Το Hypercar Morand θα φορτίζεται σε δύο λεπτά

Η Morand Cars έχει την τεχνολογία να φορτίζει ηλεκτρικές μπαταρίες σε δευτερόλεπτα, για την ακρίβεια μέχρι 98% σε δύο λεπτά

Morand Hypercar

Η ελβετική εταιρεία Morand διαθέτει την τεχνολογία για να φορτίζει ηλεκτρικά οχήματα μέχρι και 80% σε 72 δευτερόλεπτα. Λέγεται Morand eTechnology και είναι μια μέθοδος αποθήκευσης της ενέργειας που, σύμφωνα με τους Ελβετούς που την λανσάρουν, είναι ταχύτατη, πιο οικολογική από αυτά που ξέρουμε μέχρι τώρα και πιο ανθεκτική στον χρόνο. 

EV Batteries

Υβριδική τεχνολογία 

Το Morand eTechnology συνδυάζει τους εξελιγμένους πυκνωτές της εποχής μας, με κάποια από τα χαρακτηριστικά που διαθέτουν οι χημικές μπαταρίες που βάζαμε παλιά, στα αυτοκινητάκια που άφηνε κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο ο Άγιος Βασίλης και χρησιμοποιούμε ακόμη. Δημιουργείται έτσι ένα υβριδικό πακέτο αποθήκευσης ενέργειας που αποδεικνύεται πιο ανθεκτικό στις επαναφορτίσεις, πιο γρήγορο σε κάθε επαναφόρτιση και πιο "πράσινο" γιατί ο Morand τονίζει πως απαιτούνται μέταλλα σε μικρότερη κλίμακα από ότι ξέρουμε τώρα. 

Ποιος είναι ο Morand; 

Ο Benoit Morand είναι ένας πρώην αγωνιστικός διευθυντής σε αγωνιστικές ομάδες που συμμετείχαν σε αγώνες αντοχής στις κατηγορίες LMP1 και LMP2. Έκανε στροφή στην καριέρα του και ίδρυσε την Morand Cars και την Morand Tech. Η πρώτη, η Morand Cars τον Ιανουάριο του 2021 παρουσίασε και το πρώτο της hypercar που δεν είναι ηλεκτρικό, αλλά υβριδικό για να κινείται με 400km/h. 

Morand Hypercar

Προοδεύει η τεχνολογία όμως

Όμως ο κόσμος εξελίσσεται και η τεχνολογία προοδεύει και ο Benoit Morand αναπτύσσει τώρα το eTechnology, του οποίου κορυφαίες εφαρμογές θα είναι σε οτιδήποτε ηλεκτρικό απαιτεί ταχεία φόρτιση. Δηλαδή μεταφορές, στρατιωτικά οχήματα, ιατρικά οχήματα ή εργαλεία και  φυσικά οχήματα για μετακινήσεις και ηλεκτρικά αυτοκίνητα. 
 
Είναι εντυπωσιακό πως τα στοιχεία που ανακοινώνει η Morand Cars είναι ικανά να φέρουν επανάσταση στην ηλεκτροκίνηση. Σε φορτιστή 360kW μια μπαταρία χωρητικότητας 7,2kWh μπορεί να φορτιστεί στο 98% της χωρητικότητάς της σε δύο λεπτά. Αντιστοίχως στο 80% θα φτάνει σε 72 δευτερόλεπτα. 

EV Batteries

Διάρκεια ζωής 

Εξίσου εντυπωσιακό, αν όχι περισσότερο, όμως είναι και η διάρκεια ζωής αυτών των μπαταριών, όπως ανακοινώθηκε από την Morand Tech. 50.000 φορτίσεις θα μπορούν να αντέξουν τα υβριδικά αυτά πακέτα αποθήκευσης ενέργειας, ενώ ορισμένα από όσα δοκιμάστηκαν έφτασαν τις 70.000. 

Μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα

Κάπως έτσι φτάνουμε σιγά σιγά στο να θεωρούνται οι μπαταρίες συμβατική επιλογή και αυτό είναι κάτι που γνωρίζει καλά ο οξυδερκής Morand. Έτσι σε αντίθεση με τις συμβατικές μπαταρίες ιόντων λιθίου, η τεχνολογία της εταιρείας του, εξαρτάται σημαντικά λιγότερο από μέταλλα όπως το λίθιο και το κοβάλτιο. Ενώ χρησιμοποιείται κάποιο λίθιο, αποτελείται κυρίως από αλουμίνιο, γραφένιο και άνθρακα. Ένα βασικό μέρος της προσφοράς της Morand είναι το σύστημα πυροπροστασίας, το οποίο είναι ήδη πρωτοπόρο στην αγορά και υπόκειται σε περαιτέρω ανάπτυξη.

Morand Tech Batteries

 
Οι συνεργασίες της Morand αυτή τη στιγμή επικεντρώνονται στην κατασκευή των πακέτων των μπαταριών για μικρή παραγωγή και ζήτηση. Είναι όμως όλα έτοιμα και σχεδιασμένα για το προσεχές μέλλον, με έμφαση σε μια αυξημένη παραγωγή που θα επιτρέψει η eTechnology να γίνει ακόμη πιο mainstream στις επιλογές των εταιρειών αυτοκινήτων. 
 

Best of Network