Δήλωση-βόμβα CEO μεγάλης φίρμας ηλεκτρικών: Το μέλλον είναι η αυτονομία 300 χιλιομέτρων

CEO φίρμας της οποίας τα μοντέλα έχουν τη μεγαλύτερη αυτονομία ανάμεσα στα ηλεκτρικά, οπότε η εκτίμησή του ακούγεται αντιφατική και περίεργη. Διαβάστε όμως τι έχει να πει.

Lucid Air Dream Edition P

Η Lucid έχει καθιερωθεί στην αγορά κατασκευάζοντας κάποια από τα ηλεκτρικά μοντέλα με τη μεγαλύτερη αυτονομία στον κόσμο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το sedan Air, που κυκλοφόρησε το 2021, και η αυτονομία του ξεπερνά τα 800 χιλιόμετρα με μία πλήρη φόρτιση, επίδοση που ακόμη και σήμερα παραμένει αξεπέραστη από οποιοδήποτε άλλο ηλεκτρικό μοντέλο.

Διαβάστε Επίσης

Ωστόσο, ο Peter Rawlinson, CEO της αμερικανικής εταιρείας, πιστεύει ότι το μέλλον των μετακινήσεων βρίσκεται σε αυτοκίνητα με μικρότερη αυτονομία, για την ακρίβεια αρκετά μικρότερη. Αυτό βέβαια έρχεται σε αντίθεση με πρόσφατες δηλώσεις του, όπου ανέφερε πως θεωρεί άσκοπα τα φτηνά ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Lucid Air Grand Touring

Σε μια πρόσφατη συνέντευξή του πάντως πραγματοποίησε στροφή, δηλώνοντας ότι η Lucid ενδέχεται να κατασκευάσει ένα μοντέλο με αυτονομία μόλις 290 χιλιομέτρων στην επερχόμενη μεσαία πλατφόρμα της, η οποία θα αποτελέσει τη βάση για μια νέα σειρά πιο προσιτών οχημάτων.

Η αντίληψη θα αλλάξει

"Αυτό είναι το μέλλον, σίγουρα", ανέφερε χαρακτηριστικά. "Δεν θα έλεγα ότι η μεσαία κατηγορία θα περιοριστεί σε αυτό, αλλά βλέπω μια εκδοχή της μεσαίας κατηγορίας να έχει μια τέτοια περιορισμένη αυτονομία σε 10 χρόνια από σήμερα".

Αυτή η ιδέα μπορεί να ακούγεται παράλογη σήμερα, όταν το άγχος της αυτονομίας παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για τη μετάβαση από τα θερμικά στα ηλεκτρικά οχήματα. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες συνεχώς επενδύουν στην αύξηση της αυτονομίας για να προσελκύσουν αγοραστές που διστάζουν να εγκαταλείψουν το παραδοσιακό σύστημα κίνησης.

Lucid Gravity

Μέσα σε αυτό το τοπίο, θεωρείται αδύνατο για μια εταιρεία να αποτελεί σοβαρό παίχτη, χωρίς να προσφέρει τουλάχιστον 400 χιλιόμετρα αυτονομίας, με το ιδανικό να είναι πάνω από 480 χιλιόμετρα. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα με αυτονομία έως 300 χιλιόμετρα, μοιάζουν περισσότερο σαν απομεινάρια μιας περασμένης εποχής.

Κλειδί οι επαρκείς και αξιόπιστες υποδομές φόρτισης

Ωστόσο, ο Rawlinson υποστηρίζει ότι σύντομα, ιδιαίτερα οι κάτοικοι των πόλεων, θα συνειδητοποιήσουν ότι μπορούν να ζήσουν και με πολύ μικρότερη αυτονομία. Όταν η υποδομή φόρτισης είναι επαρκής και αξιόπιστη, οι οδηγοί θα συνηθίσουν να φορτίζουν τα οχήματά τους κάθε φορά που παρκάρουν.

Όταν μπορείς να συνδέσεις το αυτοκίνητό σου όπου κι αν είσαι, δεν χρειάζεσαι εκατοντάδες χιλιόμετρα επιπλέον αυτονομίας για να νιώθεις άνετα. Μέχρι το 2030, ο Rawlinson πιστεύει ότι οι αγοραστές θα έχουν αποδεχτεί τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα με αυτονομία γύρω από τα 300 χιλιόμετρα.

