Sebastian Vettel: H Formula 1 έτοιμη για gay οδηγό

Ο Sebastian Vettel έγινε ο πρώτος οδηγός της Formula 1 που γίνεται εξώφυλλο σε διάσημο gay περιοδικό στην Μ. Βρετανία. Περιμένει σύντομα gay οδηγό στο πρωτάθλημα

Με εξώφυλλο τον Sebastian Vettel, να φωτογραφίζεται με την αγωνιστική στολή της Aston Martin, θα κυκλοφορήσει το τεύχος Ιουλίου και Αυγούστου του βρετανικού LGBTQi+ περιοδικού, Attitude. Ο Iούνιος είναι pride μήνας παγκοσμίως και ο Γερμανός πρώην πρωταθλητής της Formula 1, παρουσιάζει στο μέγιστο βαθμό την φιλικότητα του προς την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα

Το Attitude είναι ένα από τα πιο διάσημα και πρωτοπόρα περιοδικά για το LGBTQ+ κίνημα παγκοσμίως. Κυκλοφόρησε το 1994 στην Μεγάλη Βρετανία και έκτοτε εκδίδεται και σε άλλες χώρες στην Ευρώπη αλλά και εκτός αυτής. Κατά διαστήματα από τις σελίδες του και τα εξώφυλλά του έχουν περάσει πολλές σημαντικές προσωπικότητες της κοινωνίας και του θεάματος, ανεξαρτήτως αν είναι ομοφυλόφιλοι ή απλώς υποστηρικτές. 

Για την Formula 1 όμως είναι η πρώτη φορά αυτή και είναι ένα σημαντικό βήμα προς το diversity του σπορ, στο οποίο τα τελευταία χρόνια, δίνεται ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα. Ο Lewis Hamilton είναι γνωστός για τις απόψεις του στο συγκεκριμένο θέμα καθώς δεν διστάζει να τις εκφράσει, ενώ εσχάτως εμφανίστηκε στο ίδιο μήκος κύματος και o Sebastian Vettel.

Η πρώτη δημόσια δήλωση-εμφάνιση του Γερμανού ήταν στην Ουγγαρία το 2021, όταν φόρεσε παπούτσια γνωστής φίρμας, αλλά και σχεδιασμού στα χρώματα του pride. Η αμηχανία, μπερδεύτηκε με τις αντιδράσεις αλλά και με την στήριξη από διάφορους στην κίνησή του αυτή, με αποτέλεσμα ο ίδιος ο Vettel την δεύτερη ημέρα του συγκεκριμένου αγώνα να εμφανιστεί φορώντας και μια μπλούζα σε αντίστοιχα χρώματα, αλλά και μάσκα. 

Η επόμενη ακτιβιστική εμφάνιση του Vettel ήταν φέτος στην Σαουδική Αραβία, μια χώρα που οι ομοφυλόφιλοι απαγορεύονται βάσει νόμου. Όλα αυτά, μαζί με το γεγονός πως ο Γερμανός τέσσερις φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής στην F1, εκφράζεται συχνά τονίζοντας τη σημασία της ισότητας φύλων, χρώματος αλλά και σεξουαλικών πεποιθήσεων, τον έκαναν να "κερδίσει" τη θέση του σε ένα επετειακό τεύχος που γιορτάζει την διαφορετικότητα σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Formula 1 και gay πιλότοι

Ασφαλώς η Formula 1 ήταν και  το κύριο θέμα στην μεγάλη συνέντευξη που παραχώρησε στο Attitude, ο Sebastian Vettel. Εκεί τόνισε πως το άθλημα έχει αλλάξει όπως ολόκληρος ο κόσμος εξάλλου και πλέον μπορεί να δει πως σύντομα θα υπάρξει κάποιος αρκετά τολμηρός οδηγός ώστε να εκφράσει ανοιχτά τις σεξουαλικές προτιμήσεις του. Σύμφωνα με το άρθρο του Attitude στα 70 χρόνια της Formula 1 και μεταξύ των περισσοτέρων από 700 οδηγούς που έχουν περάσει από το σπορ, μόλις τρεις ήταν εκφρασμένοι, σχεδόν ανοιχτά, gay. Η αλήθεια είναι πως επισήμως στην Formula 1 μόνο ένας οδηγός έχει καταγραφεί ως ομοφυλόφιλος και αυτός είναι ο Mike Beuttler ο οποίος αγωνίστηκε στην March από το 1971 έως το 1973. Δεν ήταν γνωστό δημοσίως εκείνη την εποχή πως ήταν ομοφυλόφιλος, όταν όμως αποσύρθηκε από την ενεργό δράση το παραδέχτηκε και  έζησε στην Αμερική, όπου πέθανε από AIDS. 

Παρόλα αυτά τα τελευταία χρόνια ο κόσμος της Formula 1 και του motorsport υποδέχεται όλο και συχνότερα δημόσιες παραδοχές για ομοφυλοφιλία και στάσεις όπως αυτή που διατηρεί ο Vettel πάνω στο θέμα, το κάνουν ακόμη ευκολότερο. 

Απαντώντας σε ερώτηση του Attitude αν έχει παρατηρήσει ομοφοβία μέσα στην Formula 1 ο Γερμανός τόνισε: "Όχι άμεσα. Έμμεσα έχω ακούσει ανθρώπους να μιλούν αρνητικά για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα και την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. Κάθε φορά που άκουγα αυτά τα πράγματα στο παρελθόν, ένιωθα πάντα λάθος, αλλά σήμερα έχω μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για να μιλήσω και να τους σταματήσω. Η ομοφοβία είναι προκατάληψη και η προκατάληψη είναι λάθος. Είναι πραγματικά τόσο απλό".


O Vettel παραδέχτηκε πως παρά τις υψηλές ταχύτητες στην Formula 1, ορισμένα στελέχη της και άνθρωποι που εμπλέκονται σε αυτήν, είναι πολύ αργοί στο να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και να υποδεχτούν την διαφορετικότητα. "Ωστόσο, η πρόοδος είναι αναπόφευκτη", συνέχισε, "Τα αυτοκίνητα έχουν αλλάξει και θα συνεχίσουν να αλλάζουν, προς το καλύτερο. Πράγματι, οι οδηγοί έχουν αλλάξει και θα συνεχίσουν να αλλάζουν και πάλι προς το καλύτερο. Έχω λοιπόν ελπίδα και γι' αυτό θα καλωσόριζα ανεπιφύλακτα έναν ομοφυλόφιλο οδηγό στην Formula 1. Και, όπως είπα, νομίζω και ελπίζω ότι το άθλημά μας θα ήταν έτοιμο για έναν".

Στην Aston Martin συνεργάζεται με τον Matt Bishop, ο οποίος είναι επικεφαλής στην ομάδα επικοινωνίας της εταιρείας. Ο Bishop εκτός του οτι είναι ένας από τους πιο δραστήριους δημοσιογράφους της Formula 1, είναι και ένας από τους πρώτους που εξέφρασαν τόσο ανοιχτά και άνετα τις σεξουαλικές του προτιμήσεις. Στόχος ήταν να αλλάξει η κατάσταση που περιγράφει ο Sebastian Vettel και μάλιστα προς αυτήν την κατεύθυνση ίδρυσε και το κίνημα Racing Pride με πρεσβευτές, άνδρες και γυναίκες οδηγούς από διάφορες μορφές του Motorsport

Ολόκληρη την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Sebastian Vettel στο Attitude μπορείς να την διαβάσεις εδώ