φανταστικού ορίζοντα όλα αυτά αντικατοπτρίζουν το αυτοκίνητο παραγωγής.

Ένα μελλοντικό SUV της κατηγορίας Β

Ανοίγει το δρόμο για το μελλοντικό αμιγώς ηλεκτρικό SUV της κατηγορίας B που θα κινείται άνετα τόσο στους αστικούς όσο και στους αγροτικούς δρόμους. Στις τεχνικές προδιαγραφές του Renault 4EVER TROPHY περιλαμβάνεται το μήκος των 4.160 mm που συνοδεύεται από πλάτος 1.950 mm και ύψος 1.900 mm, ενώ σε συνδυασμό με το μεταξόνιο των 2.570 mm κάνει επικαιροποίησης της κατηγορίας που θα τοποθετηθεί.

Renault 4Ever Trophy

Όπως και το Renault 5, θα κατασκευαστεί χρησιμοποιώντας τη νέα πλατφόρμα CMF-BEV για τα ηλεκτρικά οχήματα της κατηγορίας B. Η πλατφόρμα θα εγγυάται τις καλύτερες επιδόσεις όσον αφορά την αυτονομία, την ακουστική και τη συμπεριφορά στο δρόμο, χωρίς συμβιβασμούς στη σχεδίαση. Πληροφορίες για τον ηλεκτροκινητήρα ακόμα δεν διέρρευσαν.

Το 4EVER Trophy αποτελεί τη βάση για το αυτοκίνητο παραγωγής που θα κατασκευαστεί στην μονάδα ElectriCity στη βόρεια Γαλλία. Η τοποθέτηση των μελλοντικών Renault 5 και Renault 4 στην αγορά μοιάζει ως την επόμενη μέρα των Clio και Captur.

Το 4EVER Trophy και το πρωτότυπο Renault 5 που εκτίθενται από σήμερα στο περίπτερο της Renault κατά τη διάρκεια του Σαλονιού Αυτοκινήτου του Παρισιού, ενσαρκώνουν τη nouvelle vague της Renault.

Best of Network