Διαβάστε Επίσης

Αυτό δεν θα είναι το ιδανικό για μακρινά ταξίδια, παραδέχεται, αλλά τονίζει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν διανύουν μεγάλες αποστάσεις σε καθημερινή βάση. Σύμφωνα με το Υπουργείο Μεταφορών των ΗΠΑ, οι Αμερικανοί οδηγούν κατά μέσο όρο λιγότερο από 65 χιλιόμετρα την ημέρα.

Τα οφέλη των μικρών μπαταριών

Ο Rawlinson κατανοεί ότι ακούγεται αντιφατικό αυτό που λέει, καθώς η Lucid είναι γνωστή για την κορυφαία αυτονομία ττων οχημάτων της. "Μπορεί να φαίνεται παράδοξο να το ακούτε από μένα, αφού είμαι ταυτισμένος με τα μεγάλης αυτονομίας οχήματα", λέει χαμογελώντας.

"Αλλά στην πραγματικότητα, εγώ είμαι ταυτισμένος με την σκέψη για το μέλλον". Πάντα η στρατηγική της Lucid ήταν να ξεκινήσει με ακριβά, μεγάλης αυτονομίας οχήματα και στη συνέχεια να εφαρμόσει την ίδια τεχνολογία σε πιο προσιτά μοντέλα, τα οποία θα μπορούσαν να είναι κερδοφόρα.

Lucid Air Dream

Η εταιρεία σχεδιάζει να φτιάξει οχήματα τόσο αποδοτικά, που να ξεπερνούν τον ανταγωνισμό στον τομέα του κόστους των μπαταριών, ενώ προσφέρουν την ίδια αυτονομία.

Αυτό το μέλλον με περιορισμένη αυτονομία, σύμφωνα με τον Rawlinson, θα βοηθήσει στην μείωση του κόστους των EV, το οποίο παραμένει υψηλό λόγω του κόστους των μπαταριών. Ο Rawlinson επισημαίνει ότι ένα όχημα της Lucid με 280-290 χιλιόμετρα αυτονομίας, θα απαιτούσε μία μπαταρία 30 kWh, αρκετά μικρότερη απ' ότι χρησιμοποιείται σήμερα.

Παράλληλα, οι τιμές για τις μπαταρίες λιθίου-σιδήρου φωσφόρου (LFP), μιας φτηνότερης τεχνολογίας, έχουν ήδη μειωθεί σε περίπου 58 ευρώ ανά kWh. "Έτσι μπορούμε να φτιάξουμε μια μπαταρία για περίπου 2.400 ευρώ, ίσως και 1.900, αντί για 19.000-24.000 ευρώ σήμερα", τόνισε στο συνέδριο BloombergNEF στη Σαν Φρανσίσκο.

Έμφαση στους φορτιστές Level 2

Αυτός ο περιορισμένος σχεδιασμός αυτονομίας, θα απαιτήσει περισσότερες επενδύσεις όχι μόνο σε ταχυφορτιστές, αλλά και σε πιο αργούς φορτιστές Level 2, οι οποίοι, σύμφωνα με τον Rawlinson, έχουν παραμεληθεί. Οι φορτιστές AC Level 2 δεν έχουν τόσο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά όσο οι ταχυφορτιστές DC, οι οποίοι "γεμίζουν” το αυτοκίνητο μέσα σε 20 ή 30 λεπτά.

Φορτιστής ηλεκτρικού αυτοκινήτου

Ωστόσο, είναι πιο οικονομικοί στην εγκατάσταση και είναι ιδανικοί για πολυκατοικίες, πεζοδρόμια και γραφεία, μέρη όπου οι άνθρωποι αφήνουν τα αυτοκίνητά τους για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

"Η άποψή μου είναι ότι υπάρχει μια μονοδιάστατη προσέγγιση, μια υπερβολική εστίαση στους ταχυφορτιστές", δήλωσε ο Rawlinson. "Το αφήγημα πρέπει να είναι για τη φόρτιση AC, τη νυχτερινή φόρτιση".

Ωστόσο, δεν πρέπει να περιμένουμε ότι η Lucid θα εγκαταλείψει τα μεγάλης αυτονομίας μοντέλα της. Ο Rawlinson τονίζει ότι πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που θα θέλουν να πληρώσουν για την ευκολία του να μην χρειάζεται να σταματούν συχνά για να φορτίζουν.

"Αυτό είναι θέμα τρόπου ζωής", είπε. "Αυτός είναι ο λόγος που πληρώνεις για την δυνατότητα του να μην χρειάζεται να φορτίσεις καθόλου".

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Best of Network