Ο Akio Toyoda δεν θεωρεί μονόδρομο την ηλεκτροκίνηση

Ο πρόεδρος της Toyota σε πρόσφατες δηλώσεις του, δήλωσε μέλος μιας "σιωπηλής πλειοψηφίας" στον χώρο του αυτοκινήτου, που έχει τις αμφιβολίες της αναφορικά με την επικράτηση της ηλεκτροκίνησης.

Akio Toyoda

Το αύριο της αυτοκινητοβιομηχανίας είναι αμιγώς ηλεκτρικό. Το ακούς ολοένα και συχνότερα και το διαβάζεις σχεδόν παντού. Η μετάβαση σε έναν κόσμο με αποκλειστικά ηλεκτρικά οχήματα προβάλλεται περίπου ως μονόδρομος, τα πρώτα αρκετά χιλιόμετρα του οποίου, φέρουν την υπογραφή της Tesla. Είναι όμως έτσι; Ίσως και όχι, αν πιστέψουμε στα λόγια ενός από τους ισχυρότερους άντρες του χώρου, του προέδρου της Toyota, Akio Toyoda. Σε πρόσφατες δηλώσεις του που ανέδειξε η Wall Street Journal, ο Toyoda δήλωσε πως είναι μέρος της "σιωπηλής πλειοψηφίας" της αυτοκινητοβιομηχανίας, που έχει τις αμφιβολίες της σχετικά με την τελική επικράτηση των ηλεκτρικών οχημάτων.

Οι περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες επενδύουν επί του παρόντος σε μεγάλο βαθμό σε αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα, γεγονός που εντείνεται από την μεγάλη ζήτηση και τον αντίστοιχα περιορισμένο αριθμό EVs που είναι σήμερα διαθέσιμα στην αγορά. Ωστόσο, έχουν ανακύψει αρκετές προκλήσεις για τον αναδυόμενο τομέα των ηλεκτρικών οχημάτων, όπως η εξασφάλιση εξαρτημάτων και πρώτων υλών για την κατασκευή των μπαταριών τους. Η έντονη ζήτηση για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, είχε επίσης ως αποτέλεσμα να αυξηθούν οι τιμές τους τη χρονιά που διανύουμε.

Akio Toyoda

Οι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες δηλώσεις του Toyoda, έγιναν κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Ταϊλάνδη, όπου εμφανίστηκε δυσαρεστημένος από το γεγονός ότι η βιομηχανία αυτοκινήτου έχει εστιάσει σε ένα μέλλον αποκλειστικά με EV. Ο Toyoda σημείωσε ότι οι άνθρωποι στην αυτοκινητοβιομηχανία είναι στην πραγματικότητα μια "σιωπηλή πλειοψηφία" και αναρωτιούνται αν τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι πραγματικά ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός. Ωστόσο, δεδομένου πως πλέον τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αποτελούν μια τάση, ο Toyoda σημείωσε πως αυτή η "σιωπηλή πλειοψηφία" δεν θα μπορούσε πραγματικά να μιλήσει.

Υστερεί ή διαβάζει καλύτερα το μέλλον;

Ο προβληματισμός του Toyoda αποτυπώνεται άλλωστε ξεκάθαρα και στην πολιτική του ιαπωνικού κολοσσού. Ενώ άλλοι κατασκευαστές αυτοκινήτων, όπως η General Motors και η Honda, έχουν θέσει στόχους για το πότε η γκάμα των οχημάτων τους θα αποτελείται αποκλειστικά από ηλεκτρικά μοντέλα, η Toyota επέλεξε αντ' αυτού να επιδιώξει μια ποικίλη γκάμα οχημάτων, που περιλαμβάνει επιπλέον και μοντέλα με υδρογόνο και υβριδικά. Η Toyota δεν έχει δεσμευτεί σε κάποιο χρονοδιάγραμμα για τη μετάβαση σε μια αμιγώς ηλεκτρική γκάμα.

Ο σκεπτικισμός του προέδρου της Toyota απέναντι στα ηλεκτρικά οχήματα έχει προκαλέσει ανησυχίες στον κλάδο για το ενδεχόμενο η εταιρεία του να βρεθεί πίσω στην κούρσα της ανάπτυξης ηλεκτρικών οχημάτων. Σε μεγάλες αγορές, όπως οι ΗΠΑ, η Toyota καθυστέρησε σημαντικά σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές της, στην παρουσίαση πλήρως ηλεκτρικών μοντέλων.

Η ίδια η Toyota πάντως, έχει εκφράσει τις προθέσεις της να λάβει σοβαρά υπόψη της τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Στα τέλη του 2021, η εταιρεία σημείωσε ότι σχεδίαζε να δαπανήσει έως και $35 δισεκατομμύρια για την εξέλιξη γκάμας ηλεκτρικών μοντέλων. Σε κάθε περίπτωση, η συγκεκριμένη τοποθέτηση μόνο στα ψιλά δεν μπορεί να περάσει, καθώς γίνεται από έναν από τους ισχυρότερους παίχτες στον χώρο του αυτοκινήτου. Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο στο twitter ενός αναλυτή της αγοράς, πως η αίσθησή του είναι ότι οι μέτοχοι της Toyota θα τον ευχαριστούν (τον Toyoda) μακροπρόθεσμα, σχόλιο που είχε ως αποτέλεσμα την απάντηση-αντίδραση του Elon Musk με ένα κοφτό "wow”.

Akio Toyoda - Elon Musk

Best of Network