H BMW παθαίνει ηλεκτροπληξία με την XM

Ας αφήσουμε για λίγο την εμφάνιση και ας ασχοληθούμε με την τεχνολογία της BMW XM που είναι η ισχυρότερη BMW που έχει κυκλοφορήσει ποτέ

BMW XM SUV
BMW XM SUV
BMW XM SUV
BMW XM SUV
BMW XM SUV
BMW XM SUV
BMW XM SUV
BMW XM SUV
BMW XM SUV
BMW XM SUV
BMW XM SUV
BMW XM SUV
BMW XM SUV
BMW XM SUV
BMW XM SUV
BMW XM SUV
BMW XM SUV
BMW XM SUV

Η νέα BMW XM παρουσιάστηκε με κάθε επισημότητα για να επιβεβαιώσει επί της ουσίας, όσα είχαμε διαπιστώσει μετά την επαφή με το πρωτότυπο, πριν από μερικούς μήνες. Πρώτα από όλα πως θα είναι η ισχυρότερη BMW που κατασκευάστηκε ποτέ και αυτό είναι κάτι που επιτυγχάνεται με την προσθήκη ενός ισχυρού ηλεκτροκινητήρα και την ιπποδύναμη να φτάνει τους 653PS. Από εκεί και πέρα είναι το πρώτο αυτοκίνητο της BMW M, που είναι υβριδικό και κατά συνέπεια το πρώτο του τμήματος Motorsport της BMW που, έστω και για λίγα μέτρα, θα μπορεί να κινηθεί αποκλειστικά ως ηλεκτρικό. 

Όλα αυτά συνθέτουν μια εντυπωσιακή εικόνα πρωτόγνωρων χαρακτηριστικών ενός οχήματος που αναμενόταν σε μεγάλο βαθμό από τους φίλους της μάρκας και εξελισσόταν επί σειρά μηνών από τους τεχνικούς της φίρμας. Επιπρόσθετα σε όλα αυτά μάλιστα, αξίζει να σε ενημερώσουμε πως στο προσεχές μέλλον θα έρθει και η πιο ισχυρή έκδοση της πανίσχυρης BMW XM, η Label Red η οποία με τους 748PS θα είναι και το πιο δυνατό αυτοκίνητο που έχει δημιουργήσει ποτέ το τμήμα motorsport

Καλέ γιατί είναι έτσι; 

BMW XM SUV

Λοιπόν, υπάρχει ένα ζήτημα με την εμφάνιση της BMW στην εποχή μας. Δεν αρέσει και πολύ για να είμαστε ειλικρινείς, όμως αυτά είναι υποκειμενικά ζητήματα και όσο και αν δεν σου αρέσει, δεν μπορείς να μην εκτιμήσεις ορισμένα στοιχεία που είναι εντυπωσιακά. Για παράδειγμα τα φωτιζόμενα νεφρά στην εμπρός μάσκα συνάδουν με το "εντυπωσιακά μοναδική εμφάνιση" που περιγράφει η BMW. Αν και η βάση της BMW XM είναι η Σειρά 7 και η πολυτέλεια που προσφέρει σε ένα πολύ μικρό κομμάτι της ανθρωπότητας η φημισμένη λιμουζίνα, η εμφάνισή της είναι SUV.

BMW XM SUV

Στο πλαίσιο αυτό η αεροδυναμική είναι ιδιαίτερα προσεγμένη με τους μεγάλους αεραγωγούς στο εμπρός μέρος και τις τεράστιες ζάντες που δεν κρύβονται με τίποτα, αν κοιτάξεις την BMW XM από τα πλαϊνά της. Τα μαρσπιέ διώχνουν τον αέρα μακριά από το αυτοκίνητο, το ίδιο κάνουν και τα πίσω φωτιστικά σώματα με τις εξογκωμένες άκρες τους και το ίδιο κάνει φυσικά και ο πίσω διαχύτης που τοποθετείται σε έναν χώρο που δημιουργούν οι δύο διπλές, σε κάθετο σχηματισμό, απολήξεις της εξάτμισης

Γιατί είναι τόσο εντυπωσιακή η BMW XM;   

BMW XM SUV

Η BMW XM μοιράζεται τα γονίδιά του με την M Hybrid V8, είναι το αγωνιστικό για τους αγώνες αντοχής, που θα συμμετάσχει στο προσεχές πρωτάθλημα IMSA και  σύντομα στον 24ωρο αγώνα Le Mans. Πρόκειται για μια "εκτενώς αναβαθμισμένη" έκδοση του V8 των 4,4 λίτρων της BMW. Ο στρόφαλος έχει ενισχυθεί, τα τούρμπο έχουν τοποθετηθεί κοντά στην πολλαπλή εξαγωγής και αποκτούν ηλεκτρικά ελεγχόμενη βαλβίδα εκτόνωσης, ενώ υπάρχουν φανταχτερές αντλίες λαδιού και άλλα εξαρτήματα που κάνουν τη δουλειά όπως πρέπει στην εποχή μας.

