Πόσο γρήγορα χάνει την αξία του ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Αν η εικόνα της αγοράς των ΗΠΑ είναι ενδεικτική αυτού που πρόκειται να συμβεί, τότε αναμένεται σημαντική μείωση των τιμών στα μεταχειρισμένα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Φόρτιση ηλεκτρικού αυτοκινήτου

Η μέση τιμή των μεταχειρισμένων ηλεκτρικών οχημάτων έχει μειωθεί δραματικά κατά το τελευταίο έτος, φθάνοντας στο χαμηλότερο σημείο της τον Μάιο του 2024, λόγω ενός συνδυασμού διαφόρων παραμέτρων της αγοράς.

Ιστορικά, το μέσο μεταχειρισμένο ηλεκτρικό ήταν πολύ πιο ακριβό από το μέσο μεταχειρισμένο συμβατικό αυτοκίνητο, αλλά αυτή η τάση έχει αντιστραφεί εντελώς τους τελευταίους μήνες. Τα μεταχειρισμένα EV γίνονται πλέον φτηνότερα από τα αυτοκίνητα βενζίνης. Το χάσμα αναμένεται να διευρυνθεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες.

Διαβάστε Επίσης

Η εταιρεία ερευνών αυτοκινήτου iSeeCars ανέλυσε πάνω από 2,2 εκατομμύρια μεταχειρισμένα αυτοκίνητα ηλικίας ενός έως πέντε ετών που πωλήθηκαν μεταξύ Μαΐου 2023 και Μαΐου 2024.

Διαπίστωσε ότι η μέση τιμή των μεταχειρισμένων EV έχει μειωθεί κατά 29,5% σε σχέση με πέρυσι. Οι τιμές των μεταχειρισμένων συμβατικών αυτοκινήτων έχουν επίσης μειωθεί, αλλά μόνο κατά 6,1% κατά μέσο όρο.

Ηλεκτρικό αυτοκίνητο και φορτιστής

Τον Μάιο του 2024, το μέσο μεταχειρισμένο μεταχειρισμένο EV τελευταίας γενιάς κόστιζε 28.767 δολάρια, 8,3% κάτω από το μέσο μεταχειρισμένο βενζινοκίνητο αυτοκίνητο τελευταίας γενιάς, που κόστιζε 31.424 δολάρια. Οι τιμές αυτές αναδεικνύουν μια σημαντική αλλαγή σε σχέση με ένα χρόνο πριν, όταν το μέσο μεταχειρισμένο EV κόστιζε 38.000 ευρώ και το μέσο μεταχειρισμένο βενζινοκίνητο αυτοκίνητο 31.150 ευρώ.

Οι παράγοντες της μείωσης

Διάφοροι παράγοντες θα μπορούσαν να οδηγήσουν προς τα κάτω τις τιμές των μεταχειρισμένων ηλεκτρικών. Στις αρχές του 2024 τέθηκαν σε ισχύ νέοι κανόνες, καθιστώντας τις κρατικές φορολογικές επιδοτήσεις διαθέσιμες στους αγοραστές τη στιγμή της αγοράς.

Αντί να περιμένουν μέχρι να ξεκινήσει η φορολογική περίοδος, οι αγοραστές είναι πλέον σε θέση να λάβουν τα οφέλη της φορολογικής πίστωσης ακριβώς τη στιγμή της αγοράς ενός νέου ή μεταχειρισμένου ηλεκτρικού, μειώνοντας σημαντικά την τιμή.

Διαβάστε Επίσης

Άλλοι παράγοντες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τον αυξημένο ανταγωνισμό, την πτώση των τιμών στο λίθιο και τη βελτίωση της διαδικασίας παραγωγής. "Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την κατάρρευση των τιμών των μεταχειρισμένων EV κατά το τελευταίο έτος”, δήλωσε ο Karl Brauer, αναλυτής της iSeeCars.

"Βλέπουμε τις τιμές των ηλεκτρικών να πέφτουν μεταξύ 30-40% από τον Ιούνιο του περασμένου έτους, ενώ η τιμή του μέσου βενζινοκίνητου αυτοκινήτου έχει μειωθεί μόλις κατά 3-7% στο ίδιο χρονικό διάστημα”, πρόσθεσε.

Ποια μοντέλα έχουν τη μεγαλύτερη πτώση

Ποια ακριβώς μεταχειρισμένα μοντέλα EV είναι φτηνότερα τώρα; Για αρχή, τα Tesla Model 3 ηλικίας ενός έως πέντε ετών είχαν τιμή κατά μέσο όρο περίπου 34.500 ευρώ πριν από ένα χρόνο. Σήμερα, μπορείς να βρεις ένα μεταχειρισμένο Model 3 για λιγότερα από 27.000 ευρώ. (Οι τιμές μπορεί να διαφέρουν σημαντικά ανάλογα με την ηλικία και την κατάσταση των EVs και αφού συνυπολογιστούν οι κρατικές και τοπικές επιδοτήσεις).

Διαβάστε Επίσης

Ενδεικτικά, η μέση τιμή μιας μεταχειρισμένης BMW Σειράς 3 με κινητήρα βενζίνης ανέρχεται στα 31.000 ευρώ. Πριν από ένα χρόνο, ένα μεταχειρισμένο Model 3 κόστιζε 2.450 ευρώ περισσότερο από μια μεταχειρισμένη Σειρά 3. Σήμερα, είναι κατά 4.470 ευρώ φτηνότερο.

Στις πρώτες θέσεις της αγοράς μεταχειρισμένων ηλεκτρικών αυτοκινήτων των οποίων η τιμή έχει μειωθεί σημαντικά σε σχέση με πέρυσι, περιλαμβάνονται τα Jaguar I-Pace, Chevrolet Bolt, Hyundai Kona Electric, Kia Niro EV και Nissan Leaf.

Η ισοτιμία των ηλεκτρικών με τα συμβατικά αυτοκίνητα δεν φαντάζει πλέον ανέφικτος στόχος. Ενώ τα μεταχειρισμένα EV κοστίζουν πολύ λιγότερο στην αγορά και τη λειτουργία σε σύγκριση με τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα βενζίνης, βλέπουμε μια παρόμοια τάση και μεταξύ των νέων ηλεκτρικών.

Αν και η εξέλιξη αυτή δεν είναι θετική για έναν ήδη κάτοχο ενός ηλεκτρικού μοντέλου, ίσως να πλησιάζει η ώρα που η απόκτηση ηλεκτρικού μοντέλου θα γίνει προσιτή.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Best of Network