Ρομποτικός σταθμός φόρτισης ηλεκτρικών από την Ford

H Ford δοκιμάζει ήδη σε πραγματικές συνθήκες ρομποτικό σταθμό φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων με το μυαλό στα ΑμεΑ και όχι μόνο. Δείτε πώς λειτουργεί

Ρομποτικός σταθμός φόρτισης ΑμεΑ από την Ford

Για τους περισσότερους από εμάς, το να γεμίσουμε το αυτοκίνητό μας με καύσιμα ή η φόρτιση ενός ηλεκτρικού οχήματος είναι μια απλή υπόθεση. Αλλά για τους οδηγούς με αναπηρία (ΑμεΑ), τα άτομα με μειωμένη κινητικότητα και τους ηλικιωμένους μπορεί να αποτελέσει σημαντική πρόκληση.

Ρομποτικός σταθμός φόρτισης ΑμεΑ από την Ford

Η Ford έφτιαξε έναν ρομποτικό σταθμό φόρτισης EV

Η Ford έχει αναπτύξει έναν πρωτότυπο ρομποτικό σταθμό φόρτισης που οι οδηγοί χειρίζονται μέσω του smartphone τους από το εσωτερικό του ηλεκτρικού τους οχήματος. Η τεχνολογία θα μπορούσε να επιτρέψει στους οδηγούς με αναπηρία να παραμείνουν στο αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια της φόρτισης ή να αφήσουν το αυτοκίνητο ενώ ένας ρομποτικός βραχίονας θα κάνει όλη τη δουλειά.

Ρομποτικός σταθμός φόρτισης ΑμεΑ από την Ford

Οι οδηγοί ΑμεΑ έχουν ήδη προσδιορίσει την ευκολία φόρτισης ως βασικό κριτήριο αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων. Η Ford δοκιμάζει τον σταθμό φόρτισης ρομπότ στο πλαίσιο ερευνητικού έργου για την ανάπτυξη λύσεων φόρτισης hands-free για ηλεκτρικά οχήματα και πλήρως αυτόματης φόρτισης για αυτόνομα οχήματα.

Δοκιμή σε πραγματικές συνθήκες

Μετά τις αρχικές εργαστηριακές δοκιμές, οι ερευνητές της Ford δοκιμάζουν τώρα το ρομποτικό σταθμό φόρτισης σε πραγματικές συνθήκες. Μόλις ενεργοποιηθεί, το κάλυμμα του σταθμού ανοίγει και ο βραχίονας φόρτισης εκτείνεται προς την πρίζα με τη βοήθεια μιας μικροσκοπικής κάμερας. Για τη δοκιμή, οι οδηγοί είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθούν την κατάσταση φόρτισης μέσω της εφαρμογής FordPass. Μετά τη φόρτιση, ο βραχίονας επανέρχεται στη θέση του.


Στο μέλλον, ο ρομποτικός σταθμός φόρτισης, που κατασκευάστηκε κατά παραγγελία από το Πανεπιστήμιο του Ντόρτμουντ, στη Γερμανία, θα μπορούσε να εγκατασταθεί σε θέσεις στάθμευσης για άτομα με ειδικές ανάγκες, σε πάρκινγκ ή σε ιδιωτικές κατοικίες. Περαιτέρω εφαρμογές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τη γρήγορη και αποτελεσματική φόρτιση εταιρικών στόλων. 

Μελλοντικά, η διαδικασία θα μπορούσε να γίνει πλήρως αυτοματοποιημένη, με ελάχιστη ή καθόλου συμμετοχή του οδηγού. Ο οδηγός θα στέλνει απλώς το όχημα στο σταθμό φόρτισης, με την υποδομή να εξασφαλίζει ότι φτάνει και επιστρέφει αυτόνομα από τον προορισμό του.

Ρομποτικός σταθμός φόρτισης ΑμεΑ από την Ford

O Birger Fricke, μηχανικός έρευνας στο Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας της Ford Ευρώπης δήλωσε σχετικά με το project: "Η Ford έχει δεσμευτεί να διασφαλίσει την ελευθερία μετακίνησης και αυτή τη στιγμή ο ανεφοδιασμός ή η φόρτιση του οχήματός σας μπορεί να αποτελέσει σημαντικό πρόβλημα για ορισμένους οδηγούς. Ο ρομποτικός σταθμός φόρτισης θα μπορούσε να είναι μια πρόσθετη ευκολία για ορισμένους ανθρώπους, αλλά και απολύτως απαραίτητος για άλλους".

Ενδιαφέρον έχει και η δήλωση της Angela Aben, εργαζόμενη στο τμήμα Communications της Ford Ευρώπης, η οποία χρησιμοποιεί αναπηρικό αμαξίδιο με ηλεκτρική υποβοήθηση: "Σταμάτησα να γεμίζω μόνη μου το αυτοκίνητό μου πριν από χρόνια, επειδή έγινε πολύ κουραστικό. Το κάνει ο σύζυγός μου για μένα. Η εισαγωγή ενός ρομποτικού σταθμού φόρτισης θα μου προσέφερε ένα πολύ μεγαλύτερο επίπεδο ανεξαρτησίας".

Best of Network