Νέο Dacia Duster: Οι πρώτες επίσημες πληροφορίες και εικόνες για το "αυθεντικό SUV"

Το νέο Dacia Duster στην 3η του γενιά παρουσιάζεται ως πιο ολοκληρωμένο αισθητικά και τεχνολογικά και κυρίως έτοιμο να συνεχίσει την επιτυχημένη εμπορική του πορεία.

Νέο Dacia Duster 2023
Dacia Duster 2023
Νέο Dacia Duster 2023
Dacia Duster 2023
Dacia Duster 2023
Dacia Duster 2023
Dacia Duster 2023
Dacia Duster 2023
Dacia Duster 2023
Dacia Duster 2023
Dacia Duster 2023
Dacia Duster 2023
Dacia Duster 2023

H Dacia κατασκευάζει στο εργοστάσιό της στη Ρουμανία, περίπου 1 Dacia Duster κάθε λεπτό. Ο μετρητής, γιατί πάντα αυτή είναι μια καλή ένδειξη επιτυχίας ή όχι, δείχνει 2,2 εκατομμύρια Dacia Duster που έχουν κατασκευαστεί μέχρι σήμερα και η πορεία δεν έχει τελειώσει.

Το 3ης γενιάς Dacia Duster είναι εδώ για να φέρει το "αυθεντικό SUV" όπως αποκαλεί η ρουμανική φίρμα με τα "γαλλικά πόδια", σε υψηλότερα level ποιότητας τόσο από πλευράς αισθητικής όσο και από πλευράς τεχνολογίας. 

Dacia Duster 2023

Στόχος είναι ξεκάθαρα να διορθωθούν τα λίγα σημεία στα οποία το Dacia Duster υστερούσε, όχι τόσο απέναντι στον ανταγωνισμό, γιατί εκεί είναι ακόμη λιγότερα τα σημεία αυτά, όσο με βάση την εποχή. Δηλαδή μιλάμε για τους ρύπους και το συνολικό ενεργειακό αποτύπωμα του αυτοκινήτου. 

Διαβάστε Επίσης

Για να καταλάβεις πόσο σημαντικό ήταν αυτό για την ρουμάνικη φίρμα, για το Duster 3ης γενιάς όχι απλώς απορρίφθηκαν οι χρωμιωμένες επιφάνειες και τα ζωικά δέρματα, όχι μόνο μειώθηκε το χαρτί που χρησιμοποιήθηκε στο εγχειρίδιο που έχει το αυτοκίνητο, αλλά οι μηχανικοί της Dacia εφηύραν ολόκληρο νέο και πρωτοποριακό πολυμερές, το Starkle. 

Dacia Duster 2023

Το Starkle ακούγεται εξωτικό, αλλά κατά βάση βοηθά στην συνολική πιο οικολογική προσέγγιση στο νέο Duster. Πρόκειται για 20% επαναχρησιμοποιημένο πολυπροπυλένιο που δεν περιέχει καθόλου χρώματα, πράγμα που σημαίνει ότι το αποτύπωμα άνθρακα από τη διαδικασία παραγωγής του είναι μικρότερο.

Με αυτό έχουν κατασκευαστεί διάφορα κομμάτια του αυτοκινήτου όπως οι ποδιές εμπρός και πίσω, τα σήματα και άλλα διακοσμητικά και πιο λειτουργικά. 

Dacia Duster 2023

Ο χαρακτήρας του

Σύμφωνα με την Dacia το Duster δεν θα μας απογοητεύσει αλλάζοντας χαρακτήρα λόγω εκσυγχρονισμού. Θα παραμείνει το αγαπημένο value for money αυτοκίνητο με τις εντυπωσιακές δυνατότητες εκτός δρόμου, αλλά αυτό οφείλουμε αν μη τι άλλο, να κάνουμε υπομονή ώστε να το επιβεβαιώσουμε ιδίοις όμμασι. 

Dacia Duster 2023

Προς το παρόν θα αρκεστούμε στο ότι τα παραπάνω αφήνουν μια ελαφρά υπόσχεση πως οι τιμές των νέων Dacia Duster δεν θα έχουν εκτοξευθεί, γιατί η πραγματικότητα είναι πως ο χαρακτήρας του αυτοκινήτου συνάδει εν πολλοίς με την τιμολογιακή πολιτική της Dacia για αυτό. 

Από τις εικόνες τα υλικά στο εσωτερικό φαίνονται αρκετά αναβαθμισμένα, όπως εξάλλου και η αισθητική. Αυτό που είναι δεδομένο είναι η οθόνη 10,1 ιντσών στο κέντρο του ταμπλό που φιλοξενεί το ανανεωμένο infotainment και συνοδεύεται από τον πίνακα οργάνων που είναι μια ακόμη οθόνη 7 ιντσών. 

Dacia Duster 2023

Κατά τα άλλα στο εσωτερικό, μοιάζει πολύ ελκυστικό που το μοτίβο των "ξαπλωμένων Υ" από τα φωτιστικά σώματα, ακολουθείται στους αεραγωγούς και στην σχεδίαση των θυρών, ενώ το κυριότερο χαρακτηριστικό είναι πως είναι πιο ευρύχωρο για επιβάτες και αποσκευές, με μικρή μόνο αύξηση του μήκους του. 

