
Καλό το ποδόσφαιρο αλλά εμάς άλλος αγώνας μας ενδιαφέρει: το τρομερό ματς Γερμανία - Ιαπωνία στην ηλεκτροκίνηση. Είναι εύκολο να πείτε "σιγά το ματς, οι Γερμανοί έχουν βάλει καμιά 10αριά γκολ και η Ιαπωνία με το ζόρι 1". Δεν έχετε και άδικο αλλά δεν είναι και τόσο απλό. Δεν θα ήταν λάθος να πούμε ότι όταν ξεκίνησε αυτό το ματς η Ιαπωνία δεν κατέβηκε καν στον αγωνιστικό χώρο ενώ η Γερμανία ήταν προπονημένη και έτοιμη για την ηλεκτροκίνηση.
Γιατί καθυστερεί η Ιαπωνία
Μπορεί να σας φαίνεται περίεργο ότι η Ιαπωνία ήταν απροπόνητη για το ματς της ηλεκτροκίνησης αλλά ήταν επιλογή της εξαρχής. Σε κανένα σημείο της πορείας της ηλεκτροκίνησης -μέχρι τώρα- οι ιάπωνες κατασκευαστές δεν είδαν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ως την μόνη λύση. Περίμεναν να δουν πώς θα κινηθεί η υπόλοιπη αυτοκινητοβιομηχανία -ίσως για πρώτη φορά στην ιστορία τους άφησαν άλλους να κάνουν τεχνολογικό παιχνίδι και δεν ήταν πρωτοπόροι. Πώς εξηγείται όμως αυτή η καθυστέρηση; Οι ιάπωνες ξέρουν ότι τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα -με εξαίρεση ίσως την Tesla και τους Κινέζους- δεν δίνουν κέρδος. Και δεν δίνουν κέρδος γιατί τα νέα υλικά είναι πολύ ακριβά και δυσεύρετα -συνήθως το ορυχείο ανήκει σε κάποια κινεζική εταιρεία.

Επίσης το αυξημένο κόστος δεν ταιριάζει με την φιλοσοφία σχεδόν όλων των ιαπώνων κατασκευαστών: θέλουν αυτοκίνητα για όλους και η ηλεκτροκίνηση -μέχρι τώρα- είναι για λίγους. Να είστε σίγουροι ότι όταν οι ιάπωνες βρουν τον τρόπο να φτιάξουν προσιτά ηλεκτρικά θα το κάνουν σε μεγάλη κλίμακα. Σε αυτή την φάση αναθεώρησης σε σχέση με την στρατηγική της φίρμας στην ηλεκτροκίνηση βρίσκεται τώρα η Toyota, η οποία ήδη έκανε μια συνεργασία με την BYD στην Κίνα για ένα αμιγώς ηλεκτρικό που λέγεται bZ 3. Και πάλι όμως το Prius -που μόλις παρουσιάστηκε η νέα γενιά- εξακολουθεί να είναι υβριδικό. Είναι ξεκάθαρη επιλογή-δήλωση της Toyota.
Σαρωτική Γερμανία
Σε αντίθεση με τους ιάπωνες κατασκευαστές, οι γερμανοί έπεσαν στο ρεύμα με βουτιά. Αυτή τη στιγμή το VW Group, η Mercedes-Benz και η BMW έχουν πολλές και για κάθε γούστο -όχι όμως πορτοφόλι- επιλογές στην ηλεκτρική γκάμα τους. Και κάθε τύπου: από αμιγώς ηλεκτρικά μέχρι plug-in υβριδικά ή mild υβριδικά diesel και φυσικά κρατούν την γκάμα με τους θερμικούς κινητήρες. Εκ των τριών μόνο ο ένας κάνει παράπονα και παίρνει κάπως γιαπωνέζικη στάση -έστω σε επίπεδο δηλώσεων- και αυτή είναι η BMW. Όπως οι Ιάπωνες -και οι Κορεάτες-, οι ιθύνοντες της BMW έχουν αντιληφθεί ότι η ηλεκτροκίνηση δεν είναι πανάκεια. Ξέρουν πόσες θέσεις εργασίας κινδυνεύουν στην Ευρώπη, κατανοούν τι σημαίνει ο μέσος πολίτης να μην μπορεί να αποκτήσει ηλεκτρικό αυτοκίνητο, βλέπουν πόσο δύσκολο είναι να βρεθούν πρώτες ύλες -π.χ. γνωρίζουμε ότι ο χαλκός τελειώνει και αυτό είναι τεράστιο θέμα. Ιδιαίτερα η VW εμφανίζεται τρομερά δυνατή και έχει ενδιαφέρον ότι θεωρεί την Tesla φίρμα-οδηγό για την ηλεκτροκίνηση.

Οι Γερμανοί -και αυτό είναι περίεργο- αποφάσισαν να ακολουθήσουν σχεδόν τυφλά το trend της ηλεκτροκίνησης και οι περισσότεροι δεν κοιτάνε πίσω. Ίσως να είναι οι μόνοι. Το μεγαθήριο Stellantis (δηλαδή 14 φίρμες μεταξύ των οποίων Citroen, Opel, Peugeot, Fiat, Jeep κ.α.) επίσης έχει αμφιβολίες για την "τυφλή και άνευ όρων" μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση που έχει θέσει ως στόχο η EE για το 2035. Και όταν εταιρείες όπως η Stellantis -που έχει ήδη ηλεκτρική γκάμα-, η BMW και σχεδόν όλοι οι ιάπωνες κατασκευαστές έχουν ενστάσεις, τότε ίσως η Γερμανία κάπου να κάνει λάθος -άλλωστε δεν θα είναι η πρώτη φορά.
Γερμανία - Ιαπωνία σημειώσατε;
Δύσκολο να πούμε ποιος τελικά θα είναι ο νικητής. Οι Γερμανοί καβάλησαν το κύμα και τώρα το μόνο που σκέφτονται είναι να αυξήσουν τις τιμές και να βρουν δικά τους ορυχεία για να απεξαρτηθούν από την Κίνα. Αυτό δεν θα είναι εύκολο. Στον αντίποδα, Ιάπωνες, Κορεάτες και η BMW ήδη κοιτάνε προς το υδρογόνο, το οποίο έχει πολλά πλεονεκτήματα και μόνο ένα βασικό μειονέκτημα -αυτό της δεξαμενής στο όχημα-, το οποίο όμως λύνεται σιγά-σιγά. Μια λύση είναι το βαλλιστικό κέβλαρ -το χρησιμοποιεί ήδη η BMW- ώστε να αντέξει το ντεπόζιτο τα 700 bar πίεσης. Και πάλι όμως oι Ιάπωνες δεν έχουν βγει χαμένοι. Άλλωστε η Toyota εξακολουθεί να πουλάει τα περισσότερα αυτοκίνητα από οποιοδήποτε άλλον κατασκευαστή -παρότι έχει μόνο ένα αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο στην γκάμα της. Ίσως το μόνο που πειράζει τους Ιάπωνες προς το παρόν είναι τα Tesla που αλωνίζουν στο Τόκιο.