Cupra Formentor 1.4 eHybrid 245PS: ψήφος εμπιστοσύνης

Το πρώτο μοντέλο στην γκάμα της Cupra με δική του αισθητική, που μπορεί βάσιμα να σηκώσει το βάρος της απεμπλοκής από τη Seat – έστω κι αν η ονομασία του εξακολουθεί να προέρχεται από περιοχή της Ισπανίας.

Cupra Formentor 1.4 eHybrid
Cupra Formentor 1.4 eHybrid
Cupra Formentor 1.4 eHybrid
Cupra Formentor 1.4 eHybrid
Cupra Formentor 1.4 eHybrid
Cupra Formentor 1.4 eHybrid
Cupra Formentor 1.4 eHybrid
Cupra Formentor 1.4 eHybrid
Cupra Formentor 1.4 eHybrid
Cupra Formentor 1.4 eHybrid
Cupra Formentor 1.4 eHybrid
Cupra Formentor 1.4 eHybrid
Cupra Formentor 1.4 eHybrid
Cupra Formentor 1.4 eHybrid
Cupra Formentor 1.4 eHybrid

ΓΙΑΤΙ ΝΑΙ

Εμφάνιση και fun to drive, αν σκεφτείς ότι πρόκειται για crossover.

ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ

Τo όνομα Cupra ήταν πιο σκληρο-πυρηνικό ως έκδοση παρά ως μάρκα.

Έχουν περάσει περίπου 20 χρόνια από την εποχή που το γκρουπ VW προχώρησε σε έναν άτυπο διαχωρισμό των εταιρειών που είχε στο portfolio του κατατάσσοντας τη Seat στο sport division. Πρόκειται για μια επιλογή που μπορεί να εξυπηρετούσε ιδανικά τις επικοινωνιακές ανάγκες στους κόλπους του γκρουπ, όμως η αλήθεια είναι ότι δεν υποστηρίχθηκε ποτέ έμπρακτα. Θέλω να πω, ανεξαρτήτως του πόσο σπορ ήταν ή δεν ήταν η Seat, δεν προέκυπτε από πουθενά ότι ήταν πιο σπορ, π.χ. από την ίδια τη VW και τις εκδόσεις GTI και R, ακόμα και από τη Skoda, η οποία είχε τις εκδόσεις RS εκεί που η Seat είχε τις Cupra

Cupra Formentor 1.4 eHybrid

Είπα Cupra; Όλοι έχουν καταλάβει ότι η διαδικασία επαναλανσαρίσματος ενός ονόματος που υπάρχει ήδη στην αγορά, ώστε αυτό να καταφέρει να υποστηρίξει ένα νέο αφήγημα, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η Cupra ως μάρκα αυτονομήθηκε επιχειρώντας να πάρει τα καλά και των δύο κόσμων. Αφενός έντυσε με τα σήματά της τα Leon και Ateca, αφετέρου εμπλουτίστηκε με νέα μοντέλα, όπως τα Formentor και Born, με μερικά ακόμα να έχουν πάρει σειρά. Μάλιστα, είναι τέτοια η επιθυμία της Cupra να εμπεδωθεί στη συνείδηση του κόσμου, που δεν αναφέρει καν το όνομα του εκάστοτε μοντέλου στο αμάξωμα.

Ηλεκτρική ευχή και κατάρα

Τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή η αυτοκίνηση διανύει το δικό της – κυριολεκτικά, όπως διατείνεται – πράσινο μίλι προς την ηλεκτροκίνηση. Για εταιρείες που φέρονται να ιεραρχούν ψηλά την αλληλεπίδραση μεταξύ αυτοκινήτου και οδηγού, όπως η Cupra, το περιβάλλον, όπως τείνει να διαμορφωθεί, είναι ταυτόχρονα ευχή και κατάρα. 

Cupra Formentor 1.4 eHybrid

Αυτό γιατί η μετάβαση σε μια αμιγώς ηλεκτρική αυτοκινητική πραγματικότητα καθιστά τη fun to drive παράμετρο ενός μοντέλου σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες και σε περίπτωση που είχες απορία, αυτή είναι η κατάρα. Η ευχή είναι ότι μέσα σε ένα τόσο αποστειρωμένο και αδιάφορο οδηγικά περιβάλλον τα μοντέλα που θα καταφέρουν να ξυπνήσουν στον οδηγό τους μνήμες από τις εποχές που πέρασαν ανεπιστρεπτί θα ξεχωρίσουν από τη μάζα σαν τη μύγα μες στο γάλα. 