Νέο Dacia Duster 2023

Αυτό οφείλεται στην χρήση της πλατφόρμας CMF-B που φιλοξενεί όλα τα σημαντικά νέα αυτοκίνητα της Renault, της Nissan και της Dacia και πλέον και το Duster, κάτι που αναμφίβολα είναι το στοιχείο που επιτρέπει τον εκσυγχρονισμό. 

Η εμφάνιση 

Αισθητικά το νέο Dacia Duster δεν κρύβει την δουλειά που έχει γίνει από το τμήμα design. Η έμπνευση εντοπίζεται στο πρωτότυπο Dacia Bigster που παρουσίασε η εταιρεία το 2021, καθώς τα περισσότερα στοιχεία της εμφάνισης προέρχονται από αυτό το μεγαλύτερο SUV.

Στην περίπτωση του Duster η μάσκα εμπρός έχει ανέβει ακόμη πιο ψηλά από την πρόσφατη ανανέωση του μοντέλου που κυκλοφορεί και ο προφυλακτήρας είναι πιο περίτεχνος, μεγαλύτερος και οριοθετεί πολύ πιο ουσιαστικά τις γραμμές του εμπρός τμήματος. 

Νέο Dacia Duster 2023

Από την μέση και  πίσω το Duster παραμένει μυώδες αλλά σαφώς πιο εκλεπτυσμένο με τις χειρολαβές των πίσω θυρών να έχουν κρυφτεί στα ψεύτικα φινιστρίνια και τα αληθινά πίσω φινιστρίνια να έχουν ενσωματωθεί στον συνολικό σχεδιασμό δημιουργώντας πιο σύγχρονη οπτική και εμφάνιση. 

Αντίστοιχα πιο αρμονικές με ένα σουλούπι που δείχνει να ασχολείται με τις έννοιες της αεροδυναμικής πολύ περισσότερο από το προηγούμενο μοντέλο, είναι και οι μπάρες οροφής που είναι αρθρωτές και τόσο διακριτικές όσο χρειάζεται για να καταλαβαίνει κανείς πως αυτό είναι ένα αρκετά heavy duty SUV. 

Dacia Duster 2023

Οι εκδόσεις 

Σε ό,τι έχει να κάνει με τους κινητήρες του νέου Dacia Duster η Dacia ανακοινώνει τρία σύνολα. Το πιο σημαντικό και ενδιαφέρον είναι αυτό που έχουμε γνωρίσει στο Dacia Jogger που περιλαμβάνει τον 4κύλινδρο βενζινοκινητήρα 1,6 λίτρων, 94 ίππων, δύο ηλεκτροκινητήρες και ένα ηλεκτρικό αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων.

Dacia Duster 2023

Με αυτό η Dacia υπόσχεται πως θα μπορούμε να κινούμαστε σε ποσοστό 80% των αστικών μετακινήσεων μόνο με τη χρήση του ηλεκτροκινητήρα, ενώ πάντα η εκκίνηση του αυτοκινήτου γίνεται χάρη στον ηλεκτροκινητήρα που λειτουργεί ως γεννήτρια. 

Η αιχμή του δόρατος είναι προφανώς το Duster ECO-G 100. Η Dacia, παραμένει πιστή στο διπλό καύσιμο (βενζίνη και υγραέριο) σε όλα τα μοντέλα εσωτερικής καύσης, με την ονομασία ECO-G. Η συγκεκριμένη έκδοση κινείται από τον τρικύλινδρο κινητήρα των 999 κ.εκ. και η απόδοση θα κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα δηλαδή περί τους 100 ίππους είτε με το καύσιμο βενζίνης, είτε με το υγραέριο. 

Νέο Dacia Duster 2023

Το Duster TCe 130 είναι η νεότερη έκδοση στην γκάμα του Dacia Duster, καθώς χρησιμοποιείται για πρώτη φορά από την εταιρεία μια λύση που έχει δοκιμαστεί από την Renault κυρίως. Συνδυάζει έναν νέας γενιάς 3κύλινδρο, υπερτροφοδοτούμενο βενζινοκινητήρα 1,2 λίτρων με έναν ήπιο υβριδικό κινητήρα 48V.

Αυτός ο κινητήρας βοηθά τον κινητήρα εσωτερικής καύσης όταν το αυτοκίνητο ξεκινά ή επιταχύνει, μειώνοντας τη μέση κατανάλωση και τις εκπομπές CO2. Παρέχει επίσης μεγαλύτερη ισχύ κατά την επιτάχυνση από το υπάρχον μοντέλο TCe 130, καθιστώντας το όχημα πιο ευέλικτο και πιο ομαλό στην οδήγηση.

Dacia Duster 2023

Το σύστημα αναγεννητικής πέδησης φορτίζει την μπαταρία των 0,9 kWh χωρίς να κάνει αισθητή τη διαφορά για τον οδηγό. Το σύστημα κίνησης TCe 130 διατίθεται με κιβώτιο ταχυτήτων 6 σχέσεων στις εκδόσεις 4x2 και 4x4.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Best of Network