Η πρώτη τετρακίνητη Porsche ήταν στρατιωτικό όχημα (video)

Πολύ πριν τις Cayenne και Macan, η Porsche Type 57 "Jagdwagen" σχεδιάστηκε για να προσφέρει τις υπηρεσίες της στον γερμανικό στρατό.

Porsche Type 597 “Jagdwagen”

Η Porsche 597 "Jagdwagen" ξεκίνησε τη "ζωή” της σαν μια πρόταση της Porsche σε διαγωνισμό του γερμανικού στρατού τη δεκαετία του 1950. Με επιλεκτική τετρακίνηση και αυτοφερόμενο αμάξωμα, ήταν εξαιρετικά ανθεκτική σε κάθε είδους έδαφος. Ωστόσο, μόλις 71 μονάδες κατασκευάστηκαν. Ας το πάρουμε όμως από την αρχή.

Το 1953, οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις (Bundeswehr) προκήρυξαν διαγωνισμό για την κατασκευή ενός στρατιωτικού οχήματος εκτός δρόμου.

Διαβάστε Επίσης

Οι προδιαγραφές περιλάμβαναν -σχετικά- αυξημένη ταχύτητα ακόμη και σε συνθήκες εκτός δρόμου, ευελιξία, χαμηλό βάρος, αυξημένη δυνατότητα μεταφοράς φορτίου, αξιοπιστία και ευκολία στη συντήρηση. Η Porsche συμμετείχε στον διαγωνισμό, με "αντίπαλους” τις Auto Union και Goliath.

Οι σχεδιαστές τοποθέτησαν στο πρωτότυπο 597 έναν τροποποιημένο τετρακύλινδρο, επίπεδο κινητήρα από την Porsche 356 που απέδιδε 50 ίππους και τον στρίμωξαν στο πίσω μέρος. Με βάρος περίπου 870 κιλά και τελική ταχύτητα 100 km/h, το όχημα είχε εντυπωσιακά δυναμικά χαρακτηριστικά παρά τον εκτός δρόμου προσανατολισμό του.

Το πρώτο τετρακίνητο όχημα της Porsche

Ο επίπεδος κινητήρας μετέφερε την ισχύ στον πίσω άξονα μέσω ενός συγχρονισμένου κιβωτίου τεσσάρων σχέσεων και κιβώτιο υποπολλαπλασιαμού . Η επιλεκτική κίνηση -και- στους εμπρός τροχούς έκανε το "Jagdwagen" το πρώτο τετρακίνητο όχημα της Porsche. Με την επιλογή, μάλιστα, της κίνησης στου τέσσερις τροχούς, το 597 μπορούσε να ανέβει κλίσεις έως και 65% με τον κινητήρα να λειτουργεί σχεδόν στο ρελαντί.

Το Jagdwagen μπορούσε επίσης να επιπλέει χάρη στο συμπαγές και επί τούτω σχεδιασμένο αμάξωμά του. Μάλιστα, τα αρχικά πρωτότυπα δεν είχαν πόρτες για να επιτευχθεί αυτό.

Τον Ιανουάριο του 1955, παρουσιάστηκαν τα πρώτα concept στην κυβέρνηση στη Βόννη, αλλά και σε βρετανικές και γαλλικές στρατιωτικές βάσεις στη Γερμανία. Το όχημα προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον και παρουσιάστηκε στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης τον Μάρτιο του 1955.

Ένα σπάνιο μοντέλο παντός εδάφους

Τα επόμενα χρόνια, η Porsche εργάστηκε για την εξέλιξη του "Jagdwagen" προκειμένου να παραχθεί μαζικά. Η έκδοση του 1957 διέθετε πιο κεκλιμένο μπροστινό μέρος και τέσσερις ατσάλινες πόρτες. Παρά τις επιτυχημένες δοκιμές, μόνο 50 μονάδες κατασκευάστηκαν για δοκιμές από την Bundeswehr. Τελικά, η σύμβαση ανατέθηκε στην Auto Union, που μειοδότησε.


Συνολικά, η Porsche κατασκεύασε 71 μονάδες του οχήματος. Σήμερα, περίπου 50 από αυτά εξακολουθούν να υφίστανται, καθιστώντας το "Jagdwagen" ένα εξαιρετικά σπάνιο μοντέλο. Η πλειονότητα των ιδιοκτητών συμμετέχουν στο Porsche Jagdwagen Registry. Και ναι, πρόκειται μάλλον για την μικρότερη λέσχη Porsche στον κόσμο.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Best of Network