Θέλεις να το οδηγήσεις

Το Formentor είναι το ιδανικό μοντέλο για να ξεκινήσει το ταξίδι της Cupra στον χωροχρόνο της αυτοκίνησης. Ναι, μπορείς να υποστηρίξεις χωρίς περιστροφές ότι το Formentor είναι όμορφο αυτοκίνητο. Οι καμπύλες, τα φουσκωμένα φτερά και οι μεγάλοι τροχοί συνθέτουν την εικόνα που περιμένεις από ένα μοντέλο που υποστηρίζει ότι ο σπορ χαρακτήρας ανήκει στον βασικό του εξοπλισμό. Στην έκδοση e-Hybrid, μάλιστα, λοξοκοιτάζει και προς τη νέα εποχή αντλώντας τα καλά και των δύο κόσμων. Ο κινητήρας 1.4 lt, σε συνδυασμό με την μπαταρία 12,8 kW (ωφέλιμη 10,8 kW), ανεβάζει τη συνολική ισχύ στους 245 ίππους και τη μέγιστη ροπή στα 400 Nm

Cupra Formentor 1.4 eHybrid

Το crossover της Cupra έχει εσωτερικό που δε σου αφήνει αμφιβολίες ότι κάπου το έχεις ξαναδεί. Αποπνέει τον σπορτίφ χαρακτήρα που περιμένεις, βοηθούμενο και από τα τύπου μπάκετ καθίσματα που παρέχουν καλή πλευρική στήριξη. Το παρουσιαστικό και οι προδιαγραφές του σε βάζουν στην πρίζα. Θέλεις να το οδηγήσεις σε διαδρομή με στροφές για να διαπιστώσεις ο ίδιος αν στη μάρκα –πλέον– Cupra περιλαμβάνονται όλες εκείνες οι αρετές που είχες γνωρίσει και στις ομώνυμες εκδόσεις.

Το βάρος μόλις που ξεπερνά τα 1.700 kg. Δεν το λες χαμηλό, αλλά με αυτά που έχουν δει τα μάτια μας με τα ηλεκτρικά λες και πάλι καλά. Τα προγράμματα οδήγησης είναι τα Normal, Sport και Cupra. Στην απουσία του Eco θα μπορούσες να θεωρήσεις ότι κρύβεται και μια σημειολογία. Το κιβώτιο DSG 6 σχέσεων (αλήθεια, γιατί μόνο 6;) δείχνει κάπως νωχελικό στο πρόγραμμα Normal. Στα άλλα δύο η κατάσταση βελτιώνεται σαφώς, όμως το τιμόνι παραμένει σε κάθε περίπτωση πιο ελαφρύ απ’ όσο θα ήθελες. 

Αξιοπρεπής γεύση ηλεκτρισμού

Το Formentor γέρνει ελάχιστα και η πρόσφυσή του είναι πολύ καλή, όμως αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στα ελαστικά διαστάσεων 245/40 R19. Αν επιλέξεις να το οδηγήσεις σε χαλαρούς ρυθμούς και δεν είσαι αμελής όσον αφορά τη φόρτιση, θα βλέπεις και 45-50 "ηλεκτρικά" χιλιόμετρα. Η κατανάλωση μπορεί εύκολα να πέσει κάτω από τα 7 lt/100 km όσο δεν πιέζεις. Φυσικά, μπορεί να ανέβει και αρκετά πάνω από αυτή την τιμή με το γκάζι στο πάτωμα. 

Cupra Formentor 1.4 eHybrid

Με τιμή που ξεπερνά τις €40.000, το Formentor e-Hybrid είναι ένα αυτοκίνητο που θα μπορούσες σε μια πρώτη ανάγνωση να χαρακτηρίσεις ακριβό. Μισό λεπτό, όμως. Έχεις δει πού βρίσκονται οι τιμές των plug-in υβριδικών ή αμιγώς ηλεκτρικών, ακόμα και της μικρής κατηγορίας. Εδώ τουλάχιστον αγοράζεις ένα πλήρες πακέτο. Ένα μοντέλο που όχι μόνο χαίρεσαι να βλέπεις, αλλά και σε ικανοποιεί όταν οδηγείς. Δεν είναι η hardcore έκφραση που πιθανώς είχες στο μυαλό σου αν έτυχε να βρεθείς στη θέση οδήγησης ενός Leon Cupra (και όχι Cupra Leon), αλλά είναι πιο ευχάριστο από τη συντριπτική πλειοψηφία των SUV/crossover και σε τελική είναι το ιδανικό μοντέλο –εν προκειμένω και έκδοση– για να πραγματοποιήσεις την είσοδό σου στον κόσμο της Cupra. Όσο ακόμη προλαβαίνεις πριν γίνει αμιγώς ηλεκτρική.

Cupra Formentor 1.4 e Hybrid 245PS

Kινητήρας: 4κύλινδρος turbo βενζίνης, 1.395 cc
Ηλεκτροκινητήρας: 85 kW (116 PS), μπαταρία ιόντων λιθίου 12,8 kWh
Κιβώτιο / σχέσεις: Αυτόματο/6
Κίνηση: Εμπρός
Ισχύς: 245 ίπποι (συνδυαστική με ηλεκτροκινητήρα)
Ροπή: 400 Nm (συνδυαστική με ηλεκτροκινητήρα)
0-100 km/h: 7 sec
Τελική ταχύτητα: 210 km/h
Κατανάλωση:
μέση εργοστασιακή: 1,5 lt/100 km
μέση δοκιμής: 6,7 lt/100 km,
Ηλεκτρική αυτονομία εργοστασιακή: 54 km
Ηλεκτρική αυτονομία δοκιμής: 45 km
Διαστάσεις:
ΜxΠxΥ: 4.450 mm x 1.839 mm x 1.510 mm
Μεταξόνιο: 2.680 mm
Βάρος: 1,700 kg
Χώρος αποσκευών: 345 lt
Εκπομπές CO2: 33 g/km
Τιμή: από € 38,690

* Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση του Top Gear Magazine που κυκλοφορεί στα περίπτερα

Best of Network