BMW XM SUV

Η BMW M εκτιμά ότι αυτός ο ανανεωμένος V8 που παρέχει 489 από τους 653 ίππους έχει "όρεξη για στροφές". Μην περιμένεις τίποτα δραματικό όπως αυτά που υπόσχονται τα supercars που εξακολουθούν να εμπιστεύονται θερμικούς κινητήρες για τη δύναμή τους, όμως το μέγιστο όριο λειτουργίας φτάνει στις 7.200 rpm και ο V8 έχει κάνει το μεγαλύτερο μέρος της σκληρής δουλειάς του μέχρι τις 5.400 rpm Παρόλα αυτά, υπάρχει άφθονη ροπή, διαθέσιμη από τις 1.500 rpm μέχρι τις 5.000.

Το υπόλοιπο της ιπποδύναμης προέρχεται από έναν ηλεκτροκινητήρα ο οποίος είναι ενσωματωμένος στο αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων οκτώ σχέσεων της BMW XM και παίρνει ενέργεια από μια μπαταρία 25,7 kWh που είναι τοποθετημένη στο τεράστιο κάτω μέρος του αμαξώματος. 

BMW XM SUV

Αυτός ο κινητήρας μάλιστα εκτός της, σχεδόν ανεκτίμητης δουλειάς που κάνει ως προς την ροπή, προκειμένου να κινήσει τα 2.785kg προσφέρει και την δυνατότητα της αμιγώς ηλεκτρικής κίνησης του θηριώδους SUV με ταχύτητα έως και 87km/h σε απόσταση μέχρι σχεδόν 90 km. 

Είναι καταιγιστική, όπως τα ηλεκτρικά; 

Φαίνεται πως είναι, ναι. Τα 4,3 δευτερόλεπτα της επιτάχυνσης για το 0-100km/h δεν είναι μικρή τιμή, ούτε και το γεγονός πως μπορεί να φτάσει τα 200km/h σε λιγότερα από 15 δευτερόλεπτα είναι αμελητέο. Η τελική περιορίζεται στα 250km/h εκτός αν η επιλογή του ιδιοκτήτη είναι το M Package που σημαίνει πως η τελική ταχύτητα θα φτάνει τα 270km/h.

Προγράμματα λειτουργίας 

BMW XM SUV

Το ενδιαφέρον με την BMW XM είναι πως διαθέτει μια μεγάλη γκάμα λειτουργίας με βάση τα προγράμματα στα οποία θα μπορεί να περιηγηθεί ο ιδιοκτήτης. Το "Hybrid" τα κάνει όλα και  συμφέρει, το "Comfort" χρησιμοποιεί περισσότερο την μπαταρία και όταν αυτή είναι χαμηλή, αναπτύσσει τον κινητήρα ως γεννήτρια. Το "Electric" είναι το ηλεκτρικό πρόγραμμα, με τον V8 να μπαίνει σε λειτουργία όταν η φόρτιση είναι χαμηλή, ή όταν το πιέσεις. 

Εσωτερικό 

BMW XM SUV

Ο εσωτερικός κόσμος της BMW XM πως θα μπορούσε να είναι αδιάφορος; Υπάρχουν πολλά ακριβά υλικά, όπως μαύρο χρώμιο, αλουμίνιο, ματ ανθρακονήματα, καπιτονέ Alcantara και φωτισμός LED. Οι επιλογές μοιάζουν ατελείωτες, ενώ τα καθίσματα με τις πτυχές τους και τις ραφές τους είναι σαν ανθρώπινη αγκαλιά, έτοιμη να σε υποδεχτεί. 

BMW XM SUV

Το τεράστιο ηχοσύστημα με τις οθόνες του. Δηλαδή την μια ενιαία οθόνη που χωρίζεται όπως το επιθυμείς, είναι για την ψυχαγωγία και την ενημέρωση του οδηγού. Αν εκείνος προτιμά άλλους ήχους μπορεί να χαμηλώσει την ένταση και να ακούσει τον V8 με τον κάπως αποδυναμωμένο, λόγω ηχομόνωσης, ήχο του. Αν πάλι θέλει να εμπιστευθεί βραβευμένους με Όσκαρ, ήχους, επιλέγει το soundtrack που έχει ετοιμάσει για την BMW, ο Hans Zimmer. Μπορεί να μην αισθάνεσαι σε όνειρο του Inception, αλλά αν κρίνουμε από την BMW i4 που οδηγήσαμε, σίγουρα θα αισθάνεσαι πως βρίσκεσαι μέσα σε κάποιο αστρόπλοιο. 

Best